Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Einde terugtest AEX?

De AEX bevindt zich middenin de terugtest waar ik in de afgelopen twee dagen over sprak. Het neerwaarts potentieel is daarbij naar mijn mening beperkt. Met een dieptepunt gisteren van 412,70 werden de eerste steunpunten nog niet bereikt, maar werd wel een hammer gevormd.

De kans is dus aanwezig dat de terugtest alweer ten einde is gekomen. Onder de bodem van gisteren ontstaat meer potentieel naar in eerste instantie de voormalige sinds 22 april stijgende toppenlijn van nu 411,60.

Daaronder ligt verder nog het voormalige en belangrijke uitbraakniveau in de zone 408,50 – 409. Ik gaf al aan dat ik de AEX niet veel dieper zie wegzakken tijdens deze terugtest.

Klassieke terugtest

Bij de 408,50 – 409 ligt de voormalige dubbele jaartop die sinds begin dit jaar op de borden werd gezet. In totaal waren er drie correcties noodzakelijk om een dubbele bodem bij 379,50 op de borden te zetten en in april de eerste hogere kortetermijnbodem.

De sinds eind 2012 stijgende middellangetermijntrend is daarbij niet in gevaar geweest. In maart werd de onderkant nog precies getest, die samenviel met een hertest van de jaarbodem en een test van het 200-daags gemiddelde.

Een klassieke terugtest. Met de doorbraak door de dubbele jaartop is de volgende fase in het stijgende middellangetermijnbeeld gestart.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hogere jaartop

Ik verwacht dat de AEX in de komende weken ongeveer kan oplopen naar 428 waarna een volgende top gevormd gaat worden die het startpunt wordt van de 4e correctie van dit jaar. Een stijgende trend wordt gevormd door zijn hogere bodems.

En dit patroon is al langere tijd aan de gang en zolang de stijgende middellangetermijntrend niet wordt gebroken, verwacht ik dat de AEX dit jaar verder kan oplopen richting 450 tot 470.

Zodra de twee dagen geleden gevormde hogere jaartop van 415,85 wordt gebroken, lijkt deze terugtest definitief ten einde en kan de opwaartse druk weer verder worden opgevoerd. De enige belangrijke horde tot aan mijn kortetermijnkoersdoel ligt bij de zone 416,90 – 417,50.

Slechts een richtpunt

Bij 416,90 ligt de sinds februari stijgende toppenlijn, bij 417,50 ligt een oude horizontale weerstand die voor het laatst in 2008 werd getest. Zodra deze zone wordt gebroken, staat niets meer een snelle stijging richting mijn doel in de weg.

Bij mijn doel van 428 ligt onder andere de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal. Verder ligt hier het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de top van begin dit jaar (409) en de dubbele jaarbodem.

Waar en wanneer er precies een top gevormd gaat worden, is natuurlijk niet te voorspellen. Mijn doel is slechts een richtpunt voor de komende weken.

Eerste haarscheurtjes

Mocht de AEX in de komende dagen toch onder de 408,50 – 409 terecht komen (wat ik niet verwacht), dan liggen de volgende steunpunten bij de tweezers bottom van 406,50 en de recente bodem van 404,60.

De sinds maart stijgende bodemlijn is ondertussen al opgelopen naar 403,50. Daaronder treden de eerste haarscheurtjes op in het krachtige opgaande kortetermijnbeeld.

De RSI bevond zich ondertussen al ruim boven de 70-puntengrens. Hiermee werden de toppen van het afgelopen jaar opwaarts gebroken. Enige afkoeling was ook hier normaal. Hij viel gisteren precies terug naar de 70.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Een RSI kan tijdens een krachtige opgaande beweging langere tijd boven dit niveau blijven. Ik vind het dan ook een teken van kracht dat hij boven deze stand terecht is gekomen en zie dit zeker niet als verkoopmoment.

Kortom: een hammer is gevormd, de eerste steun bijna teruggetest. Er blijft nog wat meer neerwaarts potentieel aanwezig, maar ik verwacht dat de opgaande weg snel weer wordt opgepikt waarna de AEX in de komende dagen al de 417,50 kan testen en mogelijk doorbreken.

Euro-dollar

Een opvallende grafiek is de euro-dollar. De langere trend is nog steeds opwaarts gericht, maar in het kortetermijnbeeld is er sprake van correctiefase. Na de hogere jaartop van net onder de 140 werd deze fase gestart.

De index brak daarbij de stijgende kortetermijnbodemlijn en nadert momenteel de langere stijgende bodemlijn die bij 134,30 is te vinden. Hiermee lijkt het verdere neerwaarts potentieel beperkt.

Zodra de scherp dalende kortetermijntoppenlijn wordt gebroken, lijkt deze terugval ten einde. Deze toppenlijn ligt vandaag bij 136,20. Hierboven mag in de daaropvolgende periode weer de aanval worden verwacht naar de jaartop van 140 en hoger. Mijn doel voor dit jaar blijft onveranderd liggen


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

333 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 juni 2014 09:12
    quote:

    Pakka schreef op 12 juni 2014 08:49:

    Slot AEX 409 vandaag...
    Sell in June, exit the market soon....
    Wie nu long koopt, betaalt hoge prijs... index corrigeren....

    Zie volgende:
    futures.tradingcharts.com/news/future...

    Niet vandaag, de afkoeling is traag, het zal volgende week kunnen. Ik denk aan 411.x vandaag.
  2. Van der Stadt 12 juni 2014 09:15
    Wat heerlijk, in Frankrijk is er al deflatie.

    Elke dag wordt alles goedkoper = elke dag geld verdienen als je niets koopt ! :p

    POMO Mario gaat tegen beter weten in nog even stug door. Die sukkel hoopt op de financiële markten inflatie te creeren.

    Voorlopig lukt dat aardig alles is inmidddels 50 tot 60% te duur !!
  3. [verwijderd] 12 juni 2014 09:16
    quote:

    pal schreef op 12 juni 2014 08:55:

    op 9850 sta ik met heel mijn positie al op BE

    gisteren nog een deel short bijgekocht aan 9950 (1/3)

    eventueel sluit ik dat deel vandaag/morgen terug met winst en koop (nog 3/5) short bij op hogere niveaus
    Je had gisteren toch een deel verkocht met 17 punten winst? Ben je dan lager weer short gegaan? niet zo'n slimme aktie.
  4. [verwijderd] 12 juni 2014 09:29
    quote:

    pal schreef op 12 juni 2014 09:20:

    [...]

    stop daarmee vraag ik u en de moderator !(om vervuiling tegen te gaan)

    dit is lange termijn en weet wel wat ik doe !

    ik heb uw raad niet nodig !

    ik post hier alles héél transparant

    Korte of lange termijn, Dat zullen toch wel dezelfde CFD's zijn neem ik aan.
  5. forum rang 4 nb 12 juni 2014 09:33
    quote:

    fred optie schreef op 12 juni 2014 09:09:

    Vinden jullie het nog leuk? Blij dat ik pauze in heb gelast. Scheelt hoop geld. :) Onkruid wieden nu. Vreselijk werk. pijn in mijn rug. :(
    ik mag het wel doen. Altijd mooi om te zien als het er weer netjes bij ligt.
    Maar de moestuin, die op 3 km afstand ligt, was al 3 mnd niet gezien, en dan wordt het aanpoten.
333 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links