Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mijn strategie in 2016

Mijn strategie in 2016

Het meest spectaculaire Chinese vuurwerk werd ver na nieuwjaarsnacht afgestoken. Maar het was geen siervuurwerk. Met een harde knal gingen de Chinese beurzen onderuit. Gevolg: een wereldwijde daling van de aandelenkoersen op de eerste handelsdag van het jaar.

Geen lekker begin, en voor sommigen hangt de eerder afgegeven voorspelling voor 2016 al weer aan een zijden draadje. Iedereen die een positief jaar verwachtte, moet zijn prognose bijstellen. Immers, een slecht begin van januari zet de toon voor het gehele jaar.

Flauwekul natuurlijk. Het zal best dat dalende koersen in het begin van januari doorgaans samengaat met een min aan het eind van het jaar. Waarschijnlijker dan de voorspellende waarde van de eerste januaridagen is dat de relatie andersom ligt.

Beleggingsbeleid

Een slecht jaar betekent dat de kans op negatieve maanden, dus ook een slechte januarimaand) groter is dan in een positief beursjaar. Herman Finkers zou filosoferend tot de conclusie komen dat we pas op 31 december 2016 weten of januari een goede of slechte beursmaand was.

Hoe dan ook, elke belegger moet voor zichzelf uitmaken aan welke theorieën hij vasthoudt bij het uitstippelen van zijn beleggingsbeleid. Als u in mei al uw aandelen verkoopt en in het najaar de posities weer opbouwt, conform het sell in may-principe, is daar niets mis mee.

Tenminste, als u de consequenties van dergelijk handelen maar goed weet te plaatsen. Ik laat de mei-septemberdiscussie maar rusten, want daar heb ik veertien jaar geleden al de nodige discussie over gehad.

Maatwerkoplossingen

In een interview met de Volkskrant naar aanleiding van de beursgang van IEX, gaf directeur Peter van Sommeren aan dat uw en mijn favoriete beleggingssite in de toekomst maatwerk-beleggingsoplossingen wil bieden. Een prima streven en in dat kader is het misschien aardig dat ik u mijn beleggingsoplossing voor 2016 meegeef.

Die is heel eenvoudig. Wat betreft (reguliere) obligaties, die zijn een no go area. Dat was de afgelopen jaren geen beste keus, maar als de rente gaat stijgen, vroeg of laat, kan in korte tijd de opgebouwde obligatiewinsten van de afgelopen jaren als ijzel voor de zon verdwijnen.

Als het risico van een scherpe koersdaling van obligaties zich niet manifesteert, resteert een schamele beloning van 0% tot hooguit 1% rentevergoeding. Daarbij ga ik er vanuit dat koerswinsten op reguliere obligaties er echt niet meer inzitten.

De mooiste pareltjes

Perpetuele obligaties daarentegen vind ik nog altijd aantrekkelijk. Bijvoorbeeld de Rabobank-certificaten die op een koers van 111% en een minimale coupon van 6,5% een couponrendement van 5,9% geven.

Ook de achtergestelde variabele-couponobligaties zijn interessant, zeker als de rentestijging zich aandient. Daarbij loont het kritisch te zoeken naar de mooiste pareltjes. Neem bijvoorbeeld de Aegon eeuwigdurende obligatie (ISIN code NL0000116150) met variabele rente.

Elke drie maanden wordt de couponrente vastgesteld op basis van de tienjarige rente plus een opslag van 0,1%. De maximale rente is 8,0%. De koers van deze obligatie is circa 71,5%. Zo'n lage koers is niet vreemd met een coupon bij de huidige rentestand van circa 0,85%. 

Nog aantrekkelijker

Als u deze achtergestelde obligatie aantrekkelijk vindt, is er echter een aantrekkelijker alternatief. De soortgelijke obligatie, maar dan van ING, heeft als (klein) voordeel dat de maximale couponrente 9% bedraagt in plaats van 8% voor de Aegon-obligatie. Maar de grootste attractie zit in de lagere koers.

Voor de ING-obligate (ISIN: NL0000116127) betaalt u slechts circa 65%. Dat is een korting van 9% ten opzichte van de Aegon-obligatie. Let wel op, want de handel is dun, dus gebruik bij aankoop altijd limietorders.

Als het om aandelen gaat, richt ik mij het meest, het zal u niet verbazen, op indices. In het bijzonder vind ik de Eurostoxx 50 interessant. Niet omdat ik van deze index de meeste koerspotentie verwacht, maar het is een relatief volatiele index met een hoog dividendrendement.

Eurostoxx-certificaat

Dat is gunstig voor gestructureerde producten die rondom deze index worden gebouwd. Een mooi product vind ik bijvoorbeeld het UBS Trigger Certificaat met een looptijd van vijf jaar. Dit certificaat kan jaarlijks vervroegd aflossen met als eerste mogelijkheid in november van dit jaar.

Als er vervroegde aflossing plaatsvindt, is dat tegen 100% plus 10,5% voor elk jaar dat het certificaat heeft uitgestaan. Dit jaar zou een eventuele vervroegde aflossing tegen 110,5% plaatsvinden.

De voorwaarde voor een dergelijke aflossing is dat de Eurostoxx 50 op de peildatum in november minimaal op 3360,65 punten staat. De actuele stand van de index is 3170 punten. De index moet dus met 6% stijgen om de aflossing op 110,5% te verkrijgen.

Relaxt beleggen

Aangezien de actuele koers van het certificaat 95,00% is, wordt er bij aflossing een rendement behaald van ruim 16%. Niet slecht, vooral in de wetenschap dat er bescherming is als de Eurostoxx 50 op geen enkele peildatum op minimaal de startwaarde staat en er geen vervroegde aflossing heeft plaatsgevonden.

Indien in dat geval gedurende de gehele looptijd (tot en met november 2020) de index niet onder de 2016,39 punten komt, garandeert UBS in ieder geval de aflossing op de einddatum op 100%.

Ik vind dergelijke producten een relaxte manier van beleggen met een mooi rendementsperspectief. Natuurlijk zijn er risico's, want in geval van een enorme indexdaling, tot onder de 2016,39 punten, wordt het gehele koersverlies van de index ten opzichte van de startwaarde gedragen.

Daarnaast moet u zich bewust zijn van het debiteurenrisico op de uitgevende instelling, in dit geval UBS. Dit soort producten, met voorwaardelijke bescherming, zijn mijn favoriet om zeker in tijden van hoge volatiliteit een mooie verhouding tussen risico en rendement te verkrijgen.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bronbeek 6 januari 2016 12:50
    "Perpetuele obligaties daarentegen vind ik nog altijd aantrekkelijk. Bijvoorbeeld de Rabobank-certificaten die op een koers van 111% en een minimale coupon van 6,5% een couponrendement van 5,9% geven."

    Ik neem aan dat minimale nominale moet zijn. Maar los daarvan, graag meer van dit soort artikelen.
  2. forum rang 4 zeurpietje 6 januari 2016 13:07
    het stuk over perp. obligatie getuigd helaas van weinig kennis van deze beleggingsvorm.
    de koers van deze obligaties heeft alles te maken met de spread die het rendement geeft boven de b.v. 10 jaars staat of over de 10 jaars stap en heeft helemaal niks te maken met een toekomstige stijging van de rente.
    als je denkt dat deze spreads(die historisch heel hoog zijn) zullen gaan afnemen dan is een belegging in dergelijk papier interessant en niet de toekomstige stand van de rente.
  3. MarcelTak 6 januari 2016 13:10
    @Bronbeek

    Nee hoor, het is minimaal.
    De coupon is namelijk gelijk aan de 10-jaars rente plus 1,5% met een minimum van 6,5%. Dus als ooit de rente boven de 5% komt, gaat de coupon ook omhoog. Bij een rente van 6% wordt de coupon 7,5%.
    Overigens voor alle duidelijkheid: het betreft een achtergestelde obligatie!

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak

  4. forum rang 4 zeurpietje 6 januari 2016 14:28
    quote:

    BEN er weer weg van. Tot ooit. schreef op 6 januari 2016 14:06:

    achtergesteld bankpapier is niet iedere belegging.

    zou dit papier met een dergelijke risk/reward nooit kopen. veel downside, nauwelijks upside en een matig rendement.
    ben ik grotendeels wel met je eens. de gouden jaren in perpen zijn nu grotendeels voorbij.
  5. [verwijderd] 6 januari 2016 14:45
    perpen IMO niet geschikt als BAH belegging. net zoals bijna alle bedrijfsobligaties en HY.

    alleen interessant om tactisch om te pikken als bloed door de straten vloeit.

    ben nl. niet zo'n fan van impliciete geschreven puts tegen lage premies...

    zie ook:
    www.etf.com/sections/index-investor-c...
  6. gam gam 6 januari 2016 14:51
    quote:

    zeurpietje schreef op 6 januari 2016 13:41:

    Ja ben, maar dat geld voor iedere belegging.
    Geld met een t ziet er niet uit maar moet wel soms. En er zijn genoeg beleggingen zonder kans op 100% verlies. Indextracker op de VS of NL of DUI is prima. Ik snap werkelijk niet waarom particulieren ooit iets anders zouden kopen, tenzij ze denken aandelen eruit te kunnen pikken.
  7. MarcelTak 6 januari 2016 15:05
    @zeurpietje

    Je hebt gelijk dat spread belangrijk is voor koers. Maar het renteniveau ook. De actuele 10-jaars rente is 0,75%. De coupon is 0,85%. Bij een koers van 71,5 is het couponrendement gelijk aan 1,19%. Dat betekent dat beleggers kennelijk een spread willen van 0,44%. Stel de rente gaat naar 4% en beleggers willen nog steeds dezelfde spread. Bij een coupon van 4,1% eisen beleggers dan een couponrendement van 4,44%. Dat betekent dat de koers van de obligatie (theoretisch) oploopt naar circa 92%.

    @bergen333
    Dank voor de opmerking. Het moet 2016,39 zijn. Is inmiddels aangepast.
    Onder reguliere obligaties bedoel ik senior obligaties, die niet zijn achtergesteld.


    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak
  8. [verwijderd] 6 januari 2016 15:29
    quote:

    Leve de Beurs schreef op 6 januari 2016 14:08:

    ik ben onbekend met deze materie. De genoemde ING-obligatie lijkt me wel interessant. De koers is in percentages. Maar hoe te handelen cq een order op te geven ?
    hoe een order op te geven, was mijn vraag. Ik denk nu dat dit bijv. 2000 x 64,85%= € 1297,- (+ kosten) is. En dat levert dus maximaal 9% op. Maar waar kan ik dan bij deze koers op rekenen: welk percentage (actuele) couponrente? En betaling per kwartaal ?
    En risico is er dus nauwelijks, er van uitgaande dat ING niet failliet gaat.
  9. forum rang 4 zeurpietje 6 januari 2016 16:40
    quote:

    Leve de Beurs schreef op 6 januari 2016 15:29:

    [...]
    hoe een order op te geven, was mijn vraag. Ik denk nu dat dit bijv. 2000 x 64,85%= € 1297,- (+ kosten) is. En dat levert dus maximaal 9% op. Maar waar kan ik dan bij deze koers op rekenen: welk percentage (actuele) couponrente? En betaling per kwartaal ?
    En risico is er dus nauwelijks, er van uitgaande dat ING niet failliet gaat.
    je betaald ook nog wat opgelopen rente vanaf de laatste couponbetaling. in dit geval 30 dec.
    Ieder kwartaal wordt de rente weer opnieuw vastgesteld. 10 jaars ned.staat rente + o.10%
    de betaling van de rente vindt ook ieder kwartaal plaats.
    het levert niet max.9% op maar de max.hoogte van de coupon is 9%
    (maar zou je je niet eerst wat verder verdiepen in de materie van de beurs voordat je je in de slangenkuil begeeft.)
  10. [verwijderd] 6 januari 2016 17:33
    quote:

    zeurpietje schreef op 6 januari 2016 16:40:

    [...]
    je betaald ook nog wat opgelopen rente vanaf de laatste couponbetaling. in dit geval 30 dec.
    Ieder kwartaal wordt de rente weer opnieuw vastgesteld. 10 jaars ned.staat rente + o.10%
    de betaling van de rente vindt ook ieder kwartaal plaats.
    het levert niet max.9% op maar de max.hoogte van de coupon is 9%
    (maar zou je je niet eerst wat verder verdiepen in de materie van de beurs voordat je je in de slangenkuil begeeft.)

    @zeurpietje, bedankt voor je antwoord. Vind jij beleggen in dit soort belegging, als je spreekt over een slangenkuil, dus wel riskant ?
    En begrijp ik goed dat het rendement niet zo erg hoog is ? Maar hoe hoog is het dan wel op bijv. jaarbasis ?
    Ik zal me inderdaad in deze materie gaan verdiepen. Maar pas als ik weet dat het iets meer opbrengt dan de spaarrente.
  11. forum rang 4 zeurpietje 6 januari 2016 18:16
    de beleggers van het eerste uur zijn er echt niks mee opgeschoten. de obligaties werden destijds uitgegeven tegen 100% en kijk eens naar de koers van nu. de betaalde rente over deze obligatie -0,10% meer dan een 10 jarige staatsobligatie- hield natuurlijk ook niet over.
    hoe hoog het rendement in 2014 en 2015 is moeilijk te zeggen omdat dit natuurlijk afhangkelijk is van je aankoopkoers.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links