Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Go with the Flow

Handelshuis Flow Traders gaat naar de beurs

Vanaf vandaag kunt u inschrijven op aandelen Flow Traders. De eigenaren willen tot 40% van het aandelenbestand verkopen aan institutionele en particuliere beleggers.

  • De eerste beursnotering zal plaatsvinden op 10 juli.
  • De prijsrange varieert van 29 tot 37 euro.

De handelaren van Flow zouden zelf zeggen: daar kan nog een vrachtwagen tussendoor, maar het is natuurlijk even aftasten hoe de markt gaat reageren op een dergelijke beursgang.

Moeilijk te waarderen

De grote handelshuizen in Nederland (en wereldwijd) zijn over het algemeen niet beursgenoteerd en een waardering valt er dan ook moeilijk op te plakken. Er wordt nu vooral gekeken naar de beursgang en waardering van het Amerikaanse Virtu Financial.

Dat ging tegen een koerswinstverhouding (k/w) van 13 (in april) naar de beurs, en noteert momenteel tegen een k/w van 18. De prijsvork die Flow voorstelt zou een k/w 2014 zijn van 20 tot 25, wat bijzonder hoog is.

Afgezet tegen de winstgroei van de afgelopen jaren en het uitstekende eerste kwartaal (er werd al 31 miljoen euro verdiend, en het tweede kwartaal zal minstens zo goed zijn gezien de beweeglijkheid op de beurzen) komt die waardering overigens wel in een ander daglicht te staan.

De beste

Flow Traders is het succesverhaal van Jan van Kuijk en vooral Roger Hodenius. In mijn tijd bij Optiver keek ik op de handelsvloer al af en toe met bewondering en vooral stijgende verbazing naar zijn handelscapaciteiten.

Waar een doorsnee handelaar nog wel eens onzeker was over bepaalde trades, kende hij nooit twijfel. Totale controle over zijn omgeving, messcherp, en razendsnel de optieprijzen combinerend. Zonder anderen te kort te doen één van de beste open outcry-handelaren van de optiebeurs.

Minder op zijn plaats in ons Optiver-voetbalteam, maar op de Deutsche Meister middels een verwoestend keepersschot onverslaanbaar.

Kansen door wanorde

Na zijn tijd bij Optiver, waar Hodenius zijn ei niet volledig kwijt kon, richtte hij Flow op, met de restanten van Newtrade, het handelsbedrijf van Ronald van der Geest en Jan van Kuijk.

De ETF-markt stond nog in zijn kinderschoenen in Europa maar was in de Verenigde Staten al aardig aan het groeien. Hodenius had bij Optiver al gezien hoe de ETF-markt begon te groeien en zetten daar zwaar op in.

De financiële crisis kwam als een geschenk uit de hemel; de totale wanorde op de beurzen schiep enorme kansen en verdiensten, zodat in korte tijd het bedrijf flink op poten kon worden gezet. In 2008 nam private equity-firma Summit Partners een belang.

Weinig concurrentie

Flow Traders is niet zo maar een marketmaker maar vooral gespecialiseerd in het handelen in ETF’s. Prijzen afgeven in ETF’s is wezenlijk anders dan bijvoorbeeld opties of aandelen, omdat je voor de ETF/ETP-markt veel meer administratieve handelingen moet verrichten.

Je moet contact houden met de issuer (uitgever) van de producten, een netwerk opbouwen bij grote beleggers, exact weten wanneer er dividend betaald wordt op de onderliggende stukken en wanneer er geld uit gehaald wordt door de uitgever.

Flow doet inmiddels de quotering voor meer dan vierduizend ETP-listings en heeft vooral bij de minder liquide ETF’s een uitstekende uitgangspositie en weinig concurrentie.

Groei Flow Traders
(in miljoen euro)
2012 2013 2014
Handelsresultaat 91,2 143,3 172,7
Bedrijfsresultaat 35,2 65,9 84,1
Nettowinst 27,7 53,6 67,9

 

Wat risico's

Hoewel de winstgroei indrukwekkend is kleven er ook wel wat risico’s aan een belegging in een handelshuis. Zo zou eventuele negatieve berichtgeving rond HFT-handel (High Frequency Trading, flitshandel), de regelgeving rond de beurshandel kunnen beïnvloeden.

Hoewel Flow in strikte zin geen HFT-partij is, zullen eventuele maatregelen wel op het bedrijf van invloed zijn. Verder zorgen de technologische ontwikkelingen voor steeds grotere IT-uitgaven voor de handelshuizen om de concurrentie voor te blijven.

Wie de beste technologie heeft, ligt vooraan in de markt en verdient geld. Daarnaast zijn de verdiensten afhankelijk van de beweeglijkheid en populariteit van de beurzen, in goede tijden valt er flink te verdienen (zoals nu) maar in slechte tijden kan de winst gevoelig terugvallen.

Vragen staat vrij

Niettemin is het geen geheim dat grote handelshuizen als Flow, Optiver en IMC zich momenteel helemaal scheel verdienen. De beurs is populairder dan ooit, de grote banken zijn voor een groot deel van het speelveld verdwenen en de technologische vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat de kleinere partijen alleen nog de kruimels mogen oprapen.

Corne van Zeijl schreef in het FD dat het niet slim is aandelen te kopen van dit soort tophandelaren, maar dat is te gemakkelijk. Het is vooral de 30% aandeelhouder, Summit Partners die wil cashen.

Het momentum is ideaal, de winstgroei is enorm, en dus vraagt men de hoofdprijs. En vragen staat nog altijd vrij.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juni 2015 13:13
    quote:

    qxy schreef op 30 juni 2015 12:59:

    Het tweede kwartaal is niet minstens zo goed, maar ietsje minder dan het eerste kwartaal. Staat allemaal in het prospectus.
    "Our net trading income for Q2 2015 is expected to be significantly higher than in Q2 2014 and slightly lower than in Q1 2015"
    Ik ga er vanuit dat de enorme move van gister het tweede kwartaal voorbij het eerste helpt.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links