Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursles Inverko

Beursles Inverko

Officieel begint de Euronext-notering van afval-recyler Inverko op 18 november 2013. Op die dag werd de notering van Vivenda Media Group omgezet. Op haar beurt is Vivenda weer de opvolger van Real Time Company, dat weer voorkomt uit Maurice de Honds Newconomy dat op 18 april 2000 beursgenoteerd werd.

Waar, hoe een wanneer het allemaal Compleet Mis Is Gegaan (want dat ging het) leest u op Wikipedia. Dit is hele grafiek (Reuters) van al die bedrijven. Ik weet niet wat de worst chart evâh in het Guinness Book of records is, maar het zou mij niet verbazen als deze een aardig eindje in de richting komt:

 

 

Ouwe koeien, want beleggen is vooruit- en niet meer omkijken en Inverko heeft daar allemaal niets mee te maken. Wat deed het aandeel sinds 18 november 2013? Ai, dat is ook een drama. Ik vertel er maar niet bij wat de AEX sindsdien deed, want dan wordt het helemaal verdrietig:

 

 

Hotel California

Vandaag zomaar enorme koersreuring rond het lokale fonds uit het Groningse Leek, dat 6 miljoen euro waard is op de beurs. De hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen is 53% en CEO Henk Alssema bezit 30%. Gemiddeld gingen er de laatste maanden 220.000 stukjes per dag in om. Vandaag zijn dat er al 7 miljoen.

Inverko spoot vanochtend omhoog na een persbericht. Even stond er zelfs +44% op het bord, er heeft ook even +29% gestaan en nu is daar nog +37,7% van over. Citaatje:

Inverko Polymers, dochteronderneming van Inverko NV (kunststof recycling) heeft twee contracten gesloten voor de levering van eindproducten. Met deze opdracht is een omzet gemoeid van 1,2 miljoen euro. De opdrachten bevestigen de rol die Inverko speelt als ketenregisseur in het hergebruik van kunststoffen. Inverko heeft in deze markt de afgelopen jaren een sterke positie opgebouwd en heeft de ambitie daarin versneld te groeien.

Dat het bedrijf nieuwe contracten binnen heeft gehaald ter waarde van 1,2 miljoen euro is goed nieuws. Het lijkt niet veel, maar de totale omzet in 2014 was 14,7 miljoen euro, dus die 1,2 miljoen euro tikt wel aan. u ziet het aan die enorm koersuitslagen, het kleine lokale Inverko is vandaag de blikvanger op het Damrak.

You can check-out any time you like, but you cant never leave!

Deze zin uit de legendarische hit van The Eagles gebruiken we hier op IEX vaker bij illiquide aandelen, zoals Inverko. Kopen lukt wel, zeker op dagen als vandaag. Op het moment dat u van uw stukken af wil, is dat vaak moeilijker dan u dacht. Dat komt door de omzet, die op normale handelsdagen bijna niets voorstelt.

Handelarenfonds

Typisch handelarenfonds, dunkt me. Er zitten traders op de beurs die zulke fondsen en andere items door en door kennen en geduldig afwachten, totdat er een dag komt... als vandaag. Nieuws, reuring, omzet, volatiliteit en enorme koersschommelingen: echte handelaren zijn dan als een vis in het water. U ook?

Daar tegenover staan namelijk de dagjesmensen die door dat persbericht op dat ineens bewegende fonds duiken en hopen een quick buck te maken. Ik geef u op een briefje dat er vandaag mensen dikke knaken verdienen en weer andere vreselijke verliezen lijden. Die koersuitslagen zijn klip, klaar en duidelijk.

Denk ook even goed na of u al dan niet uw (speculatieve) positie sluit voor het slot, al dan niet met winst of verlies. Kijk naar die grafiek. U ziet dat in de afgelopen jaren Inverko regelmatig een klein uptickje liet zin op een persbericht of cijfers (er is weer hoop), waarna de neergaande trend het weer voor het zeggen kreeg.

Dat wil niet zeggen dat dit nu weer gebeurt, maar een gewaarschuwde belegger telt voor twee. Volgens mij hebben we dat bij IEX nu wel gedaan: kijk uit met dit soort fondsen, waar gehaaide handelaren het zeg maar voor het zeggen hebben in het diepteboek. En daar is wat mij betreft niks mis mee. Dat is de beurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 jus1711 7 september 2015 16:35
    Denk, dat niet de melding van 1,2 mio aan contracten de fantasie in de koers heeft gebracht, wel de laatste zinnen van het persbericht(zoals overigens vermeld in het nieuwsoverzicht van IEX zelf, 7 uur 31) ;

    Henk Alssema zegt hierover:“In binnen-en buitenland is ons businessmodel in de markt van afvalverwerking bij strategische partijen niet onopgemerkt gebleven. Er wordt momenteel met een aantal partijen overleg gevoerd
    over strategische samenwerking en het verwerven van een eventueel belang in onze onderneming.” Zodra hierin nadere stappen zijn gezet zal de markt hierover op de gebruikelijke wijze worden geïnformeerd.

    Jus 1711
  2. forum rang 5 ramptoerist 15 september 2015 10:41
    ""Dat het bedrijf nieuwe contracten binnen heeft gehaald ter waarde van 1,2 miljoen euro is goed nieuws. Het lijkt niet veel, maar de totale omzet in 2014 was 14,7 miljoen euro, dus die 1,2 miljoen euro tikt wel aan"'

    U vergeet even dat tijdens de H1 cijfers de omzet met +/-40 % gedaald is.
    Als u mij kunt vertellen er nu precies verteld wordt in dat PB dan hoor ik het graag. Ik kan er niets anders in ontdekken dan wat er al 2 jaar in pb's staat, en met dito koersverloop.

    oh ja, uit het pb "'“In binnen-en buitenland is ons businessmodel in de markt van afvalverwerking bij strategische partijen niet onopgemerkt gebleven""

    Dat geloof ik onmiddellijk, kijkend naar het koersverloop, en de oplopende netto verliezen. Ik weet niet hoe de monitoren staan in de landen om ons heen, maar blijkbaar staan die allemaal 180 graden gekanteld.

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links