Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Draaidag?

De gap tussen de 422,20 en 422,80 werd gisteren in zijn geheel opgevuld, waardoor het eerste steunpunt is verdwenen. Het sluiten van de gap betekent ook dat de angel uit een snel en krachtig direct opwaarts vervolg is gehaald.

Bij meerdere indices is te zien dat de nieuwe en sinds het dieptepunt van augustus stijgende kortetermijnbodemlijnen alweer bijna getest worden. Doordat de recente terugtest van de afgelopen twee weken zeer beperkt is gebleven, blijft de hellingshoek van deze bodemlijn zeer steil en daarmee op termijn onhoudbaar.

Bij de AEX is deze stijgende bodemlijn alweer opgelopen naar 420,50 en loopt dagelijks ongeveer een punt verder op. Vandaag zou dus een draaidag moeten worden om niet te verzanden in een neerwaartse doorbraak hiervan.

Belangrijk is overigens wel dat een volgende en verdere terugtest pas zal doorgaan als de meeste indices synchroon deze stijgende bodemlijnen doorbreken.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vals signaal?

Is de doorbraak van eind vorige week door de voormalige jaartop van 422,70 dan een vals signaal geweest? Nee, dat is het niet. Het is de voortzetting van de stijgende kortetermijntrend na een zeer beperkte terugtest. Hiermee werd de weg verder geopend naar mijn doelzone voor de komende paar maanden van 440 tot 450.

Wel is door de beperkte terugtest van de afgelopen twee weken de stijgende kortetermijntrend te steil en mogen we nog minimaal één terugtest tot beperkte correctieve beweging verwachten voordat deze doelzone wordt behaald.

De terugtest in de afgelopen weken bleef beperkt tot de vorming van een meervoudige bodem rond de 416. Hiermee werd mijn maximale doelzone voor een terugtest (zone 407 tot 410) maar voor de helft behaald.

Neerwaartse doorbraak

De kans is dan ook groot dat in de komende tijd de nieuwe stijgende bodemlijnen neerwaarts worden gebroken, wat overigens niet het einde betekent van de stijgende kortetermijntrend, maar de zoektocht naar een nieuwe bodem die uiteindelijk moet zorgen voor een minder steil stijgende bodemlijn.

Zolang de stijgende bodemlijn van vandaag 420,50 intact blijft in de komende dagen, lijkt een opwaartse draai realistisch. De eerste weerstand ligt dan bij 425,80, de top van de afgelopen dagen.

Daarboven ligt in het kortetermijnbeeld een te berekenen doel bij 430. Dit is de projectie van de terugtest van de afgelopen twee weken (tussen de 422,70 en 415,70).

Belangrijke bodemlijn

Belangrijk is verder nog dat in het langetermijnbeeld het laatste Fibonacci-retracementniveau tussen de top uit 2007 en de bodem van 2009 al werd gebroken bij 423. Echter werd de top van twee dagen geleden bij 425,80 wel gevormd met een hanging man, een toppatroon.

In de komende dagen zullen we dus weten of de bodemlijn behouden zal blijven en de AEX in het kortetermijnbeeld zijn opwaartse weg zal vervolgen richting de 430 punten, of dat de bodemlijn wordt gebroken en een volgende terugtest wordt ingezet.

Als we kijken naar de technische indicatoren, dan blijft de MACD nog steeds op hoge niveaus liggen, maar is de RSI ondertussen alweer teruggevallen naar een stand die we ook zagen ten tijde van de bodemvorming bij 416.

Zodra de stijgende bodemlijnen neerwaarts worden gebroken (synchroon in meerdere indices), ontstaat ruimte voor een hertest van 416. Een kleine intraday-overhoot naar de voormalige top van 420 is nog wel mogelijk, maar het is belangrijk dat de slotkoers boven de stijgende bodemlijn ligt aan het einde van de handelsdag.

DAX en S&P 500

Als we kijken naar een aantal andere indices dan is het beeld veelal hetzelfde, een (te) steile stijgende kortetermijnbodemlijn na de recente (te) beperkte terugtest. Deze stijgende bodemlijnen liggen bij:

  • 9705 voor de DAX
  • 1991 in de S&P 500 (gelijk aan een voormalige top)

Zolang deze bodemlijnen op slotbasis intact blijven, mag een opwaartse draai worden verwacht en ontstaat ruimte naar hogere niveaus dan de toppen van de afgelopen dagen.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

470 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 september 2014 09:32
    quote:

    Karimata schreef op 23 september 2014 09:24:

    aex shorts weer goedkoper terug gekocht bij 422.20
    Scherp hoor zoals altijd. Hoe zie je in godsnaam dat de aex van het hoogste punt van vandaag weer terug gaat dalen zodat je weer instapt met shorts? Het had net zo goed verder kunnen stijgen en hetzelfde geldt voor het dalen. Op een paar honderdste na weer op de toppen gekocht en verkocht, gebeurt mij 1x per jaar en dan nog niet eens bij koop en verkoop tegelijk.
470 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links