Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Perfect Storm

De stijging van afgelopen jaren was overdreven.

In welk jaar ging de beurs in de eerste week van het jaar ook zo hard onderuit? Inderdaad, mijn titel van vorige week gaf het al aan, er zijn heel grote gelijkenissen met 2008.

Het komt voor mij en u als lezer (hoop ik) niet als een verrassing. Ja, voor vele analisten en goeroes is het allemaal wel een verrassing. Zo las ik half december Martien van Winden die aandelen niet zo goedkoop sinds 1602 noemde. Nou Martien het wordt nog veel goedkoper dit jaar.

  • In het IEXProfs magazine stond een expert die geen grote daling in China verwachtte...
  • Er waren goeroes die Koninklijke Olie tipten... 
  • Na de daling van dinsdag waren er ook goeroes die roepen dat de huidige daling overdreven is en dat de markt te hard reageert op China en dat wij daar geen last van zouden hebben...

Maar zij begrijpen helaas niet dat we in een Perfect Storm zitten en de stijging van de afgelopen jaren overdreven was.

Een perfect storm is een marktsituatie waar aan een kant de rentewapens leeg zijn en de centrale banken uitgespeeld zijn en aan de andere kant China in de problemen zit, de olieprijs extreem laag is (grote gevolgen), de rente verhoogd werd voor een economische teruggang, er valuta-oorlogen worden gestreden en waar winstgevendheid van bedrijven ook onder druk komt. Om over een El Nino-effect maar te zwijgen.

Grafiek olie

 

Verder dit jaar

Voor ons liggen nog belangrijke zaken, zoals:

  • Verkiezingen in Duitsland waar de aanrandingen en misdragingen van de asielzoekers ernstige politieke gevolgen hebben.
  • Griekenland, waar het allemaal toch wel duidelijk is.
  • Verkiezingen in Engeland en waarschijnlijk een Brexit.
  • Het piramidespel van pensioenen De vergrijzing heeft grote gevolgen de komende jaren en wordt steeds vaker genoemd als een “dingetje” voor de beurzen. De Amerikanen moet hun opgebouwde pensioen (401K) verplicht ruilen uit aandelen naar obligaties op de pensioengerechtigde leeftijd.

Terug naar de waan van de dag. Eerst mijn waarschuwing vanuit de dollar-yen heeft prima gewerkt en ook een positie in deze valuta heeft prima bescherming gegeven voor aandelen long.

Grafiek dollar-yen

 

Moeilijke markt

Ondanks al mijn waarschuwingen en verwachtingen blijft het een super moeilijke markt met bewegingen van 12 tot 13 punten op een dag in de AEX. In de Duitse DAX gaat het dan om vele honderden punten.

Dus als u futures short zit en u krijg eerst even 60.000 euro min (met slecht vier postities in DAX-futures) om vervolgens plus 25.000 te gaan in een paar uur... En leest u ondertussen, waarschijnlijk van een leugenaar, advertenties in de Telegraaf dat daytrading gemakkelijk is.

Ik vind het met meer dan 25 jaar ervaring nog steeds moeilijk. Ook de handel met opties is door de skew (het verschil tussen de uitoefenprijzen en de hoge implied volatility) super moeilijk.

Moet u nu nog een 380-put kopen op 6,50? Maandag einde dag weet u het wellicht. Een ding is zeker we moeten super voorzichtig zijn en dus opgepast met de shortpremie in deze fase. Beter is het dan in turbo’s te handelen waar geen volatility in zit. Maar als de beweging even tegen zit bent u ook weer uitgespeeld. Kortom ook dit is niet zonder risico’s in de huidige achtbaan.

Grafiek AEX-volatiliteit

 

De VIX is en de Amsterdamse VEAX is behoorlijk opgelopen en opties zijn dus behoorlijk duur aan het worden.

Grafiek VIX

 

Maar op langere termijn is er nog steeds de nodige ruimte omhoog in de VIX en dus kan de volatiliteit nog veel hoger. In 2008 stond de volatiliteitsindex zelfs boven de 100.

langetermijngrafiek VIX

 

De AEX zou rond de zone 410 tot 405 een steun moeten hebben. Maar voor de langere termijn staat mijn koersdoel nog steeds op veel lagere niveaus (275). Voorlopig verkoopsignalen.

Twindicator AEX

 

Als de Duitse DAX echt zijn hoofdschouderpatroon afmaakt dan zou de koers nog naar de 9300 of iets van dien aard kunnen gaan. Het lijkt me wat enthousiast maar we hebben nog verkoopsignalen.

Grafiek DAX Index

 

De Dow Jones Index is ook pas net begonnen met de daling maar het gaat wel wat hard.

Grafiek Dow Jones Index

 

Op weekbasis is het net begonnen en zien we dat de koers op termijn nog veel verder kan dalen.

Langetermijngrafiek Dow Jones Index

 

De Dow Jones Transport Index is op de weekgrafiek net door de steun heen en kan gemakkelijk nog verder dalen.

Grafiek Dow Transportindex

 

De Nasdaq zou ook minimaal naar de bodem van augustus vorig jaar kunnen dalen.

Grafiek Nasdaq Index

 

China is een rare markt die voor een 85% bestaat uit particuliere beleggers. Professionele beleggers mochten vorig jaar ineens niet meer verkopen en dat heeft tijdelijk geholpen. Begin dit jaar was de regel even opgeschort met grote gevolgen.

Nu is de wet in een iets andere vorm weer van kracht maar of dit nu een stijging gaat geven hangt van de particulieren af. Als ik naar de grafiek kijk dan zou ik een veel verdere daling verwachten.

Grafiek Shanghai Index

 

Lievelingsshorts

Ik werd nog tijdens mijn DFT-webinar nog uitgelachen om mijn lievelingsshort-kandidaten en Amazon heeft het weer prima gedaan in de daling. Kijkt u maar eens naar de langetermijngrafiek. Dan krijgt u een idee waar het heen kan. Mijn generatie krijgt na de daling in 2000 een hernieuwde kans in dit aandeel.

Grafiek Amazon

 

Ik had verkoopsignalen in Apple terwijl het toch een goedkoop aandeel leek. Maar Apple ging ineens 30% van zijn productie terugbrengen na tegenvallende verkopen in Azië en nu krijgt Apple in China valutaire tegenwind, waardoor Apple-producten duurder voor de Chinezen. Apple ligt bijna op de bodem van augustus.

Grafiek Apple

 

Maar op lange termijn kan er nog veel meer winst genomen worden in Apple...

Langetermijn grafiek Apple

 

Shell kan zijn dividend waarschijnlijk niet houden. Hoewel het dividendrendement elke dag weer lijkt te stijgen omdat de koers daalt is de vraag steeds meer of Royal Dutch wel zijn dividendpolitiek kan houden.

Grafiek Royal Dutch Shell

 

Als de daling in Shell zo door gaat, dan staat de koers binnenkort weer op de low van 2008-2009.

Langetermijngrafiek Royal Dutch Shell

 

Draghi wat ga je doen?

De grote vraag wordt of de centrale banken nog een keer met zijn allennaar een koffieshop gaan om een ideeeje te bedenken om de markt weer omhoog te krijgen. Wat ze nu doen is deflatie creëren en dat is niet goed voor de aandelen en vastgoedprijzen.

De olieprijs blijft belangrijk voor het sentiment, maar Iran is gewoon de Amerikanen uit de markt (Schaliegas) aan het duwen en Iran kan het nog gemakkelijk vol houden tot onder de 10 dollar.

China is ook elke dag weer een gok met dan weer een beperking op de daling en dan weer de beperkingen er af. Niet echt een basis...

Kortom wees voorzichtig en sluit posities die met geleend geld zijn aangekocht en pas op voor shortputs. U kunt nog prima in Amerikaanse lange (dertigjarige) bonds.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 januari 2016 09:20
    quote:

    korbe007 schreef op 11 januari 2016 09:17:

    Ik las dat zelfs oud bankier Wellink alles maar overdreven vond. Lijkt me dat men moet kijken hoe mensen reageren en waar het kapitaal naar toestroomt en dat schijnt de usd te zijn gewoon omdat je daarmee internationaal kunt betalen.
    Heel goed Cees zet ze maar eens goed op hun nummer. Nu heb jij een keer gelijk!
  2. Sustainable 11 januari 2016 11:18
    @ frank van dongen,

    "Shell kan zijn dividend waarschijnlijk niet houden. Hoewel het dividendrendement elke dag weer lijkt te stijgen omdat de koers daalt is de vraag steeds meer of Royal Dutch wel zijn dividendpolitiek kan houden."

    Ik begrijp dat ongenuanceerde uitdrukkingen het altijd goed doen. Ik vraag me alleen af in hoeverre daadwerkelijk naar de cijfers/balans is gekeken voor deze uitspraak. Het dividend over 2015 bedroeg bijna $ 11 miljard en was ruim minder dan de capex tot aan september. Voldoende ruimte dus om te schuiven in kasstromen. De schuldpositie van RDS op de balans laat nog veel ruimte voor verruiming. Daaruit blijkt geenszins dat dividend de komende periode in het gedrang is.

    Daarnaast geeft het management van RDS aan dat dividend prioriteit heeft en daaraan niet wenst te tornen.

    Heeft u andere informatie? Zonder een langjarige cijfermatige onderbouwing waarom het dividend in gevaar zou komen is de aangehaalde alinea een volledige slag in de lucht. Overigens een van de redenen waarom ik in het algemeen weinig fiducie heb in Nederlandse analisten/columnisten omdat zij matig cijfermatig zijn onderbouwd (uitzonderingen daargelaten).

    Overigens zou het sieren als u de posities van uw vermogensbeheerorganisatie in de besproken fondsen/indexen/valuta zou aangeven. Dat verduidelijkt uw standpunt en is in veel anglo saxische landen gemeengoed.
  3. aandeeltje! 11 januari 2016 11:32
    quote:

    Sustainable schreef op 11 januari 2016 11:18:

    @ frank van dongen,

    "Shell kan zijn dividend waarschijnlijk niet houden. Hoewel het dividendrendement elke dag weer lijkt te stijgen omdat de koers daalt is de vraag steeds meer of Royal Dutch wel zijn dividendpolitiek kan houden."

    Ik begrijp dat ongenuanceerde uitdrukkingen het altijd goed doen. Ik vraag me alleen af in hoeverre daadwerkelijk naar de cijfers/balans is gekeken voor deze uitspraak. Het dividend over 2015 bedroeg bijna $ 11 miljard en was ruim minder dan de capex tot aan september. Voldoende ruimte dus om te schuiven in kasstromen. De schuldpositie van RDS op de balans laat nog veel ruimte voor verruiming. Daaruit blijkt geenszins dat dividend de komende periode in het gedrang is.

    Daarnaast geeft het management van RDS aan dat dividend prioriteit heeft en daaraan niet wenst te tornen.

    Heeft u andere informatie? Zonder een langjarige cijfermatige onderbouwing waarom het dividend in gevaar zou komen is de aangehaalde alinea een volledige slag in de lucht. Overigens een van de redenen waarom ik in het algemeen weinig fiducie heb in Nederlandse analisten/columnisten omdat zij matig cijfermatig zijn onderbouwd (uitzonderingen daargelaten).

    Overigens zou het sieren als u de posities van uw vermogensbeheerorganisatie in de besproken fondsen/indexen/valuta zou aangeven. Dat verduidelijkt uw standpunt en is in veel anglo saxische landen gemeengoed.
    Ik mag aannemen dat shell haar dividend afstemt op de winstgevendheid. Nou die neemt dus af, dus ik mag hopen ook het dividend. Nou geen man overboord, de koers is ook lager dus het dividendrendement op de huidige koers is vanzelf weer hog. De markt rekent op lager dividend, lijkt mij nogal wiedes, ook omdat het geld nu genruikt moet worden om oa overname te doen. Je keert uit als je het niet nodig hebt en je houd in als je het nidig hebt en rendement kunt maken.
  4. Sustainable 11 januari 2016 11:51
    quote:

    aandeeltje! schreef op 11 januari 2016 11:32:

    [...]

    Ik mag aannemen dat shell haar dividend afstemt op de winstgevendheid. Nou die neemt dus af, dus ik mag hopen ook het dividend. Nou geen man overboord, de koers is ook lager dus het dividendrendement op de huidige koers is vanzelf weer hog. De markt rekent op lager dividend, lijkt mij nogal wiedes, ook omdat het geld nu genruikt moet worden om oa overname te doen. Je keert uit als je het niet nodig hebt en je houd in als je het nidig hebt en rendement kunt maken.

    Natuurlijk stemt RDS haar dividend af op haar winstgevendheid, maar wel op een heel andere wijze. Vanwege het cyclisch karakter zal ze in vette jaren een laag percentage van de winst uitkeren en in schrale jaren relatief veel zo niet alles. Dit stabiele dividendbeleid heeft te maken met het stabiele aandeelhouderschap dat RDS na streeft. Veel aandeelhouders houden RDS aan als regulier inkomstenverschaffer zoals een obligatie (bijv voor aanvulling pensioen). Dan maakt het niet uit tegen welke koers je het hebt gekocht, het genereert per kwartaal een vast inkomen. Bij een verlaging van het dividend zou RDS deze aandeelhouders van zich vervreemden.
  5. Maan Arkenbosch 11 januari 2016 12:00
    Ik zou niet meer ineen Apple bijten, maar RD wordt weer interresant. De markt is uiterst kwetsbaar op middel lange termijn. Dat de grondstoffen en vooral olie erg laag staan en wellicht nog lager kunnen met daarbij de extreem lage rente en de Rusland\China crisis kan alleen maar een giftige cocktail worden als die componenten gaan stijgen en door sociale onrust de bevolking níet meer in het gareel gehouden kan worden. De poltieke capriolen gaan steeds meer invloed krijgen op de financieele markten. Langlopend short is het devies!!!
  6. serieus 11 januari 2016 12:48
    @ Frank van Dongen
    Het valt mij op dat u uitsluitend negatieve zaken noemt.
    Overigens niet alleen nu.
    Met het zelfde gemak zou u ook een lijst positieve zaken kunnen noemen.
    Is het omdat u zichzelf deze rol heeft aangemeten, of bent u van nature zo gebakken of wellicht om andere reden(en)?
  7. forum rang 4 efreddy 11 januari 2016 12:52
    quote:

    Leve de Beurs schreef op 11 januari 2016 12:35:

    inderdaad prima verhaal, maar toch ff een vraag: shortputs, zijn dat inderdaad geschreven puts ?
    Short puts zijn inderdaad geschreven puts.
    Met short puts heb je dus een delta long positie.
    Met long puts heb je een delta short positie.
  8. [verwijderd] 11 januari 2016 14:42
    quote:

    serieus schreef op 11 januari 2016 12:48:

    Met het zelfde gemak zou u ook een lijst positieve zaken kunnen noemen.
    Is het omdat u zichzelf deze rol heeft aangemeten, of bent u van nature zo gebakken of wellicht om andere reden(en)?
    Vertrouwde bezoekers kennen de toon van Cees toch wel? Sterker, ik denk dat de azijnpissers (hoor ik zelf ook bij) hier hun ei kwijt kunnen tenmidden van die vals euforische analisten. Jouw opmerking is wat raar getimed, want juist nu komt het moment dat deze stilstaande klok zijn gelijk gaat krijgen (ik chargeer).

    Er bestaan nog veel meer kritisch gestemde analisten, waartegenover Cees een feeënfluiter is (Faber, Schiff, Gross, en vele anderen zie het concept hedgefund). Ik heb wel 'ns gehoord dat juist intelligentere mensen vaker kritisch zijn. Deze personen zijn beter in staat om door leugens heen te prikken (niet alleen in finance) en risico's te zien voor wat ze werkelijk zijn.

    On topic, goede analyse Cees! Persoonlijk vind ik het lastig dat echte countertrends uit blijven. Ik ben een pessimist, maar wil/hoop toch binnenkort op countertrend. Deze daling ging nogal hard en maakt het lastig om nieuwe shorts te (durven) initieren.

    Ook constateer ik dat de bearmarkt toch echt is gestart (in Europa). Dit is geen parabel or mening, dit is een conclusie gebaseerd op feiten (cijfers).

  9. Ruud100 11 januari 2016 14:43
    Hoeveel belangrijke positieve en negatieve zaken Frank ook op een rij zet: Gooi het in de blender dan komt er maar 1 belangrijke zaak uit:

    MERKEL...

    Bijna alles wat de markt zal doen instorten of juist niet (Griekenland, Europa, ECB, Asielcrisis) overal zit Merkel aan het stuur.

    En dus blijft alles lekker volatiel tot Merkel eindelijk in 1 dossier omvalt waardoor meteen ook alle andere op instorten staan of stuurloos raken.

    Dus mega crash in 2016? Hou Merkel in de gaten, wanneer zij valt dan is dat het startpunt voor een ongeziene crisis in elk geval Europa. Maar zolang ze overeind blijft, zal het wel meevallen tenzij duidelijk wordt dat het voor haar over en uit is.
  10. [verwijderd] 11 januari 2016 14:47
    Heer van Dongen of Cees naar keuze,
    ik verdenk u ervan personeelsleden, familie of financiers in te schakelen om positieve reactie op uw artikelen te plaatsen.
    Ik kan geen andere verklaring vinden voor de positieve postings op uw artikelen.

    Oja, wanneer werkt u de resultaten eens bij op Todays van uw eigen fondsen, de laatste update is alweer van augustus 2015 !
  11. forum rang 5 Ed Verbeek 11 januari 2016 15:54
    quote:

    free1 schreef op 11 januari 2016 14:47:

    Heer van Dongen of Cees naar keuze,
    ik verdenk u ervan personeelsleden, familie of financiers in te schakelen om positieve reactie op uw artikelen te plaatsen.
    Klopt, ook ik ben zeer postitief over het artikel van Van Dongen
    maar ben dan ook een (ver) familielid van hem. Vertrouw dus ook de andere positieve reacties niet!
43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links