Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

MacIntosh: over en uit

Wat is er écht gebeurd met MacIntosh?

De teloorgang van het aandeel MacIntosh Retail Group is compleet. Gisteren vroegen de bewindvoerders het faillissement aan. Die hoefden daar niet lang over na te denken. Sinds de verkoop van de Kwantumwinkels hulde het management zich in ultiem stilzwijgen.

Dit in contrast tot de door het jaar heen veel te optimistische geluiden. Hoe het ging tot aan de verkoop van de Kwantumwinkels kunt u hier lezen. Het slot van het verhaal MacIntosh is eigenlijk even bizar als het voorlaatste deel.

Rond het persbericht waarin de verkoop van Kwantum werd bekendgemaakt ontstond verwarring over de resterende schuldpositie. Het management hield vol dat de schuld die ze per 1 januari hadden (70 miljoen euro) was afgenomen tot 6 miljoen euro omdat er voor 64 miljoen euro aan activa verkocht was.

Maar halverwege het jaar werd al een schuld van 82,2 miljoen euro gerapporteerd, waar de verkoop van het eerste deel (NEA, 19 miljoen euro) al in verwerkt zat.

Verwarring op de beurs

Logischer zou dan ook zijn geweest als ze hadden gezegd: half 2015 was er een schuld van 82,2 miljoen euro, minus de opbrengsten van de Engelse winkels (17 miljoen euro) en Kwantum (28 miljoen euro), dus komen we ongeveer uit op 37 miljoen euro.

Ik heb zelfs nog iemand aan de telefoon gehad van MacIntosh maar die overigens vriendelijke meneer bleef maar herhalen dat ze qua schuld uitgingen van het saldo op 1 januari. Ook Dow Jones Nieuwsdienst wist zich geen raad met het commentaar van de CEO getuige het verkeerd geinterpreteerde persbericht, wat voor verwarring zorgde op de beurs.

Dat was vrijdag 13 november dit jaar, en sinds die tijd bleef het stil. Gezien de nog te hoge schuld zou je verwachten dat MacIntosh haar aandeelhouders zou informeren over de precaire gang van zaken, maar het enige wat in dat persbericht werd gezegd, was dat de "aangescherpte strategie, de focus op de Benenlux schoenenmarkt, gerealiseerd was" en "men zich verder ging richten op verder resultaatherstel."

Tot eind vorige week, 21 december, het plot zich in enkele dagen ontvouwde:

21 december

Ondanks dat half november wordt beweerd dat de "aangescherpte strategie gerealiseerd is" wordt nu gezegd dat ze nog steeds strategische opties aan het onderzoeken zijn en dat dat proces nu in een finale fase is gekomen.

MacIntosh zegt in gesprek te zijn met enkele partijen die boekenonderzoek willen doen op basis van non-bindende voorstellen. De twee woordjes if any in onderstaande zin moeten beleggers het ergste doen vrezen. Het bedrijf hoopt dat er nog iets overblijft voor de aandeelhouders.

“Early in 2015 Macintosh announced to be exploring strategic options. This exploration has now come into a final phase. Macintosh is currently in discussion with parties on the basis of non-binding proposals.”

“Current insights lead to the expectation that the high level of debt in relation to EBITDA combined with the unfavourable trend in current trading will significantly impact Macintosh’s enterprise value. As a result, the expectation is that the equity value for the current shareholders of Macintosh in each of the scenarios under review will be very limited, if any.”

De aankondiging van MacIntosh dat het geen andere oplossing ziet dan de boel proberen te verkopen doet de koers die maandag in elkaar storten. De hoopvolle koersstijging van de week ervoor, van 20 naar 39 cent, is helemaal verdwenen, die dag eindigt het aandeel op 13 cent.

Nog een flinke stijging

Het vreemde is dat de dag voor het persbericht, vrijdag 18 december, de koers nog even behoorlijk opveert. In de laatste dagen van november en begin december heeft een grote aandeelhouder, ik vermoed Darlin NV, een investeringsfonds van Teslin Capital Management, dat ook deelnemingen heeft in Accell, TKH en Sligro, zijn belang via de beurs afgebouwd.

Het meldt op 4 december neerwaarts door de 3% gegaan te zijn. Er is zelfs een laagste koers van 16 cent neergezet op 8 of 9 december. Handelskantoor Nijenburgh ziet zijn kans schoon en helpt de verkoper uit de brand. Het meldt op 9 december een belang van 3,59%.

Als de grote verkoper klaar is valt de verkoopdruk weg en kan de koers, procentueel gezien dan, flink stijgen. Nijenburgh wacht de koersstijging slim af en vent zijn belang rustig uit aan hoopvolle particuliere beleggers. Op 11 december, twee dagen later, zit het al weer onder de 3%.

Zeer waarschijnlijk wordt het restant de dagen erna verkocht. En de verkopers hadden gelijk, want gelijk de volgende dag komt het volgende bericht er al over heen.

22 december

De biedingen van de kandidaatkopers zijn niet toereikend en het concern ziet geen andere mogelijkheid dan het aanvragen van surseance van betaling. Later die dag wordt dat verleend door de rechtbank van Maastricht, en worden twee bewindvoerders aangesteld.

23 december

Een dag later krijgen ook de werkmaatschappijen, waarin de verschillende winkels vallen, uitstel van betaling. Dezelfde twee bewindvoerders worden hier aangesteld.

24 december

Een dag voor kerst delen de bewindvoerders mee dat er een afkoelingsperiode van twee maanden wordt ingevoerd. De zaken blijven open, en er wordt gezocht naar een oplossing voor de individuele winkelformules.

Wellicht dat bepaalde merken, zonder de ballast van de enorme schuld (waarvan we nog steeds de hoogte niet weten) wel kunnen voortbestaan. Werkgelegenheid voor personeel en leveranciers is nu prioriteit numero uno.

29 december

Gisteren kwam dan het hoge woord eruit. De bewindvoerders hebben snel werk verricht. Het faillissement wordt aangevraagd. De koers van het aandeel is inmiddels afgezakt tot 6 à 7 cent. Een groep beurshandelaren meldt nog een belangetje van 4,63%.

Zelfs aan een kadaver zit nog vlees, moet u maar denken. Ik bedoel dat niet oneerbiedig overigens, want ook dat is de beurs, en ik was er zelf ook één, maar het is uiterst gevaarlijke handel omdat, en dat zagen we nu ook weer, er elke dag een persbericht kan komen dat de situatie compleet op zijn kop zet.

Het bericht van het faillissement overvalt hen waarschijnlijk ook en van de koers blijft nu nog 4 à 5 cent over. Nu het over en sluiten is met MacIntosh resteert de simpele vraag wat er nu echt gebeurd is.

Het meest waarschijnlijke is dat het management na de verkoop van Kwantum zich bij de financierende banken heeft gemeld met de vraag wat er mogelijk was inzake de resterende schuldsituatie. De banken zullen ook gezien hebben dat de optimistische uitspraken van het management nog niet door feiten onderbouwd werden.

Waarschijnlijk hebben ze de geplaagde retailer toch enige respijt gegeven door MacIntosh in ieder geval de traditioneel sterke wintermaanden nog in te laten gaan. Koud weer doet mensen schoenen kopen, vandaar.

Maar het warme winterweer zorgde er juist voor dat, net als in 2014, de november- en decemberverkopen opnieuw zwaar tegen vielen. De geldverstrekkers hadden duidelijk geen zin in een nieuwe Imtechje, al was het op kleine schaal, en trokken de stekker eruit. Zo simpel kan het gaan.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 30 december 2015 13:25
    het feit dat het slecht gaat met dit type bedrijven geeft mij het gevoel dat de consument aan het veranderen is.
    door internet is de transparantie hoger dus de slechtste bedrijven gaan kapot. dat heet marktwerking.
    Door internet is de markt veranderd en bedrijven die daar onvoldoende op reageren met de juiste produkten en prijzen.

    de formule van pppp dat staat voor produkt prijs en plaats en promotie. vooral de laatste 2 zijn sterk veranderd. mede door de deflatie periode waar we nu in zitten.
  2. [verwijderd] 30 december 2015 13:53
    Ondernemen is risico, anders wordt je niet gezien als ondernemer / Bedrijf. Dat is ook het uitgangspunt van de Overheid / Belastingdienst.

    Beleggen is ook risico, er hangt dus een risico prijskaartje aan de belegging enof de investering.

    Wel mooi samengevat weergegeven, Handelskantoor Nijenburgh heeft naar mijn inziens niets verkeerd gedaan, ze nemen ook het risico van
    de belegging op moment dat je ze aankoopt.

  3. [verwijderd] 30 december 2015 14:27
    quote:

    knax63 schreef op 30 december 2015 13:25:

    het feit dat het slecht gaat met dit type bedrijven geeft mij het gevoel dat de consument aan het veranderen is.
    door internet is de transparantie hoger dus de slechtste bedrijven gaan kapot. dat heet marktwerking.
    Door internet is de markt veranderd en bedrijven die daar onvoldoende op reageren met de juiste produkten en prijzen.

    de formule van pppp dat staat voor produkt prijs en plaats en promotie. vooral de laatste 2 zijn sterk veranderd. mede door de deflatie periode waar we nu in zitten.

    Gisteren zag ik aan den levende lijve een mooi voorbeeld dan niet alle winkeliers mee veranderen.
    Mijn vrouw en ik waren aan het shoppen. Mijn vrouw zag iets leuks en wilde het kopen, maar was haar klantenkaart vergeten waarmee ze 10% korting krijgt. Na druk onderhandelen geen korting gekregen en dus niet de aankoop gedaan in de winkel. 's avonds thuis op de bank online winkelen en alsnog de aankoop gedaan met 10% korting. Nu mist de winkelier dus omzet. Niet slim.
    En ondertussen zie ik steeds meer winkelpanden leeg komen te staan.

    Macintosh zal dus van hetzelfde fenomeen last hebben gehad en er niet op ingespeeld hebben. Het is spijtig voor het personeel, maar ik loop gewoon door naar de volgende winkel.
  4. Henri Nostradamus 30 december 2015 14:48
    Het probleem van veel bedrijven is dat men vergeten is dat het ondernemingen betreft. Ondernemen. Dat is wat anders dan op de winkel passen. Management in NL weet al lang niet meer wat dat is - ondernemen. Dat is o.a. met een visie inspelen op toekomstige ontwikkelingen en daarop met plannen en investeringen op inzetten. Maar ja daar zit risico aan en waarom risico nemen als je ook geld kunt verdienen door op de winkel te passen zonder te investeren. Dit probleem van futloos bedrijven het graf in managen is volgens mij de grote kwaal die het NL bedrijfleven parten speelt. M.a.w. we hebben een ander type directie nodig - geen managers maar ondernemers. Aandeelhouders laat je horen en oefen invloed uit op de aanstelling van een meer ondernemende bedrijfsleiding!

    HN
  5. [verwijderd] 30 december 2015 15:06
    quote:

    Henri Nostradamus schreef op 30 december 2015 14:48:

    Het probleem van veel bedrijven is dat men vergeten is dat het ondernemingen betreft. Ondernemen. Dat is wat anders dan op de winkel passen. Management in NL weet al lang niet meer wat dat is - ondernemen. Dat is o.a. met een visie inspelen op toekomstige ontwikkelingen en daarop met plannen en investeringen op inzetten. Maar ja daar zit risico aan en waarom risico nemen als je ook geld kunt verdienen door op de winkel te passen zonder te investeren. Dit probleem van futloos bedrijven het graf in managen is volgens mij de grote kwaal die het NL bedrijfleven parten speelt. M.a.w. we hebben een ander type directie nodig - geen managers maar ondernemers. Aandeelhouders laat je horen en oefen invloed uit op de aanstelling van een meer ondernemende bedrijfsleiding!

    HN
    Mooi gezegd! Hier sluit ik me helemaal bij aan!
    AB-tje van mij.
  6. [verwijderd] 30 december 2015 15:19
    quote:

    Henri Nostradamus schreef op 30 december 2015 14:48:

    Het probleem van veel bedrijven is dat men vergeten is dat het ondernemingen betreft. Ondernemen. Dat is wat anders dan op de winkel passen. Management in NL weet al lang niet meer wat dat is - ondernemen. Dat is o.a. met een visie inspelen op toekomstige ontwikkelingen en daarop met plannen en investeringen op inzetten. Maar ja daar zit risico aan en waarom risico nemen als je ook geld kunt verdienen door op de winkel te passen zonder te investeren. Dit probleem van futloos bedrijven het graf in managen is volgens mij de grote kwaal die het NL bedrijfleven parten speelt. M.a.w. we hebben een ander type directie nodig - geen managers maar ondernemers. Aandeelhouders laat je horen en oefen invloed uit op de aanstelling van een meer ondernemende bedrijfsleiding!

    HN
    Dat op de winkel passen is hen inderdaad minder goed afgegaan.
  7. TA=verlies 30 december 2015 19:16
    Iedereen die hier commentaar geeft, doet dat vanuit zijn eigen "ik" ervaring of visie. Een moment van mede leven met de mensen die elke dag hun bed uitkwamen om tot 18:00 uur in de winkel te werken voor een salaris wat lager ligt dan iedere "poster" hier op het forum. ( durf ik best te beweren) die mensen hadden het al niet breed, en moeten het salaris van de dure december maand zien te krijgen van het UWV met een maand vertraging. Zij hebben het nu dus nog slechter. Dus geen kerstbonus, 13e maand o.i.d. maar gewoon een rot kerst en oud en nieuw... Ik heb medelijden met ze!
  8. TA=verlies 30 december 2015 19:23
    @ tracker 32: Loop maar lekker naar de goedkoopste winkel en maak de detailhandel maar kapot. Een redelijke prijs betalen voor een redelijk product, dat is wat iedereen zou moeten doen, en niet zeuren om korting. Ik verdien nog net geen modaal en zeur nooit om korting, geef gerust fooi als ik netjes behandeld wordt. De mensen met het grootste salaris zeuren doorgaans het hardst om korting. Ze vinden zichzelf dan slim of een goede onderhandelaar. Gewoon even nadenken wat de persoon voor je verdient, en daar je gedrag op aanpassen. Amen.
  9. ch@rter 31 december 2015 10:59
    quote:

    Pharmking schreef op 30 december 2015 13:13:

    Heb 30.000 stukken gehad rond de 0.30...en ja, ook ik heb met verlies gekocht. Niet 100% verlies....maar wel dusdanig dat ik mee doe in een evt. claim...
    Wat Een JANKPOST is dit zeg ... verschrikkelijk.

    Dat oud aandeelhouders die er boven de €2.50 in zaten dat nou schrijven kan ik nog inkomen.

    Jij hebt bewust gegokt en verloren, deal daarmee.

    Ik wens bij deze al het personeel veel sterkte toe met het vinden van een nieuwe baan!
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links