Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Degelijke groei VS

  • Behalen de VS in het tweede kwartaal een groei van 4%?
  • PMI's wijzen niet op sterk aantrekkende wereldwijde en regionale groei

Deze week volg(d)en de financiële markten twee gebeurtenissen met argusogen:

  1. De ECB-vergadering op donderdag, waarbij de centrale bank de rente verlaagde. De inflatie in de eurozone daalde naar niveau sinds de recessie van 2009, maar toen waren dalende energieprijzen de boosdoener. Nu is er duidelijk geen prijsdruk in de eurozone. De werkloosheid blijft veel te hoog om looninflatie te veroorzaken. In het beste geval neemt de dalingsdruk op de lonen af. Dat verhoogt de noodzaak voor de ECB om op te treden.
  2. Ee publicatie van het Amerikaanse arbeidsmarktrapport, dat meer duidelijkheid zou moeten scheppen over de houdbaarheid van de groei. (Het rapport geeft ook indicaties over de richting van het beleid van de Federal Reserve).

In afwachting van het nieuws bleven de markten rustig.

Assetallocatie: overwogen obligaties uit de opkomende landen

Sinds februari doen obligaties uit de opkomende markten in lokale valuta en dollar het vrij goed. De spreads liepen in, vooral voor obligaties in dollar. De rendementen daalden verder door de daling van de richtinggevende Amerikaanse tienjarige rente. Wij zijn nu weer overwogen, vooral op basis van het couponrendement dat volgens ons aantrekkelijk is.

De rente op schuldpapier in lokale valuta staat meer dan 100 basispunten hoger dan die op schuldpapier in dollar. Wij dekten het risico van een algemene rentestijging af met een shortpositie in vijfjarige Amerikaanse Treasuries. De wereldwijde liquiditeit, de lagere volatiliteit in de valutamarkten en de afnemende geopolitieke spanningen waren eveneens aanleiding om deze overwogen positie te heropenen.

We sloten onze overweging in Europees vastgoed. Volgens ons verbeteren de fundamentele factoren verder, maar uit voorzichtigheid namen wij na een sterke performance winst. Wij zijn nu neutraal in vastgoed, zowel wereldwijd als in de regio's.

VS: nog altijd een sterk tweede kwartaal?

De ISM-index van de verwerkende industrie in de VS steeg recent in lijn met de verwachtingen en de componenten productie en nieuwe orders verbeterden, maar de plannen om meer personeel in dienst te nemen werden teruggeschroefd. Het aantal nieuwe exportorders ging licht achteruit.

De huidige cijfers bevestigen de opleving van de bbp-groei, maar meer dan een degelijke groei lijkt er nu niet in te zitten. De consumptie kan na de recente hapering weer aantrekken en naar het gemiddelde niveau sinds het einde van de recessie terugkeren, maar zelfs dan wordt het lastig om in het tweede kwartaal een geannualiseerde bbp-groei van 4% kwartaal op kwartaal te behalen. Een toename in de autoverkoop en voorraden kan de groei nog een impuls geven.

Wereldwijde PMI's

Onze wereldwijde naar bbp gewogen inkoopmanagersindex (PMI) steeg marginaal, maar het niveau verschilt amper van wat we eerder dit jaar hebben gezien. Op Nederland en Spanje na daalden de PMI's in alle Europese landen. In de opkomende landen was de verbetering vooral aan China te danken. Per saldo wijst de laatste ronde van PMI-cijfers erop dat de wereldwijde groei bescheiden blijft. Tekenen van een algemeen herstel in de opkomende economieën blijven uit.

IEX Kennispartner BNP Paribas

 

 


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links