Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Jaartop in het vizier

Nog maar 13 indexpunten en de AEX is aanbeland bij mijn eerste kortetermijndoel van 510,50. Hier ligt de jaartop van april dit jaar. Dit was destijds het startpunt van de maandenlange correctieve fase die uiteindelijk zorgde voor een terugval naar de 454,80.

Deze bodem werd pas ruim een week geleden op de borden gezet. Net als in de afgelopen jaren zien we nu ook weer dat de herstelbeweging na een correctie aanzienlijk sneller verloopt van de correctie zelf. Dit blijft een teken van kracht en geeft aan dat de opgaande langere beweging nog volledig intact is.

Ik gaf een week geleden aan dat de bodem gezet was bij 454,60. De AEX brak toen door de dalende toppenlijn vanaf de juni-top van 497. Deze doorbraak vond plaats bij 468 punten. Het is uiteindelijk een correctieve fase uit het technische boekje geworden.

Belangrijk Fibo-niveau

Nadat ik in maart al waarschuwde voor de té grote afstand ten opzichte van de gefilterde koersbeweging, het 200-daags gemiddelde, werd dit gemiddelde op een halve punt na teruggetest. Dit 200-daags gemiddelde lag namelijk bij 454.

Verder heeft de AEX ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau getest dat bij 456 ligt. Dit 38,2%-niveau is te berekenen tussen de oktoberbodem van 366 en de jaartop van 510,50. De oktoberbodem is het startpunt van de huidige nieuwe en steilere stijgende middellangetermijntrend.

Zolang een index tijdens een correctie boven dit eerste belangrijke Fibonacci-niveau weet te blijven, is er sprake van een zeer krachtige trend.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Einde correcties

Inmiddels is er sprake van een zeer krachtige opgaande beweging waarbij de meest recente top van 497,30 al werd gebroken. Er zijn vanaf april namelijk drie steeds lagere toppen te zien die telkens het startpunt waren van een correctieve beweging van 40 tot 43 punten. Dit waren de toppen van 510,50, 504,80 en 497,30.

In iets meer dan een week tijd is de AEX in een rechte lijn opgelopen van 454,80 naar ruim 497, een stijging van 43 punten en daarmee is ook een einde gekomen aan de tussentijdse beperkte herstelbewegingen tussen de correcties van 30 tot 35 punten.

De gehele correctieve fase van ruim 10% vanaf de jaartop is ten einde en ik verwacht in de komende weken een verder vervolg naar uiteindelijk de 521 punten. Hier ligt de dubbele top van eind 2007.

Tussentijdse consolidatie

De kans is echter klein dat een test van de 521 in een rechte lijn zal plaatsvinden, tussentijdse consolidaties danwel kleine beperkte terugtests zijn normaal. Enkele dagen geleden gaf ik aan dat de kans aanwezig was dat er enige consolidatie kon plaatsvinden rond de zone 495 tot 497,30.

Ondanks dat de candlesticks kleiner zijn geworden, is er nog geen sprake van een terugtest geweest. Met de doorbraak van de 497,30, lijkt ook eerst een verder opwaarts vervolg plaats te kunnen vinden naar de volgende toppen van 504,80 tot 510,50.

Wel moeten we alert zijn op toppatronen die het startpunt kunnen zijn van een tussentijdse consolidatiefase danwel terugtest. Door de kracht in de index is de kans wel groot dat een eventuele terugtest zeer beperkt zal blijven. Tijdens deze opgaande beweging vanaf 454,80 zijn twee forse opwaartse gaps gevormd:

  • de eerste ligt tussen de 471,20 en 477,40
  • de tweede tussen de 482,70 en 485,60

Het is overigens een fabeltje dat gaps altijd moeten worden opgevuld. Er liggen nog genoeg gaps open over de afgelopen tientallen jaren die niet zijn opgevuld. Het is juist een teken van kracht als tijdens een trend de gaps niet worden opgevuld.

In de tweede gap ligt bij 485,30 ook het 50-daags gemiddelde. Dit gemiddelde is inmiddels weer positief gedraaid.

AEX-indicatoren
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ook de technische indicatoren gaven bij het recente dieptepunt al positieve divergentie aan nadat in een eerder stadium de sinds maart dalende toppenlijnen al werden gebroken. Momenteel drukken zij tegen de toppen van juni aan.

Zowel in de MACD als de RSI is nog genoeg opwaartse ruimte voor de komende tijd en absoluut geen sprake van al een overbought-conditie op de daggrafiek.

Hogere kortetermijnbodem

Kortom: de bodem is gezet bij 454,80, een technisch prachtige test van enkele belangrijke steunpunten. De herstelbeweging is krachtig en ik verwacht in de komende weken een test van de 510,50 en de 521 punten voordat een volgende forsere terugval of correctieve beweging kan starten.

In het kortetermijnbeeld ligt de eerste weerstand bij 504,80. Steun ligt pas bij 485,60 (bovenkant gap) en het 50-daags bij 485,30. Een doorbraak en slot boven de 497,30 zorgt ervoor dat dit niveau het eerste steunpunt wordt.

Voordat 510,50 wordt gebroken, acht ik de kans wel groot op een terugtest voor de vorming van een eerste hogere kortetermijnbodem zodat ook in het kortetermijnbeeld duidelijke contouren ontstaan van een stijgende kortetermijntrend vanaf de 454,80-bodem.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

401 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 juli 2015 08:45
    Jaartop.?
    nog lang niet, correctie, na zomer stop hard up.

    Als ik bereken, kloppen de verhoudingen echt niet bij bnp.
    dax 11636 1.50 tegen eigenlijk 0,18.
    lijkt mij dat je genaaid wordt nu, en zo om 0900 lekker gam.
    Of keren down, en je mag niet mee liften met extra harken aan winsten.
    elke ronde doen ze dit, ing ook al ineens
  2. [verwijderd] 16 juli 2015 09:32
    Beste allemaal,

    We hebben het gevoel dat de markt omhoog wil.

    Tjonge. Vrijdag Duitse parlement goedkeuring waarschijnlijk. Daarna verder onderhandelen, Grieken overbruggingskrediet binnenkort en schulden herstrukteren. Zoiets verwachten wij.

    Nog niets verkocht tot nu toe van onze longs AEX en Ing.

    Spannend.

    Geluk allemaal!

    O ja, gewone turbo's van Binck zijn erg goed.
  3. [verwijderd] 16 juli 2015 09:38
    quote:

    mrsplm schreef op 16 juli 2015 09:32:

    Beste allemaal,

    We hebben het gevoel dat de markt omhoog wil.

    Tjonge. Vrijdag Duitse parlement goedkeuring waarschijnlijk. Daarna verder onderhandelen, Grieken overbruggingskrediet binnenkort en schulden herstrukteren. Zoiets verwachten wij.

    Nog niets verkocht tot nu toe van onze longs AEX en Ing.

    Spannend.

    Geluk allemaal!

    O ja, gewone turbo's van Binck zijn erg goed.
    Alles bij de AH is goed..:)
401 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links