Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Positieve omgeving

  • Voorlopende indicatoren in VS wijzen op redelijke groei.
  • Geen sterke signalen van groeiverbetering in opkomende economieën.
  • Assetallocatie: nog altijd neutraal in opkomende aandelen.

De trends van de laatste weken zetten ook deze afgelopen week door: aandelen licht hoger, obligatierendementen omlaag. De risicospreads in de Europese periferie gingen in de aanloop van de Europese verkiezingen een tikje omhoog maar zijn alweer afgenomen. De spread op bedrijfsobligaties en op schulden uit de opkomende landen bleef laag. En dat alles bij een lage volatiliteit. Leunt de belegger achterover?

Volgens ons zorgt het monetaire beleid, in combinatie met een wereldeconomie die zich redelijk ontwikkelt en geen tekenen vertoont van capaciteitsbeperkingen en inflatie, voor een positieve omgeving. We zijn overwogen in aandelen, Europees high-yield papier en Europees vastgoed.

Economie VS doet het goed

Uit de voorlopende indicatoren valt een redelijk blijvende groei af te lezen. De Leading Economic Index geeft een bbp-groei van circa 4% op jaarbasis aan. Misschien is dat wat al te optimistisch: de Chicago Fed National Activity Index gaat uit van nipt meer dan 2%. De Amerikaanse Fed noemt de vertraging van de huizenmarkt een neerwaarts risico. Wel zijn de cijfers kort geleden beter geworden: er werden meer bestaande en nieuwe huizen verkocht.

Op jaarbasis is echter nog sprake van een daling, wat de huizenprijzen onder druk zet. (De gemiddelde prijs van de verkochte woningen kan neerwaarts gericht zijn omdat er relatief meer goedkopere huizen worden verkocht.) Wij zien hierin reden voor terughoudendheid over het tweede halfjaar. Het consumentenvertrouwen is op peil gebleven en wordt gedragen door een sterke arbeids- en aandelenmarkt. De samengestelde inkoopmanagersindex laat een sterke verbetering in de dienstensector zien.

De orderontvangsten voor duurzame goederen zijn gestegen, al wordt dit cijfer vooral gevoed door een sterke stijging van de orders voor defensiematerieel. Kijken we naar de onderliggende trends dan zien we een opwaartse ontwikkeling in de afgelopen twaalf maanden, die de laatste paar maanden verder is versneld. De levering van de belangrijkste kapitaalgoederen is bij de orderontvangsten achtergebleven, maar ook daarin valt dezelfde trend te ontwaren. Er zit dus nog altijd een opwaartse beweging in de bedrijfsinvesteringen.

Verder herstel EU?

De recente toename van het handelsoverschot legt een bodem onder de groei en de huidige opwaartse ontwikkeling van de inkoopmanagersindices duidt op sterkere bedrijfsinvesteringen. De hoger dan verwachte verbetering van het economisch sentiment is eveneens positief. Het consumentenvertrouwen is spectaculair verbeterd, is in Duitsland historisch hoog en heeft zich in Italië sterk hersteld. We zijn optimistisch over de groei in de eurozone, al voorzien we geen sterke stijging in de bedrijfsinvesteringen en de consumentenbestedingen.

In het Verenigd Koninkrijk fungeren investeringen in vaste activa als motor voor de groei, gesteund door een sterke huizenmarkt. De sterke consumentenbestedingen, inkoopmanagersindex en werkgelegenheid voeden speculatie in de markt over renteverhogingen door de Bank of England. Gezien de kracht van de Britse economie kan de eerste renteverhoging zich later dit jaar aandienen.

IEX Kennispartner BNP Paribas

Tekenen van leven in Japan

In Japan doen de toename van de inkoopmanagersindex voor de maakindustrie en van het vertrouwen bij kleine bedrijven vermoeden dat de groei na het tweede kwartaal bescheiden positief kan worden. De Bank of Japan heeft korte metten gemaakt met verwachtingen over een eventuele verdere monetaire versoepeling, maar gaf wel aan dat ernaar wordt gestreefd de inflatie onder de 2% te houden. Dat is misschien wat al te voorzichtig.

De onderliggende inflatie kan vertragen en van looninflatie valt weinig te bespeuren. Gezien het forse begrotingstekort van Japan, de noodzaak van een lage rente op overheidsleningen en een potentieel tekort aan kopers van overheidsobligaties heeft Japan volgens ons weinig keus: de BoJ zal obligaties moeten blijven aankopen.

Assetallocatie: nog altijd neutraal in aandelen opkomende markten

De Chinese Markit inkoopmanagersindex had een aangename verrassing in petto. De meevaller bevestigt dat de economie stabiliseert, al zien wij een neerwaarts risico in de vertraging van de huizenmarkt. De industriële productie van Taiwan en de bbp-groei in het eerste kwartaal zijn verbeterd. In Zuid-Korea waren de exportcijfers positief maar is de binnenlandse economie minder sterk. Het bbp van Mexico is gegroeid. Het jaarlijkse groeitempo is naar Mexicaanse maatstaven echter nog altijd zeer bescheiden.

Is dit een goed moment om over te gaan tot een overweging van aandelen uit de opkomende markten? Onze huidige inschatting van de economie is neutraal, wat betekent dat we weinig verbetering zien ten opzichte van de gemiddelde groei van krap 5% in de afgelopen twee jaar. De exportgroei is gematigd, zowel voor wat betreft de handel tussen de opkomende economieën onderling als de handel met de ontwikkelde markten. De groei van de industriële productie is eveneens gematigd, al tekent zich de laatste tijd een verbetering af in Oost-Europa. Brazilië laat zich als tamelijk zwak aanzien.


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links