Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Golfje zonder impact

Eigenlijk is er niets veranderd op de beurs sinds een week geleden. De markten gaan hoger en hoger, hoogtevrees onder beleggers neemt toe en we blijven voetbalwedstrijden winnen..

Maar waar moet de fantasie op de beurs vandaan komen? Al heel lang roepen marktvorsers van M&A, oftewel overnames. En het is inderdaad zo dat bedrijven veel cash op de balans hebben staan. Daar moeten ze iets mee gaan doen, cash levert niks op. Dividend uitkeren, aandelen inkopen (dat doen Amerikanen liever) of een overname doen.

Vorige week las ik een onderzoek over de waardering van Amerikaanse smallcaps. Die zijn de sinds begin van dit jaar fors achtergebleven bij largecaps en het 'waarderingsgat' tussen grote en kleine bedrijven op de beurs is daarmee  nog groter dan anders. Ondernemingen in de Russel 2000 zijn dus lekker goedkoop.

Een van de manieren waarop smallcaps dit verschil kunnen verkleinen is door een overname. Grote ondernemingen betalen doorgaans een premie voor de kleinere beursbedrijven en zo moeten de kleintjes de schade wat inlopen. Maar vooralsnog blijft die lang aangekondigde overnamegolf een golfje zonder impact.

De tussenstand

Waar zijn de IEXTraders ondertussen mee bezig?

 

Fonds rendement rendement t.o.v. benchmark
1 Hoop op Welvaart +271,00% +224,95%
2 Slapend rijk +134,89% +82,24%
3 10% +41,28% +28,88%
4 serendipity +36,60% +24,63%
5 EBAH +57,20% +17,84%

Hoop op Welvaart heeft fors rendement moeten inleveren, Slapend rijk, de nummer twee liep juist flink in op de nummer een. De rest van het top vijf rijtje deed het rendementstechnisch beter dan of ongeveer gelijk aan een week eerder.

Hanzicht van Hoop op Welvaart zegt daarover: "Vandaag een aantal keren plukjes gekocht en verkocht en op die grote daling weer gekocht. Verlies is aanzienlijk misschien moet ik voor sluiting straks toch maar met een plukje verlies nemen. Maar het gaat dan weer om -35% voor het fonds om van de Alex-rekening maar niet te spreken. Ze zeggen wel eens als je gewassen wordt moet je stil zitten. Stoploss vd TL DAX is 9459 dacht ik dus ik kan het nog even uitzitten. De vraag is of dat verstandig is als dit het begin van de correctie is. "

Seren zet ondertussen zijn geld op Tomtom: "TomTom stijgt lekker door. Waardoor komt dit? De analisten hebben nog geen goede verklaring. (vrachtauto's??) Het forum doet het beter, de discussie voor de toekomstige auto is in volle gang. Android krijgt zeker een plaats, en dus ook Google maps. Maar ook voor Apple en TomTom zijn er mogelijkheden. Niks is zeker, maar er is heel veel ruimte voor mooie speculaties. De assets van TomTom worden zeker veel meer waard. Regelmatig komen er theorieen met mooie vooruitzichten, de serendipity zit wel goed. De kansen worden groter, toeval bestaat niet."

De Sluipschutter zat wat te strak aan de trekker: "Ik ben te vroeg short gegaan op een AEX van 409 al. Omdat ik toch een correctie verwachtte heb ik bijgekocht in de weg omhoog. Hierdoor in de daling van vandaag het verlies geheel weg kunnen poetsen. Ik wacht nu op een volgende stijging om dan opnieuw long puts AEX te kopen met lange looptijd. Hierdoor twee vliegen in een klap bij een daling: lange looptijd bevat relatief meer VIX waarde. Hierdoor speel ik bij een daling zowel in op een stijgende VIX als ook een dalende index..."

Tot slot

Let op, vrijdag zijn de beurzen in Amerika dicht vanwege de Fourth of July. Het Amerikaanse banenmarktrapport komt donderdag al en vrijdag zal dan een kalm beursdagje zijn hier in Europa.

Na vrijdag beginnen de eerste zomervakantie weken, dus verwacht ook geen hoge volumes meer vanaf volgende week.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fleur van Dalsem

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen al...

Meer over Fleur van Dalsem

Recente artikelen van Fleur van Dalsem

  1. 05 feb ‘Kendrion heeft ons overtuigd, dus wij hebben bijgekocht’ 1
  2. 09 jan Herstel in Japan 1
  3. 08 jan Doen en laten in 2024

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links