Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kantelpunt?

Neerwaartse AEX-druk houdt stand.

Als de AEX deze week geen omkeer laat zien in zowel het kortetermijn- als het langetermijnbeeld dan wordt de kans op een verslechtering in het langetermijnbeeld steeds groter. Een structureel weekslot onder de 401 zorgt voor het einde van de bullmarkt en we op zoek moeten naar een nieuwe modus.

Opvallend is overigens wel dat er slechts een paar indices zijn die een dergelijke verslechtering laten zien. Indices als de S&P 500, Nasdaq 100, SOX, DAX en STOXX Europe 600 liggen nog (ruim) boven hun stijgende langetermijnbodemlijnen.

De intraday-beweging van afgelopen vrijdag onder de 401 heeft nog niet voor een wijziging gezorgd in het langere technische beeld. Feit is wel dat de neerwaartse druk nog niet ten einde is gekomen, en de AEX opnieuw een belangrijke week ingaat.

Neutrale visie?

Onder de genoemde steun in de AEX ontstaat ruimte naar in eerste instantie 375 tot mogelijk 366. Bij 375 ligt een meermaals geteste langetermijnsteun en 366 is de bodem van oktober 2014. Het eerste belangrijke 38,2% Fibonacci-retracementniveau op lange termijn van de hele bullmarkt sinds 2009 ligt bij 390.

Een weekslot onder de 401 zou een meer neutrale langetermijnvisie opstarten. Onder de 366 treedt een verdere verslechtering op en is er sprake van een dalende langetermijntrend. Ook is er nog steeds sprake van divergentie in zowel de RSI als de VIX. 

  • De VIX ligt nog een stuk lager dan tijdens de forse correctie van augustus.
  • De RSI blijft momenteel nog net boven de 30-puntengrens.

Tijdens de decembercorrectie maakte de RSI nog een bodem ruim onder de 30 (oversold). Verder is de algemene opinie zeer negatief geworden in de afgelopen anderhalve week. De negativiteit overheerst in de media en sommige analisten hebben koersdoelen afgekondigd die 30% tot 50% onder de huidige niveaus liggen.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Belangrijk kantelpunt

Toch bevindt de AEX zich op een belangrijk langetermijnkantelpunt. Een structureel weekslot onder de 401 zorgt dus voor een verslechtering waarna ik mijn visie zal moeten aanpassen voor de rest van dit jaar en de AEX een ander pad kan gaan bewandelen.

Niet alleen wordt in dat scenario de stijgende langetermijnbodemlijn (die slechts één eerder raakpunt had in 2011) neerwaarts gebroken, maar dan wordt ook een hoofd-schoudertoppatroon neerwaarts afgerond. Een beweging onder de zone 366 tot 373 zorgt voor een verdere verslechtering in het langetermijnbeeld.

Buiten het feit dat in de komende dagen een duidelijke opwaartse omkeer moet plaatsvinden om verdere neerwaartse risico’s te voorkomen, is er meer nodig om de huidige dalende kortetermijntrend te beëindigen.

Korte, dalende toppenlijn

De belangrijkste te breken dalende toppenlijn startte bij de novembertop van 475 punten en loopt langs de decembertop van 449. Deze dalende toppenlijn zakt wekelijks ongeveer 6 punten en ligt vandaag bij 434. Daarboven wordt deze twee maanden durende correctiefase pas beëindigd.

Vanaf de decembertop bij 449 is een neerwaartse versteiling gestart, die langs de zeer recente lagere top bij 426 loopt en vandaag bij 418 ligt. Deze kortere dalende toppenlijn lijkt onderdeel te zijn van een dalende wig. Een doorbraak van deze korte toppenlijn levert een eerste verbetering op in het kortetermijnbeeld.

Zolang er in de komende dagen geen omkeer plaatsvindt en de AEX niet op weg gaat naar deze dalende zeerkortetermijntoppenlijn wordt de neerwaartse druk op de zware weeksteun bij 401 steeds verder opgevoerd en bestaat de kans op een verdere daling richting de 366 tot 373 punten.

Nieuwe modus?

In dat scenario moeten we op zoek naar een nieuwe modus, vooral zolang de andere indices dergelijke verslechteringen niet laten zien.

Voor de komende dagen moeten we zeer alert zijn op een positieve omkeer en de vorming van omkeerpatronen. Ik acht de kans nog steeds groot dat de AEX bezig is met de zoektocht van een belangrijke bodem, maar de verdere neerwaartse risico’s moeten we daarbij niet uit het oog verliezen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

326 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 januari 2016 08:39
    Goedemorgen,

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De AEX opent vlak, terwijl weinig invloed vanuit de Verenigde Staten wordt verwacht met een gesloten Wall Street.

    "Het schommelt, maar de AEX zal eerder licht lager dan licht hoger gaan. China is weer een beetje licht in de plus. Verder is Azie echt lager", zegt Cees Smit van Today's Beheer & Brokers. "Dat maakt dat we misschien per saldo net vlak openen. Het goede nieuws is we niet procenten lager openen"

    "Amerika ging vrijdagavond lager", zegt Smit verder.

    Cees zit nog steeds short :)
  2. MG TF 18 januari 2016 08:46
    Goodmorning

    Wat een geweldige samenvatting Bas in je slotzin haha

    " Ik acht de kans nog steeds groot dat de AEX bezig is met de zoektocht van een belangrijke bodem, maar de verdere neerwaartse risico’s moeten we daarbij niet uit het oog verliezen."

    Had het woordje `groot` eruit gelaten en je had verder helemaal niets hoeven te schrijven in je column. Zo simpel kan het zijn.

    Enne Kimos....olie daalt helemaal geen 8% , maar 2,5%
    Niet zo overdrijven he.
  3. Bonus aanbieding 18 januari 2016 08:57
    quote:

    Alex XNL schreef op 18 januari 2016 08:51:

    Gezien cijfers van Adecco vanmorgen en naar mijn idee meer meevallende cijfers in de pijplijn denk ik nog steeds dat we oversold zijn en weer wat omhoog kunnen.

    Ik ben iig gepositioneerd.

    Jij wilt je laatste centen ook nog verliezen?
326 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links