Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Capitulatiefase?

Zit de AEX in een capitulatiefase?

De vrije val zet in een snel tempo door, waarbij het dieptepunt tijdens deze achtste correctie van dit jaar opnieuw aanzienlijk verder werd verlaagd naar een niveau van 426,60. Ook andere buitenlandse indices braken door steunpunten waarmee de situatie niet verbetert.

De vraag blijft waar deze correctie zal eindigen. De daling in de AEX bedraagt nu ongeveer 48 punten (10%) en heeft daarmee de bovenkant bereikt van een normale correctie. Een verdere daling zou betekenen dat dit de tweede zware correctie van ruim 10% voor 2015 zou gaan worden.

De eerste vond plaats in augustus toen de AEX ruim 100 punten terugviel en daarmee een 20%-daling veroorzaakte. De vraag is nu dus waar deze zeer steile daling zal ophouden.

Overbought

 

Inmiddels wordt elk steunpunt zonder moeite doorbroken en heeft de AEX ook alle Fibonacci-retracementniveaus doorbroken van de gehele stijging vanaf de septemberbodems bij 405. Wordt deze bodem in de komende weken opnieuw getest?

Dat is na de beweging van afgelopen vrijdag niet uit te sluiten, maar ik acht de kans hierop zeer klein, we moeten alert blijven op een omkeer. De RSI heeft een niveau bereikt van net onder de 30 punten en heeft daarmee de officiële status van overbought.

Afgelopen vrijdag leek nog een interessante steunzone te liggen bij 431 tot 433. Hier lagen:

  • het laatste Fibonacciniveau
  • een horizontaal punt
  • de virtuele stijgende bodemlijn, een parallelle projectie van de stijgende toppenlijn die bij de septembertop van 451 startte

De beweging hieronder zette de weg open naar de volgende halte die bij 425 is te vinden en afgelopen vrijdag bijna werd getest. En daaronder liggen alleen nog en kleine openstaande gap bij 415, de oude bekende 409 en de zeer belangrijke steunzone van 401 tot 405.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Capitulatiefase

Er lijkt sprake te zijn van een capitulatiefase in de AEX. Een krachtige dalende vrije val waarbij niet eens te spreken is van een dalend trendkanaal. Zonder herstelbewegingen en alleen met rode candlesticks is de huidige beweging vanaf de 473 tot 475 ingezet.

Het wachten is naar mijn mening op een duidelijke omkeercandlestick en doorbraken van de eerste weerstandniveaus. De mate van herstel die hierna plaatsvindt, is dan bepalend of deze vrije val ten einde is gekomen. Zolang er geen krachtige omkeer plaatsvindt, lijken verdere lagere koersen mogelijk.

Ik blijf echter wel van mening dat deze terugval niet zal leiden tot een wijziging in de stijgende langetermijntrend. Pas onder de zone 401 tot 405 kan gesproken worden van een lagere top bij 473 tot 475 in het langetermijnbeeld en lijkt deze top daarna niet meer haalbaar in de komende maanden.

Let op 433,50

Het eerste steunpunt ligt dus bij 425, een niveau dat afgelopen vrijdag bijna werd behaald. Mocht de AEX vandaag geen lagere bodems maken onder de 426,60 dan zou dit een van de eerste dagen zijn dat er geen lagere intraday-koers wordt gevormd tijdens deze terugval.

Pas een duidelijke omkeercandlestick lijkt de snelheid uit deze daling te halen en zou kunnen betekenen dat het dieptepunt mogelijk al is gezet. In de afgelopen vijf handelsdagen is een zeer steil dalende toppenlijn te zien. Die ligt vandaag bij 433,50. Hierboven treedt de eerste verbetering op in het zeerkortetermijnbeeld.

Lagere top?

Toch moet de AEX zijn eerste Fibonacci-retracementniveau breken van deze daling om een duidelijk en definitief signaal van bodemvorming af te geven. Dit niveau ligt momenteel pas bij 445 punten.

Zolang dit niveau niet opwaarts wordt gebroken, blijft een herstelbeweging een potentiële poging voor de vorming van een lagere top in het kortetermijnbeeld. Maar we moeten tijdens een capitulatiefase zeer oplettend zijn op een plotselinge en krachtige omkeer.

Een dergelijke capitulatiefase zagen we ook in augustus tijdens de zware correctie. Toen noteerde de RSI ook ruim onder de 30 punten, was de algemene opinie zeer negatief geworden en leek de stijgende langetermijntrend volgens velen ten einde te zijn gekomen.

Enkele dagen later werd een enorme hammer gevormd (vooral op de weekgrafieken) en werd de krachtige opgaande beweging gestart.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

600 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. mollowitz 14 december 2015 08:51
    quote:

    retsok schreef op 14 december 2015 08:45:

    The high yield bond market is under huge stress when two funds have refused to allow withdrawls as they are unable to sell their securities (junk bonds).
    Yep, daarom ging de us (oa) vrijdagavond zo hard naar beneden . Third Avenue en Stone Lion Capitol

    www.wsj.com/articles/junk-bond-sellof...

    www.zerohedge.com/news/2015-12-11/her...
600 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links