Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een voorbode?

De afgelopen week was de markt heel saai, is dit een voorbode van een rustige periode of juist een stilte voor de storm?

Op zich ontbrak het niet aan nieuws, zo waren er belangrijke ontmoetingen in Azië onder andere Obama met de Chinezen en later in de week hadden we de G20 met Poetin. Later deze week volgt het staartje van de G20, want dan worden weer nieuwe sancties tegen Rusland bekendgemaakt.

Maar ook op bedrijfsniveau was er best het een en ander te beleven. Toch kwamen de Dow Jones en andere indices nauwelijks van hun plaats. In mijn optiek zit de Dow Jones Industrial tegen een weerstandslijn en zie ik eerder een daling van een stijging.

 

Ook de S&P 500 zit tegen een weerstandslijn en dus hebben we een bevestiging dat er eerder kansen omlaag zijn dan omhoog. De volatiliteit is laag dus u kunt prima een gokje met een put proberen.

 

Voor ik iets over de AEX van nu ga zeggen, zoom ik eerst uit naar een weekgrafiek vanaf 1994. De keors is tegen een zware weerstand opgelopen en ook ik zie het Matroesjka-effect. Dit poppetje wordt dus weer kleiner dan het vorige poppetje.

Als mijn angst waarheid wordt zien we uiteindelijk 200 in de AEX. Nu gebeurt dit pas in 2015, maar we weten meer als de eventuele schouder wordt gevormd.

 

Even inzoomen en we zien een hammer-patroon gevormd door een doji en dus even nog twijfel. Volgende week weten we pas of we nog een week twijfel erbij gekregen hebben of we na de twijfel een bevestiging hebben gekregen voor een mogelijk neergaande richting.

Nogmaals het is een week-candle dus we moeten even geduld hebben.

 

Even naar de dag-candle, ook daar een hammer maar is dit onderin of bovenin de trend? Wat mij betreft geen heel duidelijk beeld. De Twindicator geeft nog gewoon een long en pas onder de 400 krijgen we officiële verkoopsignalen.

 

De olieprijs blijft maar dalen en dat zou de oliebedrijven ook weer druk moeten geven. Ook is een lagere olieprijs niet positief voor de goudprijs.

 

Maar zoals gezegd door de olieprijs flirt RDSA met de Twindicator-lijn op 27,36. Zakt Shell onder dit niveau dan krijgen we een verkoopsignaal.

 

De Nasdaq-grafiek geeft op langere termijn toch ook wel weerstand aan. De koers beweegt weer rond de 2000-top die we vroeger nog heel hoog vonden. Nu is alles anders toch?

 

Een leuk voorbeeld van nieuwe techniek is 3D-printing. Eerst was dit de grote belofte nu zie je dat beleggers steeds minder in die belofte geloven. Nu heb ik eerder aangeven dat ik negatief was over al de 3D-printerbedrijven. 3D Systems is bijvoorbeeld meer dan gehalveerd en eigenlijk nog steeds duur.

 

We hadden ooit happy days bij Aegon. Nu las ik dat de AFM becijferd heeft dat de consument in het algemeen 400 miljoen heeft bespaard vanaf 1 januari sinds het provisieverbod is ingegaan. Dit is dus het bedrag dat de sector onder andere verzekeraars minder verdiend hebben...

 

Los van het provisieverbod kregen we op de kortetermijngrafiek weer verkoopsignalen.

 

Maar dat kan de beste overkomen, want ook Google heeft nog steeds verkoopsignalen.

 

Om dan toch ook nog even een koopkandidaat erbij te halen. Softbank heeft nog steeds grote belangen in Alibaba en heeft niet zoals Yahoo deels verkocht. Toch heeft Softbank geen echt voordeel van Alibaba gehad en doet ook niet echt mee met de recente stijgingen van Alibaba.

Wellicht alleen al om die reden een leuke koopkandidaat.

 

Fugro ging vorige week zelfs door de 20, maar los van een hele overname zie ik geen reden om de koers niet gewoon tot rust te laten komen in de huidige koerszone. Ik heb even geen positie.

 

SBM Offshore viel weer even terug na de enorme koerssprong maar of ze helemaal het gat gaan vullen, betwijfel ik. Ik heb daarom vorige week een longpositie opgebouwd in dit aandeel.

 

Als we dan een putje op RD erbij nemen moet het allemaal goed gaan toch?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links