Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dr. Copper is weer beter

De zomer is begonnen, hoewel je het niet meteen zou zeggen als je naar het weerbericht kijkt. Toch kunt u het afleiden aan heel wat zaken. De meeste mensen hebben niet enkel vrijaf, er is ook de nieuwsluwte in de media en de zwakkere beurshandel.

Dat is ook dit jaar weer niet anders: beleggers verlaten massaal de vloer. Maar hun beursschermen zijn nooit veraf. De markten zijn overal en altijd bereikbaar. Dit zorgt ervoor dat er sneller een reactie kan ontstaan op onverwacht nieuws.

Vorige week was er zo’n moment, toen de Portugese bank Banco Espirito Santo in betalingsproblemen leek te komen. Meteen doken de koersen naar beneden. Het bleek echter een storm in een glas water te zijn, want de heisa is inmiddels weer achter de rug.

Dr. Copper kreeg gelijk

Toch blijven beDr leggers de markten tegenwoordig dichter opvolgen, ook tijdens de zomermaanden. Dat geldt ook voor mij. Ik volg mijn favoriete beurzen en aandelen van nabij, ook al geniet ik op hetzelfde ogenblik van het zonnetje ergens op een zuiders terras of op een warm strand.

Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Van echte rust is er minder sprake, maar goed, het blijft mijn job. Het voordeel is dat ik nauwgezet (nieuwe) bewegingen kan opvolgen. Neem nu de recente prijssprong van koper.

In het voorjaar wees ik u nog op de forse duik van de koperprijs. Enerzijds waren er de verwachte financiële koperverplichtingen in China, maar anderzijds ook het risico op een mogelijke economische afkoeling. En Dr. Copper kreeg weer eens gelijk: de Amerikaanse economie kromp in het eerste kwartaal met bijna 3%!


Klik op de grafiek voor een grote versie

Prijsherstel

Dat is nogal wat voor een economie die tot op vandaag eerder een robuuste groei kon voorleggen de voorbije jaren. De pandoering van de koperprijs kwam dus niet zomaar uit de lucht vallen. Ondertussen is Dr. Copper weer aan de betere hand.

Koper herstelde immers fors de afgelopen weken. De prijs flirt opnieuw met het niveau van 3,3 dollar per pond, wat aan de bovenzijde van de zijwaartse bandbreedte (sinds 2013) is. Bovendien noteert de koperprijs weer met overtuiging boven het 200-daagse gemiddelde van 3,2 dollar, wat een krachtig signaal kan vormen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Tegenstrijdige berichten

Ondertussen weet de markt niet meer van welk hout pijlen te maken. Ik lees bijna dagelijks tegenstrijdige berichten over de kopermarkt.

De ene keer wijzen marktdeelnemers op een verbetering binnen het kopercomplex omwille van de aantrekkende vraag uit China. Daarom trok onlangs de regering van Chili, de grootste koperproducent ter wereld, haar gemiddelde koperprijs op van 3,05 dollar tot 3,12 dollar voor 2014.

Andere waarnemers zien het somber in voor koper. Zo ziet zakenbank Goldman Sachs de prijs terugvallen als gevolg van een lagere vraag uit China. De oorzaak zou een afzwakkende Chinese huizenmarkt zijn, in combinatie met de naweeën van de afwikkeling van de financiële deals omtrent koper. De zakenbank voorziet een gemiddelde koperprijs van 2,8 dollar per pond voor 2014.

Maar niet alle zakenbanken hebben dezelfde kijk op de situatie omtrent koper. Morgan Stanley voorziet zelfs tekorten opduiken. Hun prijs staat op 3,2 dollar voor dit jaar.

Geen recessie

Om het kort samen te vatten: niemand heeft enig idee waar de koperprijs naartoe gaat. Maar dat is volgens mij ook niet de belangrijkste conclusie. Wat vooral telt, is dat Dr. Copper vandaag aangeeft dat de economie niet voor een nieuwe recessie staat. En deze boodschap druist in tegen het algemene negatieve sentiment.

De meeste beleggers vrezen immers voor de toekomst, maar ik zie het nog steeds niet zo somber in. Bovendien voorzie ik een oplopende inflatie. Ook dat kan de verscholen boodschap van Dr. Copper zijn. Want er zijn steeds meer elementen die een inflatoire periode voorspellen.

Kijkt u maar eens naar de grafiek over de looninflatie van Deutsche Bank (via BI).

Geen paniek

Hoewel het vandaag nog wat te vroeg is om de diverse boodschappen aan elkaar te koppelen, worden steeds meer punten met elkaar verbonden. De boodschap van Dr. Copper lijkt duidelijk: "Voorlopig hoeft u niet te panikeren". Het is altijd goed om te luisteren naar deze financieel-economische dokter, want zijn oordeel zit meestal goed.

Vandaag heeft koper een positievere boodschap voor de wereldeconomie: we hoeven ons nog niet al te veel zorgen te maken. Dat is vervolgens ook weer goed nieuws voor de vele bezorgde beleggers. De weg naar hogere koersen ligt nog altijd open, ondanks de enorme klim van de voorbije jaren.

Uiteraard blijft waakzaamheid altijd geboden, want hoe hoger de klim, des te dieper een mogelijke val. Maar zolang de centrale bankiers financiële valschermen uitdelen, blijft een harde landing uit. Tot nader order is hoogtevrees onterecht. Geniet dus van uw zomervakantie!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links