Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lage olieprijs: wat nu?

De voorspellingen over een olieprijs van 20 of 30 dollar per vat vliegen me de laatste weken om de oren, maar wie had dat in augustus vorig jaar op zijn 2015-lijstje staan? Ik niet in ieder geval.

Voor mij is wel duidelijk dat hier sprake is van een zekere politieke invloed (schalieproducenten en/of Poetin-pesten). Een halvering van de olieprijs in zo’n korte tijd kan namelijk nooit de weerspiegeling zijn van veranderende vraag en aanbod.

Over de gevolgen van een structureel lage olieprijs durf ik minder te speculeren. Wegen de economische voordelen op tegen de verloren miljardeninvesteringen van schalieolie- en gasproducenten, BR(IC)-beleggers en een verdere devaluatie van de Russische roebel en Braziliaanse real?

Ik denk dat alleen Mr. Market het antwoord kan geven.

Oliecrash

Het is in ieder geval duidelijk dat mijn Alternatieve AEX in veel grotere mate dan de AEX last heeft gehad van de oliecrash. Niet alleen Petrobras, geplaagd in haast Bijbelse proporties, maar ook de in Nederland relatief onbekende Nederlandse chemiereus LyondellBasell, staalfabrikant Ternium en de Noorse bank (!) Sparebank 1 SR Bank.

Dit toont een trend aan die het afgelopen decennium absent was: bedrijven uit grondstofrijke landen, of met een grote exposure naar die landen, worden gemeden ten gunste van de degelijke AEX-bedrijven.

De daling van Royal Dutch Shell vanaf de top (circa 14%) is niet kinderachtig, maar valt in het niet bij die van Braziliaanse en Russische olieproducenten.

Commodity countries

Dat betekent niet dat de commodity countries nu geen kansen meer bieden. Integendeel, het verleden heeft bewezen dat extreme overdrijving gepaard gaat met het meeste rendementspotentieel.

Neem het Noorse Prosafe, dat ik op IEX tegen drie keer de winst aantrekkelijker noemde dan SBM Offshore. Sinds die publicatie steeg het aandeel ruim 10%, ondanks een verder dalende olieprijs.



Prosafe (wit) vs Crude Oil (groen). Bron: Bloomberg. Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ook voor Petrobras reken ik nog steeds op een snel herstel, maar gelet op de laatste ontwikkelingen kan dat herstel dan het beste aangegrepen worden om de positie af te bouwen.

Ik put graag uit ervaringen, maar een semi-staatsbedrijf dat de cijfers niet goedgekeurd krijgt, voor miljarden heeft gefraudeerd en tegelijkertijd één van de meest waardevolle olievelden ooit aanboort… dat ken ik nog niet.

Niet omlaag

 

Noorse banken bieden mijn inziens zelfs kansen bij een olieprijs van 20 dollar per vat en de chemiesector zie ik alleen instorten als de economie wereldwijd krimpt.

Voor wat het waard is: analisten zijn het hiermee ogenschijnlijk eens, want de winstverwachting van de genoemde bank en chemiereus zijn de afgelopen maanden veel minder hard gedaald dan de koers.



Winstverwachting Sparebank 1 SR Bank 2015 (rood) ten opzichte van koers (wit).
Bron: Bloomberg. Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor de volledigheid: in de staalsector valt er momenteel weinig te kiezen; alles ligt er beroerd bij. De Noorse indirecte oliespelers Prosafe en TGS-Nopec bieden fundamenteel gezien nog steeds meer kansen dan SBM Offshore en Fugro en hebben bovendien een verwaarloosbare weging in de index.

Om de AEX de komende maanden te verslaan heb ik een herstel van de zwaarst wegende aandelen nodig. En daarna een alternatief voor Shell die een langdurig lage olieprijs aankan en die hoop ik binnenkort al te kunnen presteren.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 januari 2015 23:40
    quote:

    Kopermans schreef op 13 januari 2015 16:52:

    Ten tijde van uw (voor mij onheuse) vergelijking van Prosafe en SBM stond Prosafe op 12 december op 18,25 NOK. Zes dagen later stond Prosafe op 23,80 NOK. Denkt u niet dat hier enige causale relatie is, M. Leenards? :-) Vandaag staat Prosafe overigens op 21,40 NOK.
    Zelf heb ik voor 18,75 NOK de aandelen. Zal enige causale relatie zijn maar niet de stijging van 30% toen. Misschien heeft het bijgedragen. De daling van het aandeel werd naar mijn inziens overdreven (nog steeds). Ik wil M. Leenards dan ook nog steeds bedanken voor dat column.
  2. wwilliamss 14 januari 2015 04:57
    quote:

    hosternokke schreef op 13 januari 2015 17:27:

    Ook de NOK volgt de olieprijs en is stevig gedaald. Als de olie draait zal de kroon hetzelfde doen. Iemand nog tips wat betreft Noorse aandelen?
    Kijk eens naar de zalmsector, ongevoelig voor olie etc. mensen gaan meer vis eten
    .Leroy seafood en Marine Harvest.
    Marine harvest (ADR) heb ik nu plus 1 jaar met goed resultaat en goed dividend,Leroy seafood sterk bedrijf
  3. [verwijderd] 14 januari 2015 05:50
    quote:

    wwilliamss schreef op 14 januari 2015 04:57:

    [...]

    Kijk eens naar de zalmsector, ongevoelig voor olie etc. mensen gaan meer vis eten
    .Leroy seafood en Marine Harvest.
    Marine harvest (ADR) heb ik nu plus 1 jaar met goed resultaat en goed dividend,Leroy seafood sterk bedrijf
    Bedankt voor de tip, 'k zal m'n licht eens opsteken over genoemde bedrijven.
  4. Brogembank 15 januari 2015 10:02
    @heer Leenards,
    Ik zit nog altijd in Petrobrás (PBR).
    Gekocht rond 15, paar keer calls op geschreven die aankoop in 3 maanden naar ongeveer 11,50 brachten, dollarappreciatie van pakweg 10% sindsdien.
    Inmiddels zijn zij de grootste beursgenoteerde olie producent, groter dan Exxon (exclusief gas als BOE dus) -bron heb ik helaas even niet bij de hand.
    Tevens krijgt PBR meer ruimte van de politiek in Brazilië om de prijs aan de pomp te bepalen. Corruptieschandaal, weigering van PWC om te tekenen voor resultaten, val olieprijs en Real, etc. zijn m.i. tijdelijke -zij het ernstige- tegenwinden. Ik zal niet uitbreiden op dit moment -ben tot mijn papieren schade al overwogen in energy-, maar heb op lange termijn een vermoeden dat hier grote winst te behalen valt. Ik ben wel benieuwd of ze dividend zullen uitkeren.

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links