Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Krachtige trend

De opwaartse kortetermijnbeweging blijft krachtig. Ondanks dat er gisteren twijfel in de markt was, met de vorming van doji-candlestick, verwacht ik nog steeds dat in de komende dagen/week de opwaartse druk naar de top van 506 tot de jaartop van 510,50 realistisch is. Tot aan deze niveaus ligt alleen nog een klein topje van de afgelopen dagen bij 501,50 boven de markt.

De ondertoon in de markt is krachtig en ik verwacht dat de AEX deze maand een poging kan ondernemen om de zware weerstand van 521 te testen. Zodra dit niveau in zicht komt, moeten we alert zijn op mogelijke topvormingsignalen aangezien ik nog wel enkele correctieve bewegingen (minimaal 5% daling) verwacht voordat mijn uiteindelijke doel van 564 wordt bereikt.

Bij de 521 ligt de top van eind 2007 en de belangrijkste top uit 2007 ligt bij 564. Opvallend is dat dit niveau (564) ongeveer gelijk ligt aan het te berekenen koersdoel vanuit het potentiele omgekeerde hoofd-schouderpatroon dat sinds juni in de maak is. De neklijn van dit patroon ligt in de zone 506 – 510 en pas boven deze neklijn wordt dit patroon afgerond en geactiveerd.

Een ander opvallend punt is, dat in het langeretermijnbeeld een toppenlijn is te trekken die de eerdere jaartop bij 510,50 als raakpunt heeft. Deze toppenlijn zou momenteel rond de 520 liggen. Toch is de waarde van deze lijn nog beperkt aangezien het aantal raakpunten zeer beperkt is.

Oktoberbodem

Tijdens de drie maanden durende correctie werd begin vorige maand het dieptepunt op de borden gezet bij 454,60. Met dit niveau werden twee belangrijke richtpunten getest. Als eerste het 200-daags gemiddelde en als tweede het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de oktoberbodem van 366.

Deze oktoberbodem was het startpunt van de huidige steilere stijgende middellangetermijntrend. In maart gaf ik al aan dat een correctieve beweging mogelijk tot de zone 450 – 460 kon doorzetten. Na de vorming van de bodem bij 454,60 werd de correctieve fase snel afgerond en steeg de AEX in 7 handelsdagen ruim 50 punten tot aan de 506.

Ik gaf toen aan dat eerst een terugtest mocht worden verwacht voordat de AEX door zou stoten tot boven de jaartop van 510,50. Deze terugtest is recent ook alweer afgerond met de vorming van een hogere kortetermijnbodem bij 481.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Vijfde correctie

Vanaf de 454,60 is langs de 481 een steil stijgende kortetermijnbodemlijn te trekken die vandaag bij 493 ligt. Deze bodemlijn is uiteindelijk onhoudbaar in de komende weken/maanden aangezien de steilheid zeer fors is. Zolang hij echter niet wordt gebroken, blijft een snelle verdere stijging in de komende week/twee weken in het verschiet liggen.

Een van de scenario’s die in mijn achterhoofd zwerft, is een beweging in de komende anderhalve week naar de 521 waarna de vijfde correctie van dit jaar start. U weet namelijk mogelijk nog dat in de afgelopen jaren de AEX geregeld corrigeerde op het moment dat ik mijn zomervakantie vierde.

Buiten de 493 stijgende bodemlijn als steunpunt, ligt er verder nog de voormalige top van 497,30 als steun. Dit niveau werd gisteren intraday al teruggetest. Een ander steunpunt ligt daaronder nog bij de recent gevormde opwaartse gap tussen de 490,50 en 491,40. Maar de kans is naar mijn mening groot dat de AEX de opwaartse druk richting de 510 en uiteindelijk 521 op zeer korte termijn verder zal opvoeren.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

220 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
220 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links