Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gaat de dollar te ver, ma?

Een geïnteresseerde lezer, de heer S.P.Verma, wendde zich tot ons met een vraag over de dollar. De heer Verma formuleert zijn vraag als volgt:
”Ik wil graag weten wat denkt u over de hoogste koers van euro/dollar in de komende zes maanden of later. Dit vraag ik voor mij zelf en voor sommige van mijn beleggersvrienden."

U ziet het, dit is een moeilijke vraag, die in twee delen uiteenvalt. Wat kunnen we denken over de hoogste koers in de komende zes maanden en wat denken we over later?

Wij nemen het risico dat we de heer Verma en zijn beleggende vrienden een beetje teleur moeten stellen. Dat komt omdat de heer Verma hoge eisen aan zijn correspondenten stelt. Zeker, wij begrijpen hoezeer zij gebaat zouden kunnen zijn bij een juist voorspelde dollarkoers. De heer Verma en al zijn vrienden, voor zover die althans beleggen, kunnen dan helemaal binnenlopen.

Shorts afgesloten
Voor een valutatermijntransactie hoeft u maar 10% vermogen aan te houden, dus als de dollar een beweging maakt kan een particulier daar met een factor van tien van profiteren. Dezelfde particulier kan natuurlijk ook bij een uitslag die even de andere kant opgaat zijn hele inzet kwijt zijn. Het is goed om dat altijd even in gedachten te houden.

Uiteindelijk is ons antwoord dat wij die koers niet kunnen voorspellen. Nijvere lezers van onze traditionele januari-voorspellingen wisten dat al. Alleen, en nu denken we even met de heer Verma mee, hoe komt het dan dat we tot voor kort onze lezers aanrieden de dollar te shorten tegen de euro?

Dat kwam doordat we tot nu toe erg pessimistisch gestemd waren ten opzichte van de dollar. We denken nog steeds niet veel goeds van de dollar, maar laten we eens kijken waarom we vandaag een deel van onze short dollarpositie hebben afgesloten.

Big Mac zegt 1,18
We gaan even terug in de tijd en pakken onze laatste dollarcolumns erbij. De waarde van de dollar wordt bepaald door vraag en aanbod; die factoren worden weer bepaald door fundamentele factoren en door sentiment. De fundamentele factoren zijn duidelijk: het dubbele tekort, budget en betalingsbalans, bestaat nog steeds.

Als de VS terug willen naar een acceptabel tekort van 2,5% van hun Bruto Nationaal Product, en als ze dat zouden willen bereiken door de dollar te laten zakken, dan kan de dollar richting 1,80 à 1,90 gaan, zo heeft een bank voorgerekend. Maar dat impliceert dat de zwakke dollar de enige remedie is voor het terugdringen van dat tekort. Er zijn ook andere middelen, maar laten we niet afdwalen.

Een tweede fundamentele reden is de PPP, de purchasing power parity, van de dollar. Die heeft de ECB ooit, bij de start van de euro, goed uitgerekend. Ze kwamen toen op 1.18. Dat lijkt vandaag de dag nog steeds zo ongeveer te kloppen, als we de Big Mac index er naast leggen.

Slecht sentiment
Die index meet de kosten van een bekend merk broodje gehakt en gaat er van uit dat daar zoveel dienstverlening en grondstoffen in verwerkt zijn dat zo'n index aardig aangeeft wat het vergelijkbare prijsniveau in verschillende landen is.

Omdat beleggers maar weinig vertrouwen hebben in het huidige Amerikaanse beleid, dat een zwakke dollar voorstaat om de Amerikaanse tekorten op die manier weer in evenwicht te brengen, kunnen we spreken van slecht dollarsentiment.

Wanneer beleggers geen dollars willen vasthouden verkopen ze op termijn hun dollarexposure. Bijvoorbeeld om hun dollaraandelen af te dekken, of om hun goudportefeuille te beschermen. Goud geeft immers aardig aan wat er met de dollar gebeurt. De koersen van goud en de dollar lopen al een tijdje parallel.

Slagzij
Er komt altijd een bepaald moment waarop iedereen die nog dollars had ze verkocht heeft. Sommigen verkopen zelfs nog meer dan ze hebben en speculeren dus tegen de dollar. Chartisten gaan er van uit dat op een gegeven moment iedereen naar dezelfde kant van het schip is gerend. Op zo'n moment kan het tij dus keren.

Misschien is dat nu het geval. Voordat wij een briesende mail van de heer Verma en zijn beleggende vrienden krijgen, erkennen wij meteen dat je met misschien niet veel kunt doen. Hoewel...laten we eerst even naar de chart kijken die de onvolprezen Frank van Dongen voor u heeft gemaakt.

De draai en de dollar

We zien hier een omgekeerde kop en schouders. Voor mensen die echt iets van charts weten betekent dat het eind van het vermaak. De dollar is gedaald en kan weer wat opveren.

Misschien...
Misschien is een heel nuttig woord. Misschien moet de heer Verma zelfs leren met dit woord te leven. De heer Verma en zijn beleggende vrienden hebben, misschien, pech, in die zin dat de trend de vriend van de belegger is en dat nu de trend misschien even wordt onderbroken.

Misschien en even zijn hier toepasselijk omdat de fundamentele redenen voor dollarzwakte nog steeds geldig zijn. Als iedereen tegelijk zijn speculatieve dollarposities terugkoopt, dan kan er een snelle beweging ontstaan. Dat zagen we de afgelopen dagen al, toen de dollar na een test van het kritieke 1,30 niveau terugkwam, nog even zakte, maar net de 1,27 niet haalde om vandaag weer flink te stijgen. Dit zijn grote bewegingen.

Daar gaat goud
Er is dus kans dat de dollar – en goud dus ook – even een andere richting opgaan. Voor de goede orde, dat betekent goud naar beneden, de dollar naar boven. Vandaag hebben we onze speculatieve dollarposities grotendeels teruggekocht. Morgen doen we het laatste deel.

Voor aandelenbeleggers is dat niet van belang. Die kijken naar andere factoren. Ten eerste is een sterkere dollar goed voor Europese exporteurs. Ten tweede is het wel zo voorzichtig om valutarisico af te dekken, zeker in de volgende twee gevallen.

Wanneer de beleggende vrienden geen mening over de dollar hebben, maar wel over hun aandelen, kan het nuttig zijn geen extra risico te lopen. Valuta's evolueren meestal in een lange trend, vaak een jaar of drie. Misschien is dit het eind van de dollardaling, misschien is het maar een pauze.

Double whammy
Het tweede is waarschijnlijker, pauzes komen vaker voor dan keerpunten. Pas wanneer het duidelijk is dat de dollar echt draait wordt het weer de moeite waard om dollarposities ongedekt te laten. Europese beleggers krijgen dan een double whammy.

Hun beurzen kunnen omhoog dankzij een sterkere dollar, hun dollargerelateerde aandelen – en die hoeven niet eens Amerikaans te zijn- gaan omhoog, ook als de koers niet stijgt. De dollar kan weerstand ondervinden op 1,23 en rond de 1,20.

Als de ECB vervolgens nog even laat doorschemeren dat de rente wat omlaag kan ziet het plaatje er opeens heel anders uit. Wat een snelle beweging.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links