Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Twijfel

Het blijft rommelen in een relatief smalle marge voor de AEX. Met de terugval van enkele dagen geleden werden de scherpste kantjes van een snelle verdere stijging al verwijderd. Toch blijft de kans naar mijn mening het grootst dat de AEX bezig is met een langer durende vorming van de eerste hogere bodem in de sinds begin dit jaar zijwaartse handelsfase.

Nadat begin dit jaar de top verder werd aangescherpt naar een niveau van 409 was er sinds die tijd sprake van een brede zijwaartse handelsfase binnen de grenzen van de sinds 2012 stijgende middellangetermijntrends.

Ik spreek van trends aangezien er zowel vanaf medio 2012 als sinds eind 2012 twee opgaande bodemlijnen zijn te trekken die momenteel op 10 punten na samenkomen. Beide trendlijnen zijn overigens nog steeds intact en niet doorbroken.

Volgende fase

Sinds begin dit jaar is dus vanaf een hogere top een zijwaartse handelsfase van ongeveer 30 punten breed ontstaan waarbij het noodzakelijk is dat de AEX door de dubbele jaartop van 409 breekt om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend te starten.

Tot op heden heeft de recente derde correctie van dit jaar geleid tot de eerste hogere kortetermijnbodem bij 391,30. Dit zal overigens niet het niveau zijn waarlangs de stijgende kortetermijnbodemlijn wordt getrokken vanaf de maartbodem van 379,80.

De precieze steilheid van deze bodemlijn wordt pas binnenkort duidelijk wanneer de AEX zijn bodem definitief heeft neergezet. Een duidelijke slot onder de 391,30 zorgt er wel voor dat de huidige opgaande kortetermijnbeweging wordt afgebroken en er meer neerwaarts potentieel ontstaat.

In de afgelopen weken werd deze bodem meerdere keren bijna bereikt waarna duidelijke omkeerpatronen werden gevormd:

  • de eerste bodem bij 391,30 ging gepaard met een forse hammer
  • de volgende bodem bij 392,20 werd met een harami geplaats
  • twee dagen geleden werd de derde bodem bij 392,70 op de borden gezet middels een enorme hammer

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Seinen op groen

Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld? De nieuwe neerwaartse gap die maandag werd gevormd werd gisteren alweer opgevuld (top van deze gap lag bij 398,45). Verder staan de meeste seinen op groen voor een verdere stijging in de komende weken.

Toch blijft het rommelen in de marge. Zolang de 391,30 echter niet neerwaarts wordt gebroken op slotbasis, blijft ik van mening dat dit een proces is van bodemvorming (eerste hogere kortetermijnbodem).

Er is een brede horizontale steunzone ontwikkeld van 391,30 tot 392,70. Daarboven ligt bij 393,30 de voormalige dalende kortetermijntoppenlijn van de derde correctie van dit jaar.

Twijfel

Buiten de gevormde bodempatronen (hammers en harami) werd gisteren juist weer een bearish engulfing gevormd. Dit toppatroon kan vandaag voor meer neerwaartse druk richting de brede kortetermijnbodemzone zorgen. Deze afwisseling van patronen wijst naar mijn mening ook op de grotere twijfel in de markt momenteel over het verdere vervolg.

De gevormde bearish engulfing wordt pas opgeheven boven de intraday-top van gisteren van 398,70. De belangrijkste kortetermijnweerstand ligt bij de top van vorige week van 401,35. Zodra deze top wordt gebroken, mag een snel verder opwaarts vervolg richting de jaartop worden verwacht.

Zodra de bodem van 391,30 neerwaarts wordt gebroken (op slotbasis) dan is dit alsnog een lagere top geworden en mag een nieuwe dalende toppenlijn worden getrokken vanaf de eerdere hertest van de jaartop bij 408,50 van april.

Naar mijn mening blijft de kans het grootst op een opwaartse uitbraak, vooral ook als ik kijk naar de technische indicatoren en de technische situatie in andere aandelenindices, waarbij bijvoorbeeld in de DAX een grote stijgende driehoeksformatie in ontwikkeling is.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

688 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste | Omlaag ↓
688 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links