Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Uit de zijwaartste zone

De opwaartse trends in zowel het lange- als kortetermijnbeeld zijn volledig intact. Ik verwacht dat de AEX binnenkort een poging zal ondernemen om dubbele jaartop bij 409 te testen en mogelijk al te doorbreken.

Voor de komende twee maanden houd ik rekening met een volgende uptick naar hogere jaartoppen voordat een forsere correctie (5 tot 10%) zal plaatsvinden. De opwaartse ruimte in de AEX bedraagt daarbij nog ongeveer 20 tot 25 indexpunten (5 à 6%).

In de zone 425 tot 428 ligt namelijk een belangrijke doelzone. Hier ligt:

  • de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal
  • het 161,8% Fibonacci-projectieniveau tussen de huidige jaarbodem en de jaartop

Nog zijwaarts

Deze opwaartse potentie is veelal gelijk met veel andere internationale aandelenindices. Toch zal een beweging naar deze doelzone niet in een rechte lijn gaan met elke dag aanzienlijk hogere koersen. Het blijft een proces van hogere bodems en hogere toppen in het kortetermijnbeeld.

Er is zoals ik gisteren al schreef zeker geen sprake van euforie, onder zowel analisten als beleggers. Bijna dagelijks staan er veel reacties onder mijn column als:

  • "het kan en mag niet hoger"
  • "dit moet toch echt de top zijn, nu gaan we (weer) draaien"

Ondanks dat ik in het eerste kwartaal al een beweging richting de 420 had verwacht, werd een hogere top gevormd bij 409 waarna een brede zijwaartse markt ontstond. Het is dan ook belangrijk dat deze zijwaartse handelsfase binnenkort opwaarts wordt afgerond met de beweging door de 409.

Dit zou de start van de volgende fase in de nog steeds intacte stijgende middellangetermijntrend zijn (sinds 2012). Dit blijft naar mijn mening het meest reële scenario voor de komende weken.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Tegenreactie

Gisteren brak de AEX door zijn stijgende zeer kortetermijntoppenlijn van 404,20. Ook wist de index intraday nipt boven de laatste horizontale weerstand tot aan de jaartop van 405,30 te breken. Of de AEX deze week al de 409 zal testen, is niet te voorzien, maar de kans hierop acht ik zeker reëel.

Het is naar mijn mening geen kwestie van of, maar wanneer de AEX de 409 aanraakt en uiteindelijk doorbreekt. Zonder de dividenduitkeringen van de afgelopen paar weken waren we volgens mij al

Wel moeten we bij een test van de 409 alert zijn op tijdelijke toppatronen die een kortstondige neerwaartse tegenreactie kunnen inzetten. De eerste belangrijke steunzone ligt bij de 399,30 tot 401,35. Hier liggen:

  • de voormalige top van de afgelopen weken
  • een oudere horizontale lijn

Volgende fase

Mocht de AEX daaronder komen dan ontstaat ruimte naar de stijgende bodemlijn die startte bij de hertest van de jaarbodem in maart en langs de recente bodemzone van de derde correctie van dit jaar loopt. Deze belangrijke bodemzoneligt tussen de 391,30 en 394,70.

De genoemde stijgende bodemlijn ligt ondertussen bij 395,60 en loopt gestaag richting het 50-daags gemiddelde dat net boven de 397 ligt. Toch vraag ik me af of het zover komt, de technische indicatoren hebben genoeg opwaartse ruimte en veel buitenlandse indices hebben ook hun volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend gestart (zijn verder dan de AEX).

Een hertest van de genoemde eerste steunzone is nog wel goed mogelijk voordat de AEX definitief de 409 zal testen en doorbreken, maar die afstand bedraagt ook maar 3 tot 5 indexpunten.

Kortom de opwaartse kracht is volledig intact en ondanks mogelijke kleine (intraday) tegenreacties maakt de markt zich naar mijn mening klaar voor de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend naar hogere jaartoppen.

S&P scherpt top aan

Na de Dow Jones Industrials en de Transportation Index was het gisteren de beurt aan de S&P 500 die zijn jaartop en all-time high verder aanscherpte naar een niveau van net boven de 1900. Richtpunt blijft voor de komende weken de stijgende toppenlijn van ongeveer 1975.

De S&P 500 sloot uiteindelijk weer onder de voormalige jaartop van 1897, maar een dergelijk doorbraakproces kan enkele dagen duren. Steunniveaus liggen bij 1891, 1867 en 1859 in het kortetermijnbeeld.

Daggrafiek S&P 500


Klik op de grafiek voor een grote versie

Druk omhoog voor DAX

De DAX brak net niet door zijn all-time high, maar rondde wel een grote stijgende driehoek (stijgende bodems en gelijke toppen) af met zijn beweging door de 9720. Het te berekenen koersdoel vanuit dit patroon ligt bij 10.500.

De belangrijkste onderliggende weerstanden liggen nog bij 10.150 en de jaartop van 9794. Steunniveaus in het kortetermijnbeeld die mogelijk nog kunnen worden getest in de komende dagen liggen bij 9720 en 9627. Maar ook hier is de opwaartse druk groot en krachtig.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

604 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 mei 2014 09:03
    quote:

    robin3000 schreef op 14 mei 2014 09:01:

    ik geloof er helemaal niets van dat we de 409 gaan breken laat staan dat we de 420 gaan halen. Ik ben nog zoekende naar een mooi short instapmoment.
    ik denk zelfs dat we gisteren al het hoogste punt gezien hebben

    nu wat kabbelen ter plaatse

    dan misschien wat licht licht licht dalen

    en plots hard naar beneden (kan ook overnight zijn uiteraard)
  2. [verwijderd] 14 mei 2014 09:06
    we gaan up, naar 440 maar niet nu, sell on may.
    Hammer in dax begin van start om 8 uur.

    Zelfde stuip trekking als gisteren, wat dalen mini maxi iets, dan up met spyks, hoop het niet, heb shorts. dax krijgt als spyks, doen echt de banken of de software, stoploss moet af of niet, shortsers pesten.
604 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links