Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klaar voor een bounce

Slaat verkoopdruk om in kooppaniek?

We zijn momenteel getuige van ongeziene omstandigheden op de beurzen. Nooit eerder zakten wereldwijd de financiële markten zo diep weg met de ingang van een nieuw beursjaar. De uitslagen op amper twee weken zijn ongezien:

  • in de Verenigde Staten leverden de koersen 8% in
  • in Europa lopen de verliezen van 9 tot 11%
  • in China de hoofdvogel behaalde een verlies van 18% op slechts tien handelsdagen

Ik zat met verstomming te kijken naar mijn beursschermen. Ook de manier waarop de verkoopgolf over de beurzen trekt is zelden gezien: een onophoudelijke verkoopdruk sleurt de koersen dag na dag in de negatieve uitslagen. Maar dit gebeurt zonder enorme koersverliezen.

Aanstaande kooppaniek

Het lijkt wel op een georkestreerd verkooporder van de grote fondsen in de markt. Wellicht zit ik met deze aanname niet zo ver van de waarheid. Sinds de jaaringang moeten fondsbeheerders omgaan met een nieuwe realiteit, die van hogere rentestanden in de toekomst.

Dat vergt een verandering van de portefeuille, als die jarenlang was ingesteld op een lage rente. Dus zo apart zijn de huidige verkopen niet, alleen de manier waarop tart wel de verbeelding. Meestal eindigt een dergelijke verkoopgolf in een climax, met uitgesproken negatieve uitslagen.

Tot op heden blijven de neerwaartse correcties echter binnen het toelaatbare. En dat voorspelt in principe niet veel goeds voor de markten. Toch zie ik ook aan meerdere onderdelen in de markten dat de verkoopdruk binnen afzienbare termijn kan omslaan in kooppaniek: een bounce.

Om te beginnen kan ik dit min of meer afleiden aan de historische statistieken. Hoewel de huidige uitslagen niet eerder voorkwamen, sluiten ze toch aan bij de eerdere extreme koersdalingen in januari. Kijkt u even mee op de onderstaande tabel, komende van Ryan Detrick, een onafhankelijk technisch analist.

Januaristatistieken
Klik op de tabel voor een grote versie

 

Kopie van 2008

De periode die goed aansluit op de huidige gebeurtenissen is de beursstart van 2008. Ook toen leverden de koersen fors in in de eerste week, bleven de indices wat liggen in de tweede week, om de verliezen verder op te stapelen in week drie. Per saldo gingen de koersen destijds ook met 10% lager van 1 tot 22 januari 2008.

Vervolgens trad er enig herstel op richting het einde van de maand. Aangezien we al een vergelijkbare ravage hebben gezien in de eerste twee handelsweken van 2016, is de kans klein dat deze correctie zich op dezelfde manier doorzet.

Een koersopleving van enige omvang dringt zich daarom op. Voorts kan ik de aanstaande bounce ook afleiden aan het negatieve sentiment dat er inmiddels heerst onder beleggers. Vergeet niet dat de correctie in feite al van in de zomer van 2015 gaande is. Dit begint door te wegen, vooral na de recente koerscorrectie.

Sombere beleggers

Het dag-na-dag inbeuken op de koersen laat sporen na in de geest van beleggers. Daarenboven komen de gevoelens van 2008 weer bovendrijven, want die crash staat nog op het netvlies gegrift. Om een bounce van enige omvang te realiseren, moeten beleggers het zeer somber inzien.

En dat is wat momenteel overduidelijk aan de orde is, als u kijkt naar onderstaande grafiek van Investor Intelligence. Het is de grootste sentimentspoll onder beleggers in de Verenigde Staten.

Grafiek S&P 500

 

Bij voorgaande extreem negatieve metingen – zoals vandaag wederom het geval is – luidde dit steeds een tussentijdse bodembel. In het najaar van 2011, maar ook na de correctie van afgelopen zomer. Beleggers zien de toekomst weer erg somber in. Ik kijk er niet zo raar bij op, gezien de aangerichte koersravage.

Kortom, de markten lijken stilaan klaar voor een bounce. Hoe hoog deze bounce zal gaan, dat valt nog af te wachten.

Voorbode voor crash?

In 2008 duurde het liedje niet zo lang, want met de ingang van februari kelderde aandelen in een nieuwe ronde. Dit op-en-neer-spelletje duurde het volledige eerste kwartaal van 2008, om maart af te sluiten op het dieptepunt van januari. Pas in het tweede kwartaal kwam toen het echte herstelwerk op gang.

Maar iedereen weet inmiddels dat dit de voorbode was van een furieuze crash in het najaar van 2008. Dit donkere beursjaar eindigde toen in een verlies van 35%!

Grafiek S&P 500

 

Ik vermoed dat 2016 niet gelijk aan 2008 gaat lopen. Daarvoor zijn de herinneringen aan die duistere periode nog te vers. Maar markten rijmen wel regelmatig. Hiermee bedoel ik dat als de matige koersprestaties doorzetten, een negatief beursjaar in de kaarten zit.

Anderzijds, als de komende bounce uitdraait op een verschroeiende koersrit, dan liggen de kaarten weer net iets anders op tafel. Kijkt u nog even terug naar de bovenstaande tabel.

In 1991 dook de index aanvankelijk ook in fors negatieve cijfers (-4,6%), om vervolgens als een raket omhoog te schieten en het jaar af te sluiten met een winst van 32%. Zo kan het dus ook.

Hoe hoog?

Hoe u er ook naar kijkt, een bounce op de beurs dringt zich op. Dat op zich biedt enig comfort voor de murw geslagen beleggers. Maar de mate van de bounce kon wel eens veelzeggend worden voor de rest van het jaar:

  • als de bounce stevig is (> 10%), dan kunnen we een krachtiger herstel zien in de komende maanden
  • is de bounce echter matig (<10%), dan vrees ik voor een somber beursjaar

En de markten hebben de schijn alvast tegen zich, met steeds meer technische verkoopsignalen op de grafieken. Vandaar nogmaals mijn oproep: denk aan uw riante cashpositie! Maak gebruik van de huidige turbulentie om die te verstevigen voor mogelijk donkere beursdagen. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 januari 2016 12:59
    Goed spul Nico!
    Mij lijkt een bounce behoorlijk op z'n plaats en richt mezelf ook tot sentimentsindicatoren om deze te timen.

    De grote vraag zal zijn 'hoeveel kracht krijgt deze countertrend'?
    M.i bepalend voor het vervolg van de Beer en natuurlijk (voor TA'ers) om de 'contouren van de trend' te bepalen.

    Deze kan helpen met bepalen sentiment money.cnn.com/data/fear-and-greed/
  2. Met Effekt 19 januari 2016 14:24
    Ik heb altijd moeite met dit soort TA verhalen die de fundamentele oorzaken buiten beschouwing laten. Als je die wel meeneemt dan is de crash van 2008 goed te verklaren; de bankencrisis. Nu hebben we juist geen bankencrisis. Noodgedwongen hebben de banken en verzekeraars geld opgepot en zij die toch nog geld nodig hebben kunnen dat gratis krijgen bij de ECB. Ook de [andere] bedrijven hebben hun schulden geherfinancieerd tegen erg lage rentes (sommigen ontvangen zelfs geld dankzij een negatieve rente). En bderijven die veel energie gebruiken profiteren nu van de goedkope olie. Kortom de situatie is nu heel anders dan in het verleden, aan de kosten kant is alles positief.
  3. [verwijderd] 19 januari 2016 15:22
    @Met Effect

    Het gaat (denk ik) fundamenteel om
    (1) het fundament onder de waarderingen (destijds bleken de subprimes geen mieter waard te zijn)
    (2) de houdbaarheid van schuld - beter gezegd, het vermogen om schuldlasten te financieren uit kasstromen (oa Lehman Bros had een te hoge rating en daardoor te lage rentelasten = leverage up). Volgens mij rijmt dit wel met wat er bij grondstofproducenten dreigt te gebeuren.
  4. forum rang 7 handyman6 19 januari 2016 17:13
    Nog maar es wijzen op de mooie omgekeerde schaal/schotelformatie bij oa de S&P,vanaf 2012 ,waar nu het dalende deel tot 2019 plaatsvindt.
    Samengevat: dit model duidt op gelijdelijk dalende koersen van 2015 tot 2019.
    En een AEX op 275/300 tegen die tijd....zal wel ff wennen zijn ,boppers!
    GrH6
  5. [verwijderd] 19 januari 2016 22:36
    quote:

    Met Effekt schreef op 19 januari 2016 14:24:

    Ik heb altijd moeite met dit soort TA verhalen die de fundamentele oorzaken buiten beschouwing laten. Als je die wel meeneemt dan is de crash van 2008 goed te verklaren; de bankencrisis. Nu hebben we juist geen bankencrisis. Noodgedwongen hebben de banken en verzekeraars geld opgepot en zij die toch nog geld nodig hebben kunnen dat gratis krijgen bij de ECB. Ook de [andere] bedrijven hebben hun schulden geherfinancieerd tegen erg lage rentes (sommigen ontvangen zelfs geld dankzij een negatieve rente). En bderijven die veel energie gebruiken profiteren nu van de goedkope olie. Kortom de situatie is nu heel anders dan in het verleden, aan de kosten kant is alles positief.
    Ik zie juist weinig verschil. Banken worden nu vooral overeind gehouden door gratis geld van de centrale bank, een gezond verdienmodel is er eigenlijk allang niet meer zeker niet in het zuiden met al die zombiebanken.

    Mensen zijn sinds de crisis veel minder bereid om leningen af te sluiten tegen torenhoge rentes iets wat voor 2008 vrij normaal was. Sterker nog, ze lossen nu juist alleen maar harder af waardoor er nog meer geld uit de economie verdwijnt. Die zeldzame hypotheek die er wordt afgesloten is vrij somber vanwege alle nieuwe regels en tegen zeer lage rentes.

    Banken willen je spaargeld niet eens meer omdat het ze geld kost om het te stallen en je hypotheek verlenen ze nog wel maar alleen omdat ze dat moreel verplicht zijn en alleen met 110% zekerheid dat je betaalt want de ECB geeft het geld immers kosten -en risicoloos weg.

    Nu met de renteverhoging in de VS gaat lenen ineens weer geld kosten en hoe gaan ze dat betalen? Gooi nog even een recessie erbij op het vuur, mensen die hun baan verliezen en (vooral olie gerelateerde) bedrijven die hun leningen niet af kunnen lossen en die extra liquiditeit bij de banken is verdampt voor je met je ogen kunt knipperen en voila we hebben weer een nieuwe bankencrisis.

    En je weet hoe het gaat met liquiditeit, als je het niet nodig hebt is er genoeg, heb je het nodig is het er inees niet meer kijk maar naar Lehman in 2008.

    De centrale banken hebben alles gesloopt met hun helikoptergeld en de gevolgen daarvan gaan we nog ondervinden.
  6. forum rang 4 ischav2 20 januari 2016 07:55
    quote:

    Lycaon pictus schreef op 19 januari 2016 21:17:

    Witcool: In 2008 zat het probleem in de financiële sector die de rest van de economie naar omlaag trok. Vandaag zit het probleem in het economisch weefsel (overcapaciteit, recessies, dalende prijzen, hoge schulden......)Wat denk je dat het zwaarst zal gaan doorwegen.
    Zo is het. Deflatie zoals in Japan is funest voor economische voorspoed. Het is een situatie die heel moeilijk te bestrijden zijn.
  7. forum rang 7 handyman6 20 januari 2016 11:41
    quote:

    CAREX schreef op 19 januari 2016 17:52:

    Handyman6,
    heb je misschien een plaatje van die schaal/schotelformatie ?
    groet...
    Pakje passer uit de doos en trek op die S&P grafiek zelf een booglijn...dan heb je de omgekeerde schaalformatie.Of ggogle zelf even.Overigens is imo de lange stijgende steun onder de 416 al gebroken en passe!
    GrH6
  8. Bangizwe 20 januari 2016 12:59
    Binnen de 2 jaar zie ik de S&P 500 onder de 1000 punten bouncen. En voor de wereld zich uit dat moeras getrokken heeft zijn we 10 jaar verder. Als we er nog uit geraken. En zeker hier in Europa ziet het er maar beroerd uit. De jobs verdwijnen, en de vluchtelingen komen. Kan alleen maar ontploffen op termijn.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links