Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts: geen Sell in May

Vorige maand waren de experts nog opvallend somber. En de AEX is 0,7% gedaald. Waarvan overigens 0,5% door het ex-dividend gaan van de diverse AEX-fondsen, maar dat ter zijde. Ze zaten aan de goede kant.

Voor de komende maand zijn de experts weer flink wat positiever geworden. Maar liefst 50% denk dat de AEX meer dan 2% gaat stijgen. En let op: ook in mei gaan er flink wat aandelen ex-dividend.

 
Voorspelling mei  
optimistisch 50%
neutraal 25%
pessimistisch 25%
 

Veel experts noemden het wegebben van de angst over Oekraïne als mogelijke trigger voor stijgende koersen. Verder verwachten ze een verder herstel van de economie.

Sentiment mei

Klik op de grafiek voor een grote versie

Voorzichtig langetermijnoptimisme

Voor het langetermijnbeeld is er ook iets veranderd. De experts werden in het afgelopen jaar steeds een beetje minder positief. En nu lijkt er plotseling een draai gekomen in deze trend.

Sentiment komend halfjaar

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dat optimisme komt vooral uit het economisch herstel. Ook voor de lange termijn zien veel experts de economie aantrekken en daarmee ook de bedrijfswinsten.

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 43%
neutraal 41%
pessimistisch 16%
 

Aandelenoutperformance

De top-aandelen van de experts deden het ietsje beter dan de AEX. De flopaandelen aardig slecht. Jammer dat de experts Royal Dutch als flopper hadden gekozen, want dat aandeel liet op de voormalige Koninginnedag goede cijfers zien. En dat verpestte de boel een beetje.

De experts hadden ook KPN gekozen bij de floppers. Dat ging de goede kant op, totdat Carlos Slim zei dat hij minimaal 20% in het aandeel wilde blijven houden en Telefonica Deutschland water bij de wijn had gedaan om de deal goed te laten keuren door Brussel. Daardoor verdween het verlies als sneeuw voor de zon.

OCI en TNT Express waren wel mooie keuzes aan de flopkant. De IEX-lezers hadden overigens nagenoeg hetzelfde floprijtje. Alleen hadden zij Ziggo in plaats van Royal Dutch en dat scheelt dan toch weer een hoop rendement.

  • De long-short van IEX-lezers kwam uit op +4,1%.
  • Die van de experts op een veel bescheidener +1,4%.
Toppers april Stemmen Rendement Floppers april Stemmen Rendement
SBM Offshore +10 -0,4% OCI -4 -6,4%
Arcelor Mittal +9 +0,1% KPN -3 -0,1%
ING +7 -0,4% Royal Dutch Shell -3 +7,6%
Randstad +2 -1,4% TNT Express -3 -8,6%
Gemiddeld   -0,5% Gemiddeld   -1,9%
AEX   -0,7%      
 

Nieuwe topper en flopper!

Voor mei zijn de experts duidelijk: ING wordt de topperformer. Het aandeel staat met per saldo 7 stemmen fier bovenaan bij de floppers. Bij de floppers staan Royal Dutch Shell en Wolters Kluwer bovenaan. Opvallend. Royal Dutch staat niet zo vaak bij de floppers en al helemaal niet bovenaan.

Wolters Kluwer is zo’n AEX-aandeel dat altijd een beetje onder de radar vliegt. Maar de experts vinden het aandeel te hard gestegen. De eerstekwartaalcijfers zullen wel geen soelaas bieden. De dollar zit nog flink tegen en de groeicijfers van Wolters komen meer overeen met een oude toto-uitslag.

Maar we laten ons graag een keer verrassen. De beursprofessionals geloven er in ieder geval niet in. Verder waren er weinig aandelen waarover ze een uitgesproken mening hadden.

 
Toppers Stemmen Floppers Stemmen
ING +7 Royal Dutch Shell -5
Arcelor Mittal +3 Wolters Kluwer -5
SBM Offshore +3 Fugro -2
Aegon +2 Gemalto -2
DSM +2 Philips -2
Randstad +2 Ziggo -2
Unilever +2    
 

Deze maand deden er 56 experts met de enquête mee. Deze maand was het ook mogelijk om de enquête voor het eerste digitaal in te vullen. Dat hebben 30 experts gedaan. .


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 31 mei Profiteren van de grondstoffenrally en nog 5 andere interessante masterclasses
  2. 24 mei Nvidia mania, Shell en een koopwaardige smallcap 7
  3. 20 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links