Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

FvD? Nee, CFD

De markt is al weken nerveus. De Soxx viel uit de opgaande trend. Hoewel ik al langer zeg dat Buy & Hold niet meer werkt, zijn er toch nog steeds hele kuddes beleggers die long zijn en blijven. De kreet wie wordt geschoren moet stil blijven zitten heeft al vele diepe wonden veroorzaakt.

Wie toch geld wil verdienen in deze moeilijke markt, moet of selectief long of short in de markt zitten, of pair trades doen - het ene fonds long, het andere short. Bij voorkeur gebeurt dit in dezelfde sector: bijvoorbeeld Carrefour long en Ahold short.

Short gaan in een index is voor particulieren geen probleem (zij verkopen gewoon een future), maar in aandelen wel. Als u aandelen verkoopt moet u ze ten slotte leveren, omdat er natuurlijk een leveringplicht bestaat.

Contract of Difference
U moet daarom aandelen van een ander lenen om ze te kunnen leveren. Daar betaalt u leenkosten voor. Het kan ook anders, want u kunt natuurlijk ook futures op individuele aandelen kopen. Het nadeel is alleen dat deze niet zo liquide zijn en niet op alle aandelen zijn futures. Bovendien is de prijsvorming ingewikkeld door rente en dividenden.

Er is evenwel nóg een mogelijkheid om long en short te gaan in aandelen via een afgeleid product: Contract of Difference (CFD). Het leuke van dit product is dat u een exacte kopie van het aandeel krijgt en deze zowel long als short kunt gaan. Als u short zit, krijgt u rente en als u long zit, moet u rente betalen.

U kunt het product handelen met een hefboom, want van uw broker mag u meerdere keren met uw inleg speculeren. Vergelijk dit eens met futures, waarvoor u alleen een margin hoeft te storten. Na mijn vakantie ga ik verder op CFD’s in, waarmee u leuk kunt profiteren van een daling van een aandeel.


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschap Today’s Beheer bv. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links