Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De R van Rotmaand

De R waar wij het hier over hebben is de R van Rotmarkt. De grote Nasdaq rally, vorige week, gaf valse hoop, ook aan ons, zie onze aankoop van Network Appliances (NATP) in de modelportefeuille. Gelukkig maar een halvelijn. Waarom hebben wij het hier over een rotmarkt ? Omdat deze markt zo verwarrend werkt. Mr. Market speelt met onze zenuwen, stelt ons op de proef, geeft valse hoop en kijk, zodra wij ons glimlachend omdraaien krijgen wij een schop in het gezicht.

De Nasdaq probeerde tot drie keer toe te corrigeren, dat leek te lukken en ging gisteren helemaal verkeerd. Dat is het technische plaatje en daar kijken we als handelaren naar.

Fundamenteel is het, naar onze mening, niet anders gesteld. Voor nieuwe lezers, die onze column in Quote niet kennen, vatten wij onze visie even samen. Wij zijn bulls en we denken eveneens dat er dit jaar een klap kan komen waarbij we de laagtepunten van oktober gaan testen. Dat wordt een prettige koopgelegenheid, althans voor wie dan nog geld en een goed humeur heeft. Aandelen blijven voorlopig duur, met enerzijds een muur van geld dat naar een belegging zoekt, en anderzijds lage inflatie. Die inflatie vindt plaats op de beurs, niet in de industrie. De beurs wordt vooral gedreven door drie factoren: lage rente, lage rente en lage rente. Het lijkt wel onroerend goed.

Laten we ook even onze visie op Internet herhalen. Internet wordt de ruggegraat van de economie. Voor veel bedrijven is dat al zo. De prijzen van Netaandelen vormen een zeepbel. Op een dag spat die uit elkaar en gaan de meeste Netstocks naar $3 of minder. Wanneer ? Let op de charts, het is nog niet duidelijk, er is al flink wat bederf opgetreden maar het is waarschijnlijker dat er nog minstens een grote bel komt voordat het feest voorbij is.

Europese aandelenprijzen zijn al flink vooruitgelopen op al het goede Europese nieuws. Wat is dat dan voor nieuws ? Oud nieuws: Europa globaliseert, herstructureert en de Euro vervangt recalcitrante corporatistisch linkse regeringen we denken aan Frankrijk en Duitsland. Wat kan er allemaal verkeerd gaan ? Er kan heel veel verkeerd gaan wanneer aandelen geprijsd zijn voor perfectie. Een beetje verkeerd is dan genoeg. Zo is daar het schrikbeeld, sinds een week of twee, van hogere rente in de VS. De laatste economische activiteitscijfers waren te goed. De utility index, die het prijsverloop van rentegevoelige nutsbedrijven weergeeft, ging het eerst kapot. Toen draaide de rente grafiek naar boven en begon Nasdaq te kuchen. Alcoa, een cyclische Dowcomponent, spoot naar boven. Overal wordt nu gepraat over hogere rente, ook in Europa. Misschien. Laten we niet vergeten dat de technologiezwakte van de afgelopen week samenhing met teruglopende groei. Of dat slecht is voor obligaties betwijfelen we. Waarom hameren we zo op technologie ? Omdat de technologisch georiënteerde Nasdaq dit jaar de beste performer was en nu in grote mate de stemmingbepaalt. De grondstoffen index bereikte gisteren een nieuw laagtepunt. Daar hoeven we de rente dus niet voor te verhogen. De Amerikaanse statistieken die uitkomen bieden een contrasterend beeld. De industrie doet het matig, de consument koopt huizen en richt ze in.

Vanavond kan het een belangrijke markt worden. Belangrijk om verliezen te beperken of omdat de markt draait en dan happen we toe. In Europa was Aegon vanochtend hoopgevend. We kochten op de opening 300 aandelen op 89. Maar ja, het woord hoopgevend alleen al stuit ons zeer tegen de borst. Hoop is vaak duur in het gebruik. Wij blijven voorzichtig wantrouwend.

Reageren? Email naar:Kraland@iex.nl


Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links