Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Euro leidt de dans

Er is een duidelijke samenhang tussen het koersverloop van de AEX-index en de euro-dollar. Toen de AEX in oktober vorig jaar een dieptepunt rond 366 neerzette, vormde de euro-dollar een top rond 128,78.

Vervolgens steeg de AEX naar 510, de euro dook naar 105. Tussen maart en mei steeg de euro van 105 naar 115, terwijl de AEX naar 470 daalde. Ook daarna zien we dezelfde spiegeling, een sterke euro gevolgd door winstnemingen op de aandelenmarkt en vice versa.

Grafiek euro-dollar

Opmerkelijk is dat de valutamarkt leading is op de aandelenmarkt, de euro/dollar loopt dus iets vooruit op de AEX. De dans wordt geleid door de euro.

Stevig herstel

In de afgelopen weken wist de euro weer stevig te herstellen (van 108 naar 112), terwijl in het spiegelbeeld daarvan de AEX fors is teruggevallen (van 506 tot iets onder de 470).

Grafiek AEX

Opmerkelijk is wel dat in de afgelopen acht maanden de AEX boven de 200-dagenlijn wist te blijven (lange termijn positief voor aandelen), terwijl de euro-dollar juist onder haar 200-daags gemiddelde (lange termijn negatief voor de euro) bleef.

Het koersverloop van de AEX van de afgelopen twee weken biedt nog steeds correctieve (neerwaartse) beweging. Dit dalende trendje vindt plaats binnen een breed consoliderend koersverloop, met steun in de zone 454-464 aan de onderkant en de weerstand 506-510 aan de bovenkant.

Seinen op groen

Nu ook het laatste low rond 470 breekt, lijkt die correctieve beweging verder door te zetten dan ik had verwacht. Dat betekent dat genoemde steunzone in het vizier komt. In het spiegelbeeld van de verzwakte aandelenbeurs, zien we op de grafiek van de euro-dollar juist een opleving, waarbij de dalende toppenlijn is gebroken.

De steun rond 108,21 is nu drie keer getest en weet de correcties dus goed op te vangen. Ook op de middellangetermijngrafiek van de euro-dollar is er sprake van een breed consoliderend koersverloop.

Welke lering valt hieruit te trekken? Ten eerste is het goed om in het achterhoofd te houden dat de hoofdtrends nog steeds intact zijn, die van de AEX wijst omhoog en die van de euro omlaag.

Voorlopig is het niet verstandig om tegen die hoofdtrends in te gaan. Dus als we iets doen in aandelen, dan zijn het koopacties op lagere niveaus. Dat laat onverlet dat de dag-tot-dag negatieve stemming, dus de ultra korte termijn, nog niet is gedraaid.

Voor de Nederlandse beurs zullen de seinen opnieuw op groen springen zodra de AEX en de euro hun correctieve fases afronden.

Strategie RDS: wachten op steun

Op zoek naar individuele aandelen kijk ik naar RDS. De fors gedaalde olieprijs heeft op de koers van Royal Dutch Shell zijn sporen achtergelaten.De eerste steun ligt rond 24,20 (bodem van 16 december 2013), de tweede op 23,40 (bodem van 11 oktober 2013).

Op langere termijn oogt Royal Dutch zijwaarts onder de weerstand 29,58 (top van 30 januari). Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers. Enkel boven de eerste weerstand 27 (top van 25 juni) zou het technische beeld van Royal Dutch Shell verder verbeteren en zou een koopsignaal optreden.

Vooralsnog heeft een defensieve belegger hier niets te zoeken, als speculant zou je wat stukken kunnen oppakken zodra de steunzone 23,40-24,20 met succes is getest. Of wacht een uitbraak boven de eerste horde 27 af, Vanwege het hoge dividendrendement is een strategie van stukken long en premie short interessant.

Koop dan de aandelen en schrijf hierop, dus gedekt, calls. Maar zoals gezegd, wacht eerst totdat steun is gevonden.

Grafiek RDS

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Wall Street herpakt zich 25
  2. 05 jun AEX: na drie stappen vooruit, nu weer een stapje terug 44
  3. 04 jun Olieprijs koelt verder af 45

Gerelateerd

Reacties

879 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 44 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 objectief 20 augustus 2015 09:10
    Ja met de technische analyse kun je schijnbaar moeilijk voorspellingen doen, want vorige week maandag zijn we begonnen met een verwacht koersdoel voor de AEX, nog deze zomer, van 560 en inmiddels staan we dicht bij de 460.

    Een ding is zeker als Bas op vakantie gaat is dat een verkoopsignaal.
  2. forum rang 9 objectief 20 augustus 2015 09:12
    quote:

    Bullio schreef op 20 augustus 2015 09:05:

    Wie lezen hier allemaal volkskrant? Al dat negatieve gezemel... erg vermoeiend. Het gaat fundamenteel gewoon goed!
    Er is een beurswijsheid die zegt: de beurskoersen lopen 6 tot 9 maanden op de economie vooruit; dus nu de economie goed draait moet je uit aandelen zijn.
  3. Rayman007 20 augustus 2015 09:15
    quote:

    fred12345 schreef op 20 augustus 2015 09:12:

    [...]

    Er is een beurswijsheid die zegt: de beurskoersen lopen 6 tot 9 maanden op de economie vooruit; dus nu de economie goed draait moet je uit aandelen zijn.
    Nee dat betekent dat je 6 tot 9 maanden geleden in aandelen moest zitten. Dat zegt niks over nu. :)
  4. z0n0p 20 augustus 2015 09:15
    quote:

    Bullio schreef op 20 augustus 2015 09:05:

    Wie lezen hier allemaal volkskrant? Al dat negatieve gezemel... erg vermoeiend. Het gaat fundamenteel gewoon goed!
    Volgens mij draaien de economieen op pure geld doping (kunstmatig lage rente en QE). En dat leidt tot HEEL bescheiden groei. Fundamenteel dus DRAMA!
  5. StockPileOfNone 20 augustus 2015 09:16
    quote:

    Bullio schreef op 20 augustus 2015 09:05:

    Wie lezen hier allemaal volkskrant? Al dat negatieve gezemel... erg vermoeiend. Het gaat fundamenteel gewoon goed!
    Dit stond er vanochtend in de azijnbode:
    www.volkskrant.nl/economie/china-word...

    geeft toch te denken... Ik weet niet of we die geode cijfers van 0.1 % groei op termijn weten vast te houden. Of waarom denk jij dat het zo fundamenteel goed gaat?
879 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 44 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links