Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gedenkwaardige dag

De afgelopen week werd bepaald door Wesley en Yolanthe; ineens was de letter X populair. Wellicht zochten ze alleen een naam (letterbeschrijving)? Of wilden ze de aandacht weg hebben van de nederlaag van het Nederlandse team.

Of wellicht is het de voorspellende gave van een van beidenen dus was er een verborgen boodschap van de duo. Bijvoorbeeld dat ze willen wijzen op de gevaren van een komende BreXit, of dat we juist positieve verwijzing willen geven naar een hogere Duitse DaX. Het was in ieder geval anders.

In de Europese landen vinden ook allerlei veranderingen plaats, weliswaar nog onderhuids. De enorme hoeveelheid asielzoekers hebben grote economische effecten. Op lange termijn zie ik positieve effecten maar op korte termijn legt het onze eigen problemen bloot.

Sociale onrust

Het gaat namelijk helemaal niet goed met ons. We zien in Spanje en dus waarschijnlijk ook in de andere zuidelijke landen grote problemen: enorm veel mensen worden op straat gezet. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er 18.739 mensen uit hun huis gezet.

Ook in Ierland zijn er ondanks de zogenaamd groeiende economie 38.000 huishoudens die al twee jaar lang geen hypotheek betaald hebben. En 130.000 mensen wachten op een sociale woning, dat is een stijging ban 45% in twee jaar.

We kunnen niet nieuwe mensen toelaten, een woning en eten geven en deze mensen aan hun lot overlaten zonder kans op enorme sociale onrust. Overheden hebben geen geld of willen er geen geld aan uitgeven.

Toch naar België?

EXemplarisch hoe het met de overheden gaat is de nieuwe belasting in België waar de winst op beleggingen ineens met terugwerkende kracht wordt belast. Naast de verhoogde belastingen wordt er ook geknabbeld aan de pensioenen. Daarbij hebben we nog de nieuwe rekenrente die naar schatting 60 miljard kost.

Dus de lage rente heeft niet voor iedereen iets positiefs.

Snel maar naar de DaX. Hoewel ik me zorgen maak over de situatie in Syrië en de rest van het Midden-Oosten, waarbij Iran nog even olie op het vuur gooit door een raket te testen. Zien we dit soort spanningen niet (nog niet) terug in de grafieken.

Zo ziet de grafiek van de Duitse DaX er positief uit en is er volop ruimte omhoog.

Grafiek Twindicator DAX Index” border=

 

AeX was eigenlijk niXs en dat ondanks eXpiratie

Zoals ik vorige week al aangaf verwachte ik eerst even een pas op de plaats in Amsterdam en daarna richting eXpiratie een stap omhoog. We hebben dit eXact gezien maar met afgeleide producten was het best moeilijk deze beweging te spelen.

Grafiek Twindicator AEX Index” border=

 

De Dow Jones en de S&P 500 IndeX hebben volgens de grafieken ook nog voldoende ruimte omhoog.

Grafiek S&P 500 Index” border=

 

De grafiek van Amerikaanse technologisch gedreven Nasdaq IndeX heeft ook ruimte omhoog maar de ruimte is optisch gezien beperkter dan die van de DaX.

Grafiek Nasdaq Composite Index” border=

 

De zo belangrijke olieprijs is nog steeds met een opgaande beweging bezig en dit is natuurlijk goed voor onder andere zonnecelbedrijven en andere aan commodities gelinkte bedrijven.

Grafiek WTI en Crude” border=

 

China was de afgelopen tijd een van de redenen achter de daling en nu lijkt de grafiek weer positief te worden.

Grafiek Chinese Shanghai Index” border=

 

Japan is eigenlijk hetzelfde verhaal als China De grafiek geeft ruimte omhoog aan maar als de beweging niet doorzet moet u natuurlijk maken dat u wegkomt.

Grafiek Japanse Nikkei Index” border=

 

Klaar voor XXS-stijging

Ik ben nog steeds van mening dat de dollar omlaag zou moeten en de euro omhoog en dit kan weleens een heel forse beweging worden. Althans gezien de bodempatronen die de koers heeft neergezet.

Grafiek euro-dollar” border=

 

Er was even een dipje na de NetfliX-cijfers, maar eigenlijk hebben we ook nu een verkoopsignaal in de Twindicator. Dus hoewel ik best positief over dit bedrijf ben, kunt u een gokje omlaag wagen. Dit kan bijvoorbeeld met een turbo short

Grafiek Netflix” border=

 

Volkswagen, na de opleving zou ik even voorzichtig willen zijn met dit aandeel.

Grafiek Volkswagen” border=

 

Nog even Xmi IndeX

Toen ik in 1986 startte in de effectenhandel was de Xmi-future een populair product. Nu handelt iedereen in de S&P 500, de Nasdaq en de Dow (Mini) maar toen werd de Xmi gebruikt voor portefeuillebescherming.

Als het omlaag ging, gingen beleggers futures verkopen en toen iedereen dat deed was er ineens een beurscrash. En omdat het vandaag een gedenkwaardige datum is 19 oktober , immers we gingen in 1987 455 punten omlaag op een Dow Jones van 2178 punten...

Nu staat de Dow Jones bijna tien keer zo hoog dus een min van 4000 punten in een crash van dezelfde grootte. De rest mag geen naam hebben.

Grafiek Dow Jones sinds 1987” border=

 

Met het risico om een generatiekloof open te gooien, zeg ik: Ja Bassie, ga dat maar eens aan de binnenkant van je ogen bekijken... vier duizendpunten... XXX


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 oktober 2015 11:04
    mee eens met de strekking van je opmerkingen mbt vluchtelingen. het blijft merkwaardig dat politici hier in dit land doen alsof hun neus bloedt mbt het bestrijden van terroristen elders in de wereld door middel van zware bombardementen zodat menigeen aldaar denkt dan maar vluchten zonder vliegtuig naar het land van herkomst van de bommen. de schulden zijn wereldwijd sedert 2008 naar ik lees met 35 % toegenomen. wir schaffen es, zullen we maar denken. maar wat willen we schaffen? ik ben benieuwd of de beurzen zich gaan gedragen zoals martin armstrong dat voorziet: omhoog met de berggeit in de bergen
  2. [verwijderd] 19 oktober 2015 13:01
    Zolang de EU geld pompt van solide (NL, DE, etc) naar slechte, niet efficiente, corrupte economieen (ES, P, GR, etc) zal de economische groei in heel de EU achterblijven op die van niet-EU landen. Geld pompen naar 'vluchtelingen' die minimaal de komende 5 jaar niets economisch kunnen bijdragen (taal etc) verslechtert dat plaatje nog verder. Dat zal niet alleen de economie, maar ook de euro verder verzwakken; midden volgend jaar staat m.i. de euro/dollar op 1,00.
  3. Karel 200 19 oktober 2015 16:09
    Niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn wordt het inleveren. Pensioenstelsel wordt afgebroken en Pensioenen worden gekort. Pensioenverplichtingen zijn verplichtingen op de zeer lange termijn. Deze forfaitair berekenen op basis van de extreem lage dagrente is absurd en komt neer op diefstal.

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links