Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Let op de valuta's!

USD-JPY belangrijk voor aandelenbeurzen.

Ik had verwacht dat de maand oktober afgesloten zou worden met een heuse rally in de aandelenindices. Ik weet namelijk dat er meerdere grote beheerders cash hebben en ik verwachtte dus dat die zeker aan het einde jaar geen cash willen hebben staan.

Ook hebben velen, als ik de verhalen mag geloven, de rit omhoog gemist en dus is er reden om te denken dat er genoeg partijen zijn die nog aandelen moeten hebben. Ik had verwacht dat iedereen nog even voor het einde maand zou instappen, maar de markt gaf hier geen aanleiding voor en dus gebeurde het ook niet.

Per saldo was het een heel goede maand voor veel aandelenbeurzen; er werden in een maand tijd rendementen neergezet die u normaal in een jaar zou moeten halen. Een maandje naast de zijlijn op het verkeerde moment heeft grote gevolgen in deze wilde markt.

Weer een rit omhoog?

Nu was ik heel positief en heb dus ook een goede maand maar ik miste de ontlading. Maar wellicht ben ik gewoon ongeduldig en gaan we de komende maand alsnog weer een rit krijgen.

De grafiek van de Duitse DAX is er klaar voor. Er was na een sprong omhoog (Draghi) een consolidatie en dit betekendt dat de koers na het rustmoment weer verder kunnen.

Grafiek Duitse DAX Index

 

De Eurostoxx 50, een meer Europese index die geen last van de automakers heeft, bevestigt het beeld van de DAX en heeft eigenlijk precies hetzelfde plaatje.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

Lang verwacht...

Voor wie met futures long wil in de DAX er is nu ook een mini-DAX-contract, dat maar 1/5 is van het oude contract en dus iets beter is voor de particulier. Hoewel ik veel gewend ben vind ik de normale DAX een heel heftig contract met drie of vier futures in positie kan uw P/L gemakkelijk met 20.000 euro fluctueren in een dag.

Kortom de Mini-DAX is geen overbodige luxe maar kon wel eens de meest liquide future van de euro worden. Als fan van Euronext zal ik natuurlijk ook altijd in de AEX-futures blijven handelen en die zit ik ook nog long. Mijn koersdoel is nog niet bereikt en het liefst zie ik een blow off-top richting de 500.

Grafiek Twindicator AEX Index

 

De S&P 500 doet nog steeds leuk mee, maar daar gaan we al gauw weer nieuwe all time highs zien. Valuta-technisch kunt u het verklaren, maar het aantal Europeanen dat in de Verenigde Staten belegd staat in het niet bij de Amerikanen zelf dus vanuit de valuta kan ik het niet verklaren.

Amerikaanse bedrijven hebben namelijk last van de sterke dollar. Nu hebben de grote jongens allerlei truckjes uitgehaald, maar daar komt ook steeds meer weerzin tegen.

Grafiek S&P 500 Index

 

Wait and...

De technologiebeurs Nasdaq, is dieper gevallen dan de S&P 500, maar doen met de stijging eigenlijk gelijke trend met de algemene indices. Het W-patroon in de S&P 500 is Weliswaar bijna af maar we moeten het maar even aankijken.

Grafiek Nasdaq Composite Index

 

Zelfs de Nasdaq Biotech Index heeft weer een koopsignaal. Deze index heeft nog het een en ander in te halen.

Grafiek Nasdaq Biotech Index

 

De Japanse Nikkei 225 heeft een soortgelijk patroon als de AEX en de DAX. Ik zie er een omgekeerde hoofdschouder in en dus nog volop kansen omhoog. Het koersdoel van de omgekeerde H&S is rond de 21.000 punten.

Grafiek Japanse Nikkei Index

 

China staat ook nog op een koopsignaal in de Twindicator, het herstel gaat aldaar langzaam, ik hoop voor ze dat het bezoek van koning Willem Alexander nog een positief effect geeft. Maar natuurlijk is de kans dat wij een effect hebben op China te verwaarlozen.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

Ik had een draai in de valuta verwacht maar door Draghi is die nog niet gekomen en als we niet oppassen dan valt de euro nog veel verder. Natuurlijk zien we dit als positief omdat we dan nog goedkoper kunnen exporteren. Import wordt een ander verhaal...

Grafiek euro-dollar

 

De vorige keer gaf ik al aan dat de toekomst van de aandelenbeurzen afhankelijk is van de valuta’s, voornamelijk van de dollar-yen. Voorlopig is er een koopsignaal en is er dus niets aan de hand maar blijf hier naar kijken!

Grafiek dollar-yen

 

Als u na een tijd denkt dat de aanbieders van 3D-printen optisch goedkoop worden dan is het wel weer schrikken als u net als ik recent DDD koopt, een grote producent van de 3D-printers. Veel mensen zien in de 3D-printbusiness de grote belofte voor de toekomst.

Hele huizen kunnen met de 3D-printers geprint worden en elke week duiken er nieuwe ideeën. Maar ondanks dat het aandeel van boven de 100 naar rond de 10 gegaan is lijkt er nog steeds geen bodemvorming. In de Twindicator heb ik een verkoopsignaal. Maar ik blijf even zitten.

Grafiek 3D Systems

 

Ook in Lululemon heb ik nog even geduld en blijf ik wachten op een herstel. Ik blijf dus long.

Grafiek Lululemon

 

Ik ben ook positief op Apple voor de korte termijn, maar aan de patronenkant ga ik een grote hoofdschouder zien in de Apple-grafiek. Wie net als ik in patronen geloofy, of er op in wil spelen moet weten dat er dus theoretisch een kans is dat we op afzienbare termijn ineens 70 dollar gaan zien.

Dat lijkt nu lachwekkend, maar dat is het dan niet.

Grafiek Apple

 

Een aandeel waar ik wel een gokje wil wagen is Twitter. De resultaten waren alles behalve geweldig maar de grafiek lijkt uit te bodemen en we hebben nog een koopsignaal in de Twindicator.

U kunt long met een korte stoploss eronder want de Twindicator geeft een draai onder de 27,85 dollar (slot). Ik ga ook een gokje wagen met het FT Actief Offensief fonds.

Grafiek Twitter

 

Een ander gokje is een long in Aegon. Nu hebben de verzekeraars allerlei problemen zoals de woekerpolissen en de lage rente maar het patroon is zo leuk dat ik gewoon een call moet kopen. U kunt prima de december- of een januari-call kopen.

Grafiek Aegon

 

RDSA kwam met miljarden-verlies omdat veel productie uitgezet moet worden nu de olieprijs laag is. Maar volgens mij had iedereen wel op dit verlies gerekend. Kortom ook in dit aandeel zie ik wel kansen met turbo’s long, callopties of gewoon het aandeel long.

Grafiek Royal Dutch Shell

 

First Solar was een van mijn lievelingen, alleen zijn mijn aandelen opgevraagd omdat ik een call had geschreven. Ik heb een meer dan leuke winst gemaakt en ga weer puts schrijven om de stukken binnen te krijgen.

Grafiek First Solar

 

Wat als de bubbel barst?

Alles olie-gerelateerd is in mijn idee interessant om nu te kopen. Ik zie de olieprijs niet verder vallen, erger nog ik zie het in de winter wel iets oplopen. Ben ik ook positief voor de lange termijn? Nee en mijn idee wordt nog steeds door slimme mensen bevestigd.

Zo stond er de afgelopen zaterdag een interessant interview in de NRC onder de titel “Amerikaan heeft lot niet in eigen hand”, Robert Putman wees in dit artikel op de grote kloof tussen arm en rijk in de Verenigde Staten maar belangrijker op het ontbreken van een sterke middengroep.

Ik zie dit als een van de belangrijkste oorzaken dat de koersen uiteindelijk op afzienbare tijd enorm hard gaan corrigeren. Een ding hiermee gerelateerd is de enorme schuldenberg en natuurlijk ook de vastgoedbubbel.

Amsterdam gooit met London hoge ogen in de vastgoedbubbelindex. Het leuke van de bubbel is dat als het daalt en dus de bubbel barst er weinig acties mogelijk zijn om het te probleem op te lossen en dus de situatie te redden.

De rente is reeds laag dus hoe gaan we het instorten dan nog stoppen?

Nationalisatie van gebouwen zal dan met grote discount gebeuren. Nu zit iedereen die ik spreek met vermogen reeds heel groot long. Dat is hellaas geen goed teken. Banken zijn juist vastgoed aan het lozen en er moet nog veel meer geloosd worden...


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 rene l 2 november 2015 12:15
    De wereld begint steeds meer te lijken op een slangenkuil.
    Tsja, als we een horror-winter krijgen stijgt de vraag naar stookolie en loopt de prijs op, logisch toch.

    Wapen je er maar tegen, tap de buitenkraan af en laat de groene gewapende tuinslangen tijdig leeglopen en hang ze op in de schuur.

    Dit weekend in Kassa ook een voorbeeld van sjoemelen met concertkaartjes.
    Het adderengebroed ontziet niets en niemand, slimme computerjongens die klanten bedonderen, het lijkt wel HFT, ze ontzien niets en niemand in de niet te stillen honger naar steeds meer geld.

    Ik was dit weekend ook nog bij familie in de Achterhoek, winkelcentra's staan er verpauperd bij, grote leegstand, en een groot aanbod van onverkoopbare woningen.
    In het Westen is de zaak juist overspannen, tel uit je winst, dit gaat niet goed aflopen en het is zeker geen win-win situatie.

    Mario laat de rente nog wel verder dalen, wij betalen straks de negatieve rente op onze spaarrekeningen om het Euro-Monopoly spel te kunnen blijven spelen, een dief van je eigen portemonnee, te zot voor woorden.
    Laat de markt toch zelf het werk doen, subsidies maken mensen lui.

    Voor de ultieme gokkers is Wynn Resorts ook nog wel een gokje waard.
    Op naar de Sinterklaas-Rally met echte Zwarte Pieten.
    Gewoon omdat het kan en moet.
    Geen gezeik, en waan je allemaal rijk.
  2. [verwijderd] 2 november 2015 14:11
    Geachte heer X,
    Los dat ik het persoonlijk onkies vind dat u niet met uw eigen naam durft te reageren. Vind ik het nog veel erger dat u zich smadelijk en beledigend uitlaat over mij en mijn bedrijf. De Kifid affaire waar u naar verwijst(https://www.kifid.nl/fileupload/jurisprudentie/GCHB/2015/Uitspraak_2015-020.pdf)en waar u fout uit citeert is door Today's Brokers zelfs in hoger beroep gewonnen.

    U zult dan ook horen van onze advocaat.

    Cees Smit
  3. kuddedier 2 november 2015 17:08
    Schitterend verhaal Cees, ik kan me voorstellen dat er genoeg mensen zijn geweest die in die maanden flink in de rats hebben gezeten.
    Een beetje onsportief om daarna de verliezen te proberen te verhalen op de tussenpersoon terwijl er bewust met margin gehandeld is met alle risico's van dien.
    Directe sluiting van posities bij een margin call vind ik niet meer dan logisch zeker gezien de algehele situatie in die maanden. Ook de waardering van het aandeel Fortis op 0 is logisch gezien de handel in het aandeel was opgeschort...
  4. [verwijderd] 2 november 2015 19:01
    Helaas is dit inderdaad het verhaal, de man in kwestie heeft ons een jaarwinst aan advocaatnota's gekost, over andere kosten in deze zaak maar te zwijgen.
    Over beleggen met geleend geld heb ik ook nog een column geschreven special voor deze man: www.todaysgroep.nl/nieuws/beleggen-me...

    Cees
  5. Riddler1985 2 november 2015 19:47
    Hallo Cees,

    Dank voor je bijdrage weer! Lees je columns elke week met veel plezier.
    Gewoon fijn dat iemand zijn mening weg schrijft en niet per definitie achter de kudde aanhobbelt!

    Dit maakt mij als belegger alleen maar scherper!

    Fijne avond en zit nu alweer te wachten op de column van volgende week!

    Met vriendelijke groet,
    Sebastian
  6. Maan Arkenbosch 2 november 2015 21:43
    De valuta problemen in Zuid Amerika, Turkije, Japan etc. kunnen niet uitblijven. Als begin december Draghi geen woord houdt, wordt de december rally een gesprongen bubbel. Let ook op het gestuntel van de E.U./Brussel en het vluchtelingen gedoe in Berlijn met Merkel-Gabriel en CSU/Seehofer. Als Duitsland gaat hoesten, omdat het Oostblok geen vluchtelingen wil, ontstaat onrust. Veel is al in de markt verdisconteerd. Tot 490 en dan komt in 2016 de tijd van de waarheid. Of krijgt Armstrong deze keer geen gelijk?
  7. [verwijderd] 5 november 2015 12:21
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 2 november 2015 19:01:

    Helaas is dit inderdaad het verhaal, de man in kwestie heeft ons een jaarwinst aan advocaatnota's gekost, over andere kosten in deze zaak maar te zwijgen.
    Over beleggen met geleend geld heb ik ook nog een column geschreven special voor deze man: www.todaysgroep.nl/nieuws/beleggen-me...

    Cees
    de verwijzing heb ik bewaard en zal het lezen want leerzaam
  8. [verwijderd] 5 november 2015 12:25
    quote:

    Poppenkast schreef op 2 november 2015 21:43:

    De valuta problemen in Zuid Amerika, Turkije, Japan etc. kunnen niet uitblijven. Als begin december Draghi geen woord houdt, wordt de december rally een gesprongen bubbel. Let ook op het gestuntel van de E.U./Brussel en het vluchtelingen gedoe in Berlijn met Merkel-Gabriel en CSU/Seehofer. Als Duitsland gaat hoesten, omdat het Oostblok geen vluchtelingen wil, ontstaat onrust. Veel is al in de markt verdisconteerd. Tot 490 en dan komt in 2016 de tijd van de waarheid. Of krijgt Armstrong deze keer geen gelijk?
    Ga maar rustig van die onrust uit en niet alleen daar maar ook hier want media verzwijgen veel want men moet goed nieuws brengen. Ik bespeur ook meer weerstand bij mensen bij die toenemende aantallen vluchtelingen waaronder er nogal wat zijn die lopen te schelden op vrouwelijke helpers naar ik las. Zoiets nagaan wat er plaats vindt, hoeft kennelijk niet want inhumanitair.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links