Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alles went

Ik zeg al weken dat Griekenland alles bepalend is en blijft in de gehele financiële wereld. Helemaal de komende dagen nu er in Griekenland de afgelopen week een bankrun is ontstaan door discussie over de ELA.

En nee ik blijf van mening dat een Griekse exit niet in de prijzen zit verwerkt en dus grote effecten heeft op de financiële wereld. Maar inderdaad het gezegde is dat alles went, zelfs hangen...

Door alle consternatie van de afgelopen jaren ziet de weekgrafiek van de Griekse Banken er niet echt vrolijk uit. Maar zoals ik zeg een plaatje vertelt altijd meer dan duizend woorden.

Grafiek Griekse Banken Index

 

Een Griekse exit heeft niet alleen voor de Griekse banken grote effecten, maar ook de buitenlandse mensen met een vakantiehuis zullen het voelen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat Europese of Amerikaanse banken nog best een swap of een andere derivatenconstructie open kunnen hebben staan.

Hierdoor kunnen er ook bij andere banken ineens grote problemen ontstaan. Maar ook zou er een heel groot effect kunnen zijn op de Britten, want die willen ook graag uit Europa waarbij de huidige toevloed van illegalen via de tunnel niet helpt.

Een Britse Exit zal nog grotere effecten hebben dan die van Griekenland. Overigens las ik via twitter dat analisten becijferden dat de Griekse exit bijna 4% bruto binnenlands product voor Europa zou schelen.

Grafiek Griekse Vastgoed Index

 

Het vastgoed in Griekenland is de afgelopen weken al flink omlaag gegaan. En ook de algemene index is afgelopen week weer gedaald.

Grafiek Athex Index” border=

 

Een vertrek van Griekenland uit de EU kan overigens ook weer positieve effecten hebben op de relatie met Turkije. Maar dat is dan weer voor de langere termijn.

Twindicator AEX Index

 

Omdat het toch enigszins koffiedik kijken is ga ik gauw naar de AEX, daar hebben we nog steeds een onheilspellende grafiek. Maar zelfs in deze negatieve grafiek zou er ook omhoog theoretisch ruimte zijn richting de 490 zonder dat er iets verandert in dit negatieve beeld.

Ook in de Duitse DAX is het patroon nog steeds negatief. Pas een slot boven de 11.514 brengt de DAX weer naar een positiever verhaal.

Twindicator DAX Index

 

En ook de Eurostoxx 50 geeft nog geen positieve beelden.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

De Eurostoxx Banking Index is ook niet om vrolijk van te worden.

Grafiek Eurostoxx Banken Index

 

De opgelopen rente begint bij obligatiebeleggers langzaam maar zeker pijn te doen. De eerdere winsten van het jaar zijn weer verdwenen. Op de weekgrafiek van de Bund ziet u dat de rente gemakkelijk nog veel verder zou kunnen stijgen. Maar een Grieks drama zou ook weer tot een tijdelijke opleving kunnen leiden.

Ik vind dit moeilijk voorspelbaar. Na een verdere rentespike zie ik op lange termijn de rente overigens weer dalen, omdat ik niet geloof dat de economie al weer echt aan het herstellen is en ik van mening ben dat maatregelen zoals de BTW-verhogingen en aanpassingen in de leencapaciteit grote gevolgen hebben.

Grafiek Bund

 

Ook ben ik van mening dat de eurodollar weer kan stijgen (dus geen pariteit). Dit is slecht voor de Europese aandelen.

Grafiek eurodollarkoers

 

Ondertussen zien de Amerikanen hun eigen koers trekken, zo is de Nasdaq Composite Index gewoon bezig met het neerzetten van nieuwe hoogtepunten.

Grafiek Nasdaq Compostie Index

 

Ook de Nasdaq Biotech Index blijft goed geluimd.

Grafiek Nasdaq Biotech Index

 

Zelfs S&P 500, die eerder verkoopsignalen gaf, is weer naar een positief scenario gedraaid.

Grafiek S&P 500 Index

 

Dit verhaal wordt bevestigd door de Dow Jones die ook een koopsignaal heeft gegeven.

Grafiek Dow Jones Index

 

Mijn short op HomeDepot staat technisch ook op het punt om te draaien naar een koopsignaal.

Grafiek Home Depot

 

Kortom hoe gek is het dat de Verenigde Staten weer koopsignalen geeft en wij verder wegglijden in verkoopsignalen? Sowieso is Griekenland alles bepalend. Ik zou zeggen blijf voorzichtig en neem wat bescherming tegen gekke dingen als een mogelijke Griekse Exit.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links