Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van den Bos' cash

Vorige week zei ik het al. Op goed nieuws kan Koninklijke Olie omhoog. Sinds 18 januari is de koers met 6% gestegen. De berichten uit Kazachstan hebben dat zetje gegeven, maar een reden om lyrisch te worden is er nog niet.

De investering (29 miljard euro) is fors en is er pas na achttien jaar uit. Normaal is die periode veel korter. Ook de stijgende olieprijs werkte mee, vooral ook omdat de dollar aantrok.

In euro’s bedroeg de stijging van de prijs van een vat Brent 6%, in dollars 3%. In principe bestaat ons fonds uit 100 posities van elk 1%, maar Koninklijke Olie is met een weging van 1,3% het derde fonds.

De driemaandelijkse rebalance van de portefeuille heeft verder voor de nodige mutaties gezorgd. Op goede performers wordt winst genomen, de mindere worden bijgekocht, als de fundamentals goed zijn, zodat elke positie weer richting een weging van 1% gaat.

Belle(n) Italia
Sommige fondsen hebben hun werk gedaan en verdwijnen helemaal. Zo verkocht ik Merck, Dow Chemical en retailer Albertson’s. Alle drie de fondsen zitten aan onze ondergrens van 3% dividendrendement, hebben het goed gedaan, maar ontberen nu een trigger. Daarvoor in de plaats is onder andere Telecom Italia Mobile gekomen.

Dat bedrijf heeft een dividendrendement van 5% en genereert cash als water. De winstcijfers zijn goed, de omzet steeg in het vierde kwartaal van 2003 met 10% en het aantal abonnees met 14%. Mogelijk kunnen ze zelf een kleinere speler overnemen, hoewel mm02 een maatje te groot is. Zelf zijn ze geen prooi, vanwege het grote belang van Telecom Italia.

Een andere aankoop is Sarah Lee, de moeder van Douwe Egberts. Een saai voedingsbedrijf, maar ik geloof dat saai goed is in 2004. Geografisch gezien hebben we vooral in Finland geshopt. Daar is meer onder de Noorderzon dan Nokia alleen. Voor de liefhebbers: UPM-Kymmene is een aantrekkelijk papierbedrijf, dat kan profiteren van de cyclische beweging.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jorik van den Bos

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Meer over Jorik van den Bos

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links