Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Santa Draghi is al in de stad

Door het Draghi-verhaal gingen alle aandelenindices door het dak.

Ik voelde het eigenlijk al aan mijn water en mijn gevoel werd bevestigd, want bij tuincentrum de Intratuin staan al kerstbomen. Kerst is onderweg en afgelopen donderdag kwam de Kerstman in een ECB-pak al met heel veel cadeaus.

Dat de cadeaus vergelijkbaar zijn met het veranderen van water in ijs en ijs in water mag de pret niet drukken. Maar weinig mensen snappen wat QE is en dat het inderdaad gewoon een wijziging van de vorm is. Omdat de rente voor veel bedrijven en overheden naar negatief ging was er natuurlijk vraag naar aandelen.

Daar heeft u nog een kans op positief rendement terwijl in de korte obligaties er zekerheid is op verlies. De echte economie trekt wel aan met deze bijzondere acties, waarbij de schuldencrisis opgelost wordt met nog meer schulden tegen een lagere rente.

Dolle D-Day

Maar ondanks deze bizarre experimenten, zijn er nog steeds heel veel huizen in Nederland niet verkocht en staan meer dan een miljoen huishoudens onder water met hun hypotheek (schuld hoger dan opbrengst).

Op andere plekken zoals de hoofdstad geeft het een enorme bubbel met waarschijnlijk grote toekomstige gevolgen. Bubbels komen altijd tot een einde. Maar wanneer blijft altijd moeilijk.

Door het Draghi-verhaal gingen alle aandelenindices door het dak, zo ook de Duitse DAX. De Dolle Dwazen Dagen van de Bijenkorf waren er niets bij. Voorlopig zal dit nog wel aanhouden.

Grafiek EB-indicator DAX

 

De AEX kan dan ook zelfs naar de 500, maar mijn eerst target (koersdoel) ligt zoals bekend in de zone 475 tot 485. Als ik dat niveau gezien heb, word ik weer wat sceptischer.

Grafiek Twindicator AEX

 

Alle Europese indices doen mee, ook de Franse CAC 40 heeft een soortgelijk patroon als de DAX en de AEX.

Grafiek CAC 40

 

Zelfs de Amerikaanse indices, zoals de Dow Jones, hebben een hoge correlatie. Dus overal eerst tijdelijk hoger.

Als het sentiment helemaal gedraaid is naar positief dan moeten we maar terugdenken aan het feit of de Griekse problemen echt achter de rug zijn en of de grote stromen vluchtelingen nu economisch positief zijn of niet?

Grafiek Dow Jones

 

Er komen dus nog meer stijgingen, maar u moet zich afvragen of we het mooiste deel van de stijging in bijvoorbeeld de S&P 500 reeds hebben gehad.

Grafiek S&P 500

 

Ik denk dat de olieprijs nog aan het uitbodemen is en dus dat de periode voor deze sector en gecorreleerde sectoren eerder positief is dan negatief.

Grafiek WTI olie

 

Helemaal als ik inzoom op de grafiek van Crude olie zie ik een positief plaatje.

Kortetermijngrafiek WTI olie

 

Wat de afgelopen week ook positief was, was dat China de rente verlaagde en dus meedeed in de Draghi-actie. De rente in China staat nu door al de verlagingen op een heel laag niveau. Zeker als we de groei cijfers moeten geloven, dan is het helemaal onverantwoordelijk om dit soort niveaus neer te zetten.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

Griekenland gaat toppie toch? Zelf de beurs van Griekenland geeft weer koopsignalen en kunnen we dus gewoon kopen. Wanneer gaat dit allemaal weer fout?

Grafiek Griekse Athex Index

 

U ziet in de grafiek dat we in augustus een spike omlaag hadden in de valuta (dollar-yen). Deze daling viel heel toevallig samen met de oefencrash in de aandelenmarkten. Ik ben dan ook van mening dat we de dollar-yen goed in de gaten moeten houden.

Vermoedelijk zijn het soort carry trades die afgebouwd worden als de valuta beweegt. Opvallend is het sowieso. Op korte termijn hebben we koopsignalen.

Grafiek USD/JPY

 

Als ik op lange termijn naar de dollar-yen kijk, dan zie ik een grote hoofdschouder die zo naar de 100 kan als het eenmaal gaat.

Langetermijngrafiek USD/JPY

 

Wie net als ik veel naar de sportschool gaat, weet dat sportkleding helemaal hot and hapening is. Iedereen wil met zijn mooiste outfit trainen. Ik was daarom een tijdje positief op Nike. Maar als ik naar de waardering kijk, dan zie ik dat het redelijk aan de prijs is.

Grafiek Nike

 

Ik kocht daarom Lululemon, de producent van onder andere de licht transparante yoga-broeken. Maar hoewel dit aandeel minder hoge waardering heeft dan Nike, Adidas, et cetera ging de koers toch omlaag de afgelopen dagen.

Ik had gehoopt op een koopsignaal in Twinidcator maar voorlopig is het dus eigenlijk een short. Toch zit ik long.

Grafiek Lululemon

 

In de weekgrafiek heeft de koers nog een beetje ruimte omlaag, maar blijf ik denken dat het wel goed moet komen. Anders moet een stoploss het werk gaan doen.

Langetermijngrafiek Lululemon

 

Microsoft en andere grote IT-reuzen verrasten de afgelopen week met enorm goede cijfers. Uiteindelijk zijn we nu technisch helemaal los van de huidige grafiek.

Grafiek Microsoft

 

Ook Google geeft een soortgelijk plaatje. Ik zie wel vaker dit soort gaten in de grafiek. De vraag is of en wanneer ze gedicht gaan worden.

Grafiek Google

 

Tesla blijft maar verkoopsignalen geven, ondanks dat er toch veel goed nieuws uitkomt over de nieuwste modellen en de mogelijkheid om de auto zelf te laten rijden. Mijn mening over dit bedrijf is bekend.

Grafiek Tesla Motors

 

Binck doet het verrassend goed de afgelopen tijd en heeft ondanks zijn grote aanwezigheid in België helemaal geen last gehad van de Belgische belastingplannen. Ze willen de winst op aandelen aldaar met 30% gaan belasten. Dat lijkt me niet goed voor de business.

Grafiek BinckBank

 

Ik dacht dat de 3D-printerproducenten toch wel goedkoop begonnen te worden. Maar dat kon dus klaarblijkelijk altijd weer goedkoper. Ik zit ze long en kijk het even aan.

Grafiek 3D Systems

 

Liefhebbers van vallende messen

Om een messenset bijeen te krijgen hoeft u niet speciaal te sparen bij de Ahold, u kunt gewoon een mes vangen op de beurs. Mooi voorbeeld van een vallend mes is Valeant.

Op de Canadees-Amerikaanse beurs werd farmaceut Valeant beschuldigd van Enron-achtige praktijken en dus beschuldigd van het verzinnen van omzet die er niet is (nep-orders).

Analistenkantoor Citrin Research (tot voor kort bij velen onbekend) kwam met een rapport waarin ze dit suggereerde dat er wat aan de had was en prompt na wat media-aandacht verloor het bedrijf 20 miljard van zijn waarde. Als u de grafiek ziet denkt u dat u ze wel kunt opvangen?

Grafiek Valeant

 

Wellicht is het goed ook naar de lange termijn te kijken en dan ziet u dat als het wel fraude is, er nog heel veel ruimte omlaag is...

Langetermijngrafiek Valeant

 

Terug naar de beurs

Ik zie hogere koersen op de diverse beurzen, maar houd als belegger na een blown off top-achtige situatie rekening met een ernstige (toekomstige) daling. Kortom: zoals mijn broer Hannibal van het A-team reeds zei: I love it when a plan comes together...

Nu kunnen we in de nabije toekomst namelijk op hoge niveaus in de index goedkope puts inslaan. Ook ik quote net als Econoom Katrine Marcal in het FD Kenneth Galbraith die in zijn boek over de cash van 1929 schreef als de laatste overlevende van de crisis sterft zal er een nieuwe crisis ontstaan. Wij leren niet en de overheid al helemaal niet.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 oktober 2015 09:34
    Wij leren niet en de overheid al helemaal niet. Volledig mee eens. Ik houd nu niet alleen Oostenrijk Dld in de gaten vanwege de vluchtelingenstroom die dankzij misplaatste generositeit aangezwengeld is. De Duitse export is aan het krimpen, er zijn geen opvangplaatsen meer van overheidswege en dus moet de bevolking woonruimte aanbieden, er is er waterrantsoen ingesteld in Oostenrijkse grensplaatsen, moest het duiste leger ingrijpen in amok makende immigranten, maar ook Portugal en Spanje. Dat Brussel geen gezag heeft en gelukkig maar ook, blijkt wel uit de onbeholpenheid mbt vluchtelingen: Khadaffi wegbombarderen terwijl er een deal was met hem vluchtelingen tegen te houden. Een belegger moet van zijn fouten leren want anders komt hij nat te staan. Laat politici maar eerst leren te beleggen of een toko te runnen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links