Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB: Naakte Keizer

Do-or-die voor ECB-voorzitter Draghi.

Vandaag wordt het do-or-die voor ECB-voorzitter Draghi. Als hij weer te weinig levert ten opzichte van gedane uitspraken, dan kan het wel eens goed misgaan op de beurs. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. De belegger doet er goed aan vandaag het werk even te laten liggen en het nieuws in de gaten te houden.

Om 13:45 begint de pret (alhoewel er vast spelers zijn die de info al eerder ontvangen, dus houd de koersen scherp in de gaten).

Drie scenario’s

De verwachtingen zijn nu erg hoog gespannen, de beurs is al flink opgelopen in de afgelopen weken en iedereen in de markt verwacht dat Draghi zal gaan verrassen vandaag. Daar krijg ik het benauwd van want als iedereen een verrassing verwacht, hoe kan het dan nog een verrassing zijn…

Het komt erop neer dat de ECB met een enorm pakket aan maatregelen moet komen die verder, en dan bedoel ik ook echt veel verder, gaan dan over wat de grootste bull gisterennacht heeft gedroomd. Als dit het geval is, houden we de belangrijke langetermijntrend intact en kan er weer gekocht worden.

Mocht Draghi precies leveren wat er min of meer wordt verwacht, dan zou het adagium “buy the rumour, sell the fact” wel eens van pas kunnen komen. Levert hij minder, dan breekt de hel los vrees ik.

Naakte keizers

Dit laatste scenario kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen voor de eurozone, maar voor het mondiale monetaire systeem. Na het geklungel van de Chinese centrale bank en met name de Bank of Japan, is het de vraag hoeveel vertrouwen de markt nog heeft in centrale banken.

Japan is al vele jaren bezig met het bedrijven van monetaire voodoo. Het resultaat voor de economie is dramatisch met vijf recessies in de afgelopen zeven jaar.

De beurs deed het wel erg goed, totdat de Bank of Japan geheel naar de Dark Side ging met een officiële beweging naar NIRP (negative interest rate policy, klik hier voor achtergrond). De beurs klapte in elkaar, de interbankmarkt raakte totaal in de stress, de yen sterkte aan en steeds meer Japanners besloten hun geld cash op te nemen (en om te zetten in bijvoorbeeld Zwitserse franken).

Het oordeel van de pers en de markt was dus niet mals en ik bemerk dat er openlijk wordt getwijfeld aan de almachtigheid van de Japanse centrale bank. Erger nog, aan alle centrale banken wordt nu getwijfeld.

Als Draghi het vandaag verpest (ten opzichte van verwachtingen; ikzelf wil graag terug naar een goed monetair beleid, maar dat is een ander verhaal), dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat iedereen (eindelijk) ziet dat centrale bankiers keizers zonder kleren zijn.

Zero lower bound

De reden dat het centralebankbeleid niet meer zo effectief lijkt te zijn heeft naar mijn mening te maken met de zero lower bound (rente dicht bij nul). Ik hanteer dan wel een iets andere benadering, in dat ik naar de oorzaak kijk van waarom we daar zijn beland.

Het te veel aan schulden is de oorzaak en alle ingrepen van overheden en centrale bankiers hebben de eindafrekening uitgesteld. Dit uitstel is echter geen afstel, want de echte oorzaken zijn niet aangepakt.

Kortom, er is tijd gekocht en het enorme prijskaartje wat daar aan hangt krijgen we misschien binnenkort voorgeschoteld. Maar vergeet de ware oorzaak, want de beleidsmakers gaan gewoon door op de ingeslagen weg.

Door de lower zero bound en de indicaties dat centrale banken flink aan effectiviteit hebben ingeboet, zal binnenkort helikoptergeld worden gelanceerd. Dit zou kunnen door geldstortingen direct aan burgers, en (of) door basisinkomen en (of) directe financiering van de staat door de centrale bank (probleem voor ECB gezien de verdragen).

Allemaal waanzin en het zal allemaal in tranen eindigen, maar in de tussentijd zal het zeker interessant worden voor de belegger.

Zondvloed

Nu dus Draghi in de gaten houden: valt de beslissing goed, dan kunnen we nog even door (keizer heeft kleren aan); stelt hij teleur, dan zou dat wel eens het startschot kunnen zijn van een grote beurscorrectie gevolgd door paniekvoetbal van overheden en centrale banken (helikoptergeld).

En als u nog verder kijkt, dan ziet u Weimar, maar who cares?! Après moi, le déluge!


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 maart 2016 12:20
    Hoor hoe men praat over Draghi. Hij gaat wel iets doen. In alle gevallen doet hij het fout. Hoe de markt ook zal reageren. AFBOUWEN EN NORMALISEREN is het enige juiste wat hij kan doen. Laten zien aan de markt dat magie niet bestaat. Dat de markt de markt moet zijn en geen monetaire marionet.
  2. @iPlof 10 maart 2016 13:33
    50% kans dat markt positief reageert en 50% kans dat de markt negatief reageert.

    Maar dat is de korte termijn impuls. Bij BOJ was al na 1 dag uitgewerkt en beurzen in Europa staan min of meer hetzelfde als toen die negatieve rente onzin begon in juni 2014. Eerst stijgen en daarna vanaf medio '15 weer zakken.

    De naakte keizer vergelijking is een juiste. Beleggers kunnen het spel nog even meespelen maar negatieve rente gaat niks structureels oplossen en de bij effecten zijn schadelijk.
  3. [verwijderd] 10 maart 2016 15:06
    Het is een simpel probleempje: de remedie voor het hele mondiale probleempje die een sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren wil verkopen in dubieuze afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren die een sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren wil verkopen niet zou hebben is dit zich te realiseren:

    het hele mondiale probleempje opgelost en kan iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone weer overgaan tot de orde van de dag, en hoeven er ook geen heftige artikelen geschreven te worden als het onderhavige heftige artikel.

    In het onderhavige heftige artikel komt de auteur als een sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren wil verkopen tot de conclusie dat schulden de oorzaak van het probleempje zijn, dit in het gedeelte “Het te veel aan schulden is de oorzaak (…)”.

    Maar anders dan een sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren wil verkopen is de auteur na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in het heftige artikel van mening dat een ander het schuldenprobleempje maar moet oplossen.

    En dan moet die ander de oorzaak van het schuldenprobleempje wel goed aanpakken, en zal die ander het aanpakken van het schuldenprobleempje dan ook niet moeten gaan uitstellen, want als die ander het aanpakken van het schuldenprobleempje gaat uitstellen leidt dit nergens toe omdat de echte oorzaken, dus het geconstateerde schuldenprobleempje dat een sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren wil verkopen met schulden niet zou hebben, door die ander als een naakte keizer dan niet zijn aangepakt, wat niet mogelijk zou moeten zijn, zodat de conclusie van de auteur van het heftige artikel is Après moi, le déluge!

    Waarbij bijna iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone en daarbuiten dus kan concluderen dat de auteur het schuldenprobleempje dat een sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren wil verkopen weliswaar heeft geconstateerd, maar de auteur anders dan een sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren wil verkopen de remedie bij het oplossen van het schuldenprobleempje ziet in het roepen van de keizer is naakt en na mij de zondvloed.

    Dit terwijl de auteur in het heftige artikel de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone i.h.k.v. de oplossing voor het schuldenprobleempje wel attent maakt op de Weimarrepubliek, met het gedeelte “De republiek was zwaar belast door het Vredesverdrag van Versailles dat het einde van de Eerste Wereldoorlog bezegelde. Duitsland moest herstelbetalingen doen, zich op grote schaal ontwapenen en grondgebied inleveren. Mede daardoor duurde het langere tijd voordat Duitsland weer een rol in de internationale politiek speelde.”, maar voor de oplossing van het schuldenprobleempje dat een sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren wil verkopen weer niet op de bekende Britse econoom Keynes, zie

    nl.wikipedia.org/wiki/John_Maynard_Ke...

    die als topambtenaar de vredesbesprekingen had bijgewoond, en indertijd in een boek voor de zijns inziens desastreuze gevolgen van dit vredesverdrag waarschuwde.
  4. [verwijderd] 10 maart 2016 15:52
    @sok2 Zolang de aan de lopende band problemen veroorzakende regeringsleiders vanuit helicopters geld over de mensen uitstrooien, is er verder uiteraard bij het schuldenprobleempje dat een sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren wil verkopen niet zou hebben mondiaal niets aan de hand!
  5. [verwijderd] 10 maart 2016 16:46
    quote:

    AchAch schreef op 10 maart 2016 13:12:

    Vraag aan de auteur, ter verduidelijking. 'Het te veel aan schulden is de oorzaak [van de lage rentestand.]'

    Ik neem aan dat u de overheidsschulden bedoelt? Of de private schulden? Of tesamen?
    Nee, deze statement is incorrect, Alexander heeft het hier compleet mis. Schulden zijn niet de oorzaak van lage rente. Basale economie, prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Meer vraag bij gelijk/lager aanbod is hogere prijs. Veel schulden (vraag naar geld) zou dus een hoge rente op moeten leveren. Dit is precies het tegengestelde van wat we zien, lage (zirp/nirp) rentes. Het probleem zit niet aan de schulden kant, het probleem zit aan de aanbod kant. In de eerste economie les leer je immers al dat meer aanbod een lagere prijs als resultaat heeft. De schulden zijn een gevolg, niet de oorzaak.

    Het probleem is dat de centrale banken de economie van steeds meer geld voorzien waar geen behoefte aan is. Centrale banken denken dat de economie gestimuleerd wordt door er geld in te pompen, maar dat is onzin. De economie is afhankelijk van productiviteit, productiviteit wordt bepaald door hoeveel mensen werken (aantal en uren) en de effectiviteit waarmee dat gebeurt (innovatie en automatisering).

    Uiteraard is er geld nodig om de economie draaiende te houden. Er moet geïnvesteerd kunnen worden, maar er moet ook vraag zijn. Mensen kunnen hun geld maar 1 keer uit geven. Nu kun je de vraag misschien wat stimuleren door mensen aan te moedigen geld te lenen tegen lage rentes, maar dat is uiteraard geen duurzame consumptie. Het recept van meer en goedkoper geld is uitgewerkt.

    Het is tijd om terug te gaan naar de fundamentals. Er moet meer gericht worden op productiviteit. Kritisch kijken naar wat waarde toe voegt en wat niet en dan de noodzakelijke hervormingen door voeren. En ja, dat doet pijn, maar met goedkoop geld verkwisting in stand houden en zelfs stimuleren doet op lange termijn veel meer pijn. Dan krijg je rottende wonden, dan krijg je Griekse praktijken.

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links