Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Renaissance op strooptocht

Renaissance op strooptocht

Zoals u ongetwijfeld hebt gehoord, of aan den lijve hebt ondervonden, wordt de geplaagde bouwer Ballast Nedam overgenomen door het Turkse Renaissance Construction. De Turken boden in eerste instantie 1,55 euro, maar toen er gaandeweg het traject steeds meer lijken uit de kast kwamen werd de biedprijs spoorslags verlaagd naar 0,30 euro.

De directie stemde in met de verlaging, en dat werd aldus een fait accompli. Moeilijk te verteren voor sommige aandeelhouders, maar stelt u zich eens voor wanneer u een huis koopt waar een aantal weken later allemaal verborgen gebreken in zitten.

Niet onlogisch dus gezien het feit dat er nieuwe verliezen opdoken. Inmiddels is de aanmeldingsperiode, én de na-aanmeldingsperiode verlopen en heeft het Turkse bedrijf 80,8% van de aandelen in handen.

Onaantrekkelijke claimemissie

Natuurlijk willen de Turken graag alle aandelen in handen krijgen. Geen enkele grootaandeelhouder zit te wachten op een klein aantal meekijkers waarvoor aandeelhoudersvergaderingen moeten worden georganiseerd en die van informatie moeten worden voorzien.

Om die tegenstribbelaars over de streep te trekken heeft Renaissance al een paar keer fijntjes laten weten dat beleggers die niet aanmelden, eerst een claimemissie voor hun kiezen krijgen, en dat er vervolgens een enorme verwatering over heen komt.

Om die claimemissie voor de 20% zittenblijvers zo onaantrekkelijk mogelijk te maken wordt er geen korting gegeven op de beurskoers. In een prematuur gepubliceerd bericht (u kon daarover lezen in het FD), ontdekt door IEX-forumlid Ik ben Diede (@diedemink), werd het bekendgemaakt dat voor elke 4 aandelen er 14 nieuwe mochten worden gekocht.

De 19,335 miljoen huidige aandelen moeten 20 miljoen euro ophoesten, en 20/19,335 = 1034. Per aandeel moet er dus in eerste instantie 1034 euro bijgestort worden. Gerekend met het overnamebod van 0,30 euro zouden dat ongeveer 3,5 nieuwe aandelen per bestaand aandeel zijn.

Grafiek Ballast Nedam
Grafiek Ballast Nedam

 

Ballast-persbericht

Hier ziet u het inderhaast samengestelde persbericht waarin de eerder genoemde begindatum 8 december is weggehaald:

  • Claimemissie van circa €20 miljoen om de financiële positie van Ballast Nedam te versterken en om haar verplichtingen onder de kredietovereenkomsten na te komen
  • Claimemissie volledig onderschreven door Renaissance Infrastructure B.V. 
  • Onderhandse plaatsing aan Renaissance van circa €27,6 miljoen om aan de voorwaarden van de fusieovereenkomst tussen Ballast Nedam en Renaissance Construction, de moedermaatschappij van Renaissance, te voldoen
  • Claimemissie met een uitgifte van maximaal 67.672.500 nieuwe certificaten van gewone aandelen in het kapitaal van Ballast Nedam tegen een uitgifteprijs van €0,2955 per nieuw certificaat
  • Onderhandse plaatsing aan Renaissance van maximaal 132.959.776 nieuwe certificaten van gewone aandelen in het kapitaal van tegen een uitgifteprijs van €0,2076 per nieuw certificaat
  • Uitgifteprijs van de claimemissie vertegenwoordigt geen korting ten opzichte van de theoretische ex-inschrijvingsrechten prijs
  • Uitgifteprijs van de onderhandse plaatsing aan Renaissance vertegenwoordigt een korting van 30% ten opzichte van de theoretische ex-inschrijvingsrechten prijs van de claimemissie, zoals eerder door Ballast Nedam gecommuniceerd

Maar 80,8%

In totaal worden 67.672.500 nieuwe aandelen uitgegeven via de claimemissie. Het totaal aantal uitstaande aandelen na de claimemissie wordt dus 67,6 + 19,3 = 87 miljoen aandelen.

In het uiterste geval, wanneer alle zittenblijvende aandeelhouders mee zouden investeren in de kapitaalemissie, houdt Renaissance nog steeds maar 80,8% van de aandelen.

Na de kapitaalverhoging wordt er nogmaals geld in het bedrijf gestoken, dit maal 27,6 miljoen euro via een onderhandse plaatsing bij de grootaandeelhouder. Die geeft zichzelf een fijne korting van 30%, de prijs van deze nieuwe aandelen komt daarmee op 0,2076 euro per aandeel. Omgerekend worden dit dus 27,6/0,2076 = circa 133 miljoen aandelen.

Mooie wisseltruc

Na de hele exercitie staan er dus 87 + 133 = 220 miljoen aandelen uit, waarvan Renaissance er sowieso 80,8% van de huidige aandelen, 80,8% van de aandelen uit de claimemissie, en de 133 miljoen uit de onderhandse plaatsing bezit.

Totaal 203,3 miljoen stuks, op een totaal van 220 miljoen maakt dat het belang van Renaissance ruim 92% wordt. Hier nemen de Turken een klein gokje, want de bedoeling is natuurlijk om 95% te behalen. Dan kan de uitrookprocedure in gang worden gezet en de beurslisting worden opgeheven.

Maar een hogere korting dan die 30% hebben ze waarschijnlijk niet aangedurfd. Een mooie wisseltruc, en ik ben benieuwd of het inderdaad op deze manier zal gaan gebeuren. Logischer lijkt mij dat Renaissance de drempel van 95% al na de claimemissie bereikt heeft.

Ik kan me niet voorstellen dat van die resterende 20% aandeelhouders er iemand geneigd is ook maar voor een fractie aan die kapitaalemissie deel te nemen.

Slechts twee bieders

Nu kunnen we boos zijn op de Turken, of ze betichten van onderhandelen met het mes op de keel, maar feit is dat er niemand anders geïnteresseerd was in een overname van Ballast Nedam. De Nederlandse bouwers zitten zelf nog in ademnood, en ook de grote buitenlandse bouwers als een Strabag hadden er kennelijk geen zin in.

Ballast Nedam had zelf, volgens een artikel op Cobouw, een lijstje samengesteld van 119 geïnteresseerden, maar slechts twee partijen durfden een bod neer te leggen. Renaissance werd vervolgens het meest geschikt geacht. Welcome to the jungle.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Teaser 11 december 2015 18:00
    Neem mij niet kwalijk! De vergelijking m.b.t het huis vol met gebreken gaat hier m.i. niet op. Dan had men er maar een ter zake kundige controleur op af moeten sturen, die een bouwkundig onderzoek had gedaan. Betreffende Ballast hebben de Turken toch een "due diligence"onderzoek mogen doen?
    Ergo, of ze hebben het onderzoek niet serieus uitgevoerd, dan wel ze hebben gedacht we proberen het gewoon maar eens tegen een fractie van de prijs?
    Het had de heren gesierd als ze de opdracht gewoon terug hadden gegeven, wanneer het contract dat toeliet en anders gewoon het bod gestand moeten doen?Ook dan hadden de aandeelhouders al moeten bloeden.
    Ik ben benieuwd met welke beloning de zittende bestuursleden van Ballast naar huis gegaan zijn. Die zal wel op een Turkse bankrekening gestort zijn, zodat eea uit het zicht van de Nederlandse justitie c.q AFM blijft.
    Die heren zullen wel een prettige kerst vieren?
    In het algemeen neem ik waar dat achterklap en bedrog in het beursgenoteerde bedrijfsleven hand over hand toeneemt en dat er nauwelijks sprake is van doortastendheid bij de corrigerende macht, waardoor eea zichzelf versterkt.
    Kijk maar eens goed naar de heren EX Bestuurders van IMTECH.
    Die zaak stinkt ook aan alle kanten!!! En dan voeg ik Fortis er ook nog even aan toe en dan wordt het weekend ;-)
  2. [verwijderd] 14 december 2015 14:53
    Dit kon zomaar gebeuren, niemand kwam uit de kast , bestuursaansprakelijkheid nooit van gehoord, onderhandse deal 100% zeker niet het geval, boekenonderzoek niet belangrijk, leveranciers die kopen we af, aandeelhouders die kennen we niet, faire regelgeving niet aan de orde, gewoon een paar centen bieden en dan zien wat er gebeurt, gaat het goed doen we dat vaker, aandelenbeurs - beurs hoe bedoel je ?, regels ?
    het is wat een gek ervoor geeft, vertrouwen op een waarachtige koers? De waarde van een bedrijf als BallastNedam is wat het waard is in een doorlopende markt waar elke schuld verdampt , er is een enorm tekort aan huizen, een lange termijn financiering , een achtergestelde emissie , of collega's die steunen. Nee dan liever het uitleveren aan ......een Turkse of Russische concurrent, weggeven , dit betekend dat je de gehele beurs te schande brengt, en onbetrouwbaarder ,het kan niet groter, de minacting t.a.v.de aandeelhouder, een nationale schande.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links