Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De zegen van de long-short

Let op alfa en minder op bèta bij het samenstellen van een portefeuille.

Vandaag had ik weer de eer om voor de camera mijn gedachten te delen over een turboportefeuille waar professionals en particuliere beleggers iedere week wijzigingen in aan mogen brengen. Nu was het aan mij om één positie te verwijderen en één nieuwe toe te voegen aan de portefeuille van tien posities.

Het frappante is dat de gekozen posities een goed beeld geven van veel gemaakte beleggingsfouten en van de enorme mogelijkheden die onbenut zijn gebleven. Die zal ik in deze column aankaarten.

De turboportefeuille

Even los van de gekozen hefboom, bevatte de startportefeuille (samengesteld door particuliere beleggers) maar liefst negen longposities (enten op stijgende koersen) en één shortpositie (ent op dalende koersen).

De short is op EUR/USD, waar ik me vooralsnog wel in kan vinden. Een echte short is het eigenlijk niet zo zeer, in dat het niet een goed tegengewicht geeft aan de longposities. Als ik dan ook nog kijk naar welke longs er gekozen zijn (Arcelor, Delta Lloyd, ING, Brent olie, Shell, TomTom, ASML, AEX en DAX), dan wordt de eerste fout al zichtbaar: bèta najagen.

Bèta

De bèta van een aandeel geeft de correlatie aan van het aandeel ten opzichte van de index. Een aandeel met een bèta van 3, zal (gemiddeld genomen) 6% omhoog gaan als de index waartoe het behoort met 2% stijgt. In turbotermen is de bèta eigenlijk de hefboomfactor.

De gekozen posities geven in ieder geval aan dat de particuliere belegger mega bullish (positief) is op de markt. Niet alleen is alles long, maar ook nog in namen met de hoogste bèta’s (denk bijvoorbeeld aan Arcelor, Delta Lloyd en ING).

Vraag is dan waarom al die moeite doen en zoveel verschillende namen te pakken als de belegger ook een turbo long op de AEX kan nemen met een hoge hefboom; immers, dan vergroot de belegger de impliciete bèta van de portefeuille, maar profiteert wel van een goede spreiding.

Nog een fout, is een long AEX en een long DAX. Zoals mijn conculega Geert Jan Nikken al stelde, de correlatie (zeg maar voor het gemak bèta) tussen die twee beurzen is nagenoeg 1, dus het heeft totaal geen toegevoegde waarde om beide long te zitten.

Alfa

Alfa daarentegen is het rendement dat een fonds haalt bovenop wat verwacht zou mogen worden volgens een bepaald beleggingsmodel of de bèta. Het is de outperformance van een fonds. De belegger stelt in wezen dat de bèta niet klopt en neemt daarop een positie in.

Stel aandeel ABC heeft een bèta van 2, maar de belegger denkt dat het bedrijf de markt mega gaat verassen met de halfjaarcijfers, dan zal het aandeel dus sterker reageren dan de bèta zou vermoeden.

Dat stukje bovenop de bèta is dan de alfa (vaak worden de prestaties afgemeten versus een benchmark in plaats van een gehele index, maar het principe is hetzelfde). Het meet dus de kunde van de belegger.

De deugd van long-short

De derde fout die de beleggers in dezen hebben gemaakt, hangt samen met het niet nastreven van alfa. Het mooie van turbo’s is namelijk dat de particuliere belegger nu, net als de hedgefundmanager, short kan gaan. Deze mogelijkheid onbenut laten is zonde te noemen.

Betreffende de voornoemde turboportefeuille, zouden de beleggers eigenlijk een regel opgelegd moeten krijgen dat de portefeuille altijd uit vijf longs en vijf shorts moet bestaan. Hierdoor worden de beleggers geforceerd de vijf grootste kanshebbers op een stijging en de vijf grootste kanshebbers op een daling te kiezen.

Natuurlijk kan hier ook stiekem voor bèta gekozen worden, door de vijf hoogste bèta’s long te zitten en de vijf laagste bèta’s short. Maar voor de belegger die wat werk niet schuwt, kan er een wereld voor hem opengaan.

Door echt goed te analyseren welke bedrijven ondergewaardeerd zijn (de longs) en welke overgewaardeerd(de shorts), gaat de kwaliteit van zijn portefeuille (gecorrigeerd voor risico dus) omhoog.

Hoe meer de belegger zijn long-shortposities binnen een dezelfde sector kiest, des te onafhankelijker de belegger wordt van de bewegingen van de gehele markt. Hoe dit precies in zijn werk gaat kunt u lezen in een andere column van mij (klik hier).

Discipline

Kortom, te veel posities, die in wezen hetzelfde doen voor een portefeuille is niet efficiënt. Verder moet er goed gekeken worden naar hoe de gekozen posities met elkaar in verband staan (correlaties).

Het liefst moet een portefeuille bestaan uit posities die geen hoge positieve correlaties met elkaar hebben (bewegen allemaal dezelfde richting op in dezelfde mate). Doel is om een slimme en afgewogen portefeuille te construeren.

Één die onnodige risico’s uitsluit en ent op de kennis en kunde van de belegger. Een long-short set-up kan de belegger dus de nodige discipline opleggen om tot een dergelijke portefeuille te komen; een zegen die turbo’s hebben mogelijk gemaakt.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 januari 2016 19:49
    Ben toch benieuwd Alexander welke short-positie je toegevoegd hebt?
    En natuurlijk welke long je er uit gegooid hebt.

    Short vind ik persoonlijk bij aandelen moeilijker te kiezen omdat natuurlijk een bedrijf er altijd aan zal werken om de koers te laten stijgen en als het al goed gestegen is, hebben ze het goed gedaan en zullen er alles aan doen om dat zo te houden.
    Ik vind short meer iets voor grondstoffen, valuta, indexen.
    Dus wat dat betreft zijn er de afgelopen tijd genoeg mogelijkheden.
  2. putter 15 januari 2016 09:48
    Ik denk dat je gelijk hebt. De markt doet er lang over om langzaamaan te stijgen, hard dalen gebeurd daar en tegen zeer snel en daar zou je het meest aan kunnen verdienen.Eigenlijk vreemd dat iedereen long georienteerd is en niet short. Als je alle bobo's over de wereld hoort, zal dit jaar de long short strategie het beste rendement gaan opleveren. Het kan ook met het kopen van 2020 puts.
  3. [verwijderd] 15 januari 2016 10:37
    "Betreffende de voornoemde turboportefeuille, zouden de beleggers eigenlijk een regel opgelegd moeten krijgen dat de portefeuille altijd uit vijf longs en vijf shorts moet bestaan."

    Hoewel ik een groot voorstander ben van diversificeren over longs en shorts is dit wat mij betreft een zeer slecht advies. Op deze manier filter je de beta uit en probeer je alleen alfa te oogsten. Dit is zeer moeilijk, zelfs professionele fundmanagers hebben daar moeite mee. Het makkelijkste geld verdienen is door de golven van de markt de berijden.

    Het is veel beter om de golven van de markt te berijden. Long tijdens de bull markt en short tijdens de bear markt met een (kleine) tegengestelde positie voor divergerende aandelen/sectoren. De laatste jaren zouden dit grondstoffen, m.n. goud en olie zijn geweest.

    Met name rond de toppen en bodems komt long/short erg goed tot z'n recht. Daar divergeren de koersbewegingen het meest en is een 50/50 verdeling een goed idee.

    Wat ik ook mis in het artikel is dat met een long/short strategie risicomanagement ook belangrijker wordt. Het is erg gemakkelijk om overleveraged te raken. De opbrengst van short sales staat immers op je rekening of, als je met derivaten zoals opties, futures, turbo's etc werkt, je met een hefboom te maken hebt. Hedgefunds met intelligente, goed opgeleide risicomanagers blazen zich op met long/short strategien. En jij promoot het hier bij particulieren zonder enige vorm van waarschuwing. Wat mij betreft onverantwoord!



  4. [verwijderd] 15 januari 2016 17:57
    prima artikel, maar jammer dat er geen concrete voorbeelden worden gegeven. Als kleine belegger heb ik vooral toch mijn twijfels vwb de keuze van shortkandidaten; dan moet je wel erg kort op de bal spelen. En met longposities ben ik zuinig. Ik koop vooral turbo's long met een lage hefboom op de AEX. En dat doe ik dan als duidelijk is dat er weer een bodem is gelegd. Daarvoor volg ik o.a. Nico Bakker en Tostrams. Maar ook de columns van Bas Heijink lees ik daarvoor met veel interesse.
  5. HK77 16 januari 2016 01:52
    Als je kijkt maar de performance van Long / Short equiy fondsen zie je dat die exact hetzelfde hebben gedaan als de particuliere beleggrs in het voorbeeld. Veel meer long dan short. Deed het aardig de afgelopen jaren, maar om daar nu 2/20 voor te betalen? En binnenkort komen weer de excuses waarom het nu tegenzat van alle Long / Shorts die op de onverwachte rip omlaag nat zijn gegaan.

    Kunnen we overigens, please, gewoon Alpha schrijven. Los van het feit dat het artikel ook niet over lang / kort fondsen schrijft (of op zijn vlaams, hefboomfondsen) staat alfa meer alsof het een gezonde groente is
  6. [verwijderd] 16 januari 2016 15:45
    Het antwoord op mijn eerdere vraag is al op Belegger.nl gegeven.
    Hij heeft de long op Arcelor eruit en een short op Arcelor toegevoegd.
    Dat is dan geen keuze op beta want die is redelijk hoog op Arcelor maar kennelijk een keuze gebaseerd op het "inzicht", dat de staalboeren allemaal al een tijd zakkende zijn. Arcelor heeft daarnaast een negatieve K/W. Ik kan me vinden in deze keuze.
    Zie beurs.fd.nl/noteringen/11895/arcelorm...
    Ik vraag me overigens af waar de beta op IEX te vinden is?
  7. [verwijderd] 17 januari 2016 17:19
    quote:

    yieldcurve schreef op 17 januari 2016 14:41:

    Haha, long/short met turbo's. Ik weet wel wie in de meeste gevallen daar het beste mee is; de financier.
    Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben.
    Tja het alternatief voor short tov turbo's zijn opties.......maar zit daar ook niet een financier achter?
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links