Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beloon naar werken

De beloning van bestuurders van (grote) ondernemingen staat bijna dagelijks in de spotlight. Deze week bracht het FD naar buiten dat de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Akzo het, voor een AEX bedrijf, recordbedrag van 165.000 euro gaat verdienen.

Dat is niet slecht voor een gemiddelde werkmaand van 33 uur. De teller geeft een dikke 400 euro per uur aan. Aardig, maar nog niets vergeleken bij zijn Rabobank collega, die voor zijn toezichthoudende functie 289.000 euro incasseert.

Er is veel commotie rond de belening van (top)bestuurders. In het algemeen is het gevoel dat deze buitenproportioneel hoog zijn. Vaak zijn argumenten emotioneel van aard. De bedragen zijn gewoon te hoog en staan in geen verhouding wat de meeste anderen werknemers verdienen.

Belastinginstrument

Soms wordt ook gerefereerd aan het feit dat de bedragen geen weerspiegeling vormen van de geleverde prestaties. Sterker, de hoge beloningen leiden soms tot een tegengesteld effect. Een voorbeeld is de bankensector, waar de beloningsstructuur leidde tot het aangaan van onverantwoorde risico's.

Als het gaat om het emotionele aspect van de hoge beloning, vind ik dat er vaak sprake is van krokodillentranen. Als we kijken naar wat topsporters verdienen, dan zijn de bestuurders van ondernemingen niet veel meer dan armoezaaiers. Geen woord van kritiek lijkt er echter voor voetballers die met gemak tonnen per week verdienen.

Maar afgezien daarvan, het probleem van te hoge slarissen is simpel op te lossen. Als we als maatschappij vinden dat deze inkomens niet wenselijk zijn, omdat we daar niet goed tegen kunnen, is er het instrument van de belasting.

Aandeelhouders dupe

De maatschappij kan daarin zelf aangeven hoeveel van de hoge inkomens zij wil wegbelasten. Natuurlijk moeten we daarna niet zeuren als er allerlei neveneffecten optreden, die uiteindelijk de economische groei aantasten. Een voor beleggers belangrijker element van de discussie is of de beloning wel in verhouding staat tot het talent van de bestuurder en de geleverde prestatie.

Dat is een lastige. Laat ik eerst vaststellen dat aandeelhouders zich natuurlijk terecht druk maken over de beloning van bestuurders. Ten eerste is het hun geld. Wat bestuurders uitbetaald krijgen, lopen de aandeelhouders mis. Bovendien, als er verkeerde prikkels van de beloningsstructuur uitgaan, zijn aandeelhouders als eerste de dupe middels (volledig) verlies van het in de onderneming gebrachte vermogen.

De logische gedachte is om aandeelhouders een belangrijke stem in het vaststellen van het salaris te geven. Dat is precies wat de Europese Commissie onlangs heeft voorgesteld. Institutionele beleggers moeten voortaan duidelijk aangeven in hoeverre zij zich met het beleid, waaronder de beloning, van een bedrijf gaan bemoeien.

Niet zinvol

De bedrijven krijgen de plicht het beloningsbeleid helder uiteen te zetten, waarna aandeelhouders over dit beleidsdocument mogen stemmen. Darmee krijgen aandeelhouders een belangrijke stem in de beloningstructuur van de onderneming. Mogelijk dat de maatregelen helpen. Ik heb echter twee opmerkingen.

Ten eerste wordt er in het document niets gezegd over de gewenste invloed van obligatiehouders. Want net als aandeelhouders stellen ook zij vermogen ter beschikking aan de onderneming. Natuurlijk zijn zij beter beschermd, wat een veel geringer stemrecht dan dat van aandeelhouders rechtvaardigt.

Maar er lijkt mij niets mis mee ook obligatiehouders enige directe invloed op het (belonings)beleid van een onderneming te geven. Overigens, en dat is mijn tweede punt, vraag ik mij af of de sterke focus op de beloning van topbestuurders wel zo zinvol is.

Meedogenloze markten

Uiteindelijk gaat het erom dat de kwaliteit van de bestuurders en het behaalde resultaat goed is voor onderneming en (dus) ook voor aandeelhouders. Het is voor professionele bestuurders al lastig genoeg de onderneming door de voortdurend veranderende en soms meedogenloze markten te leiden.

Kunnen aandeelhouders goed doorgronden wat de capaciteiten en de kwaliteit van de visie van de bestuurders is? Ik denk het niet. Uiteindelijk zullen aandeelhouders vertrouwen moeten hebben in de bestuurders van de onderneming waarin zij beleggen. Een enkele keer zullen ze daarin beschaamd worden.

Maar dat is nu juist de reden waarom we spreken van risicodragend kapitaal. De (te) hoge beloningen van bestuurders van grote ondernemingen hebben af en toe wel een flinke irritatiefactor. Maar uiteindelijke hebben aandeelhouders niet te klagen.

In de afgelopen jaar 30 jaar behaalde de AEX index, waarin opgenomen de grote aan de Nederlandse beurs genoteerde bedrijven, een jaarrendement van gemiddeld bijna 11%. Zo slecht hebben de bestuurders het kennelijk niet gedaan. Op lange termijn hebben aandeelhouders in ieder geval niet te klagen over de beloning die zij voor het gedragen risico hebben verkregen.

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Moneyball 1 mei 2014 11:29
    Herhalende discussie, waarbij bottom line vrijwel iedereen het eens is dat verhoudingen zoek zijn. En toch verandererd er niets... Of (1) een select groepje incrowd die beslist denkt oprecht dat exorbitante beloningen passend zijn bij hun kwaliteiten/prestaties; (2) hetzelfde clubje heeft schijt aan de brede maatschappelijke opinie die toch maar blijft bij discussie zonder actie; (3) ingrijpen in het kapitalistische marktsysteem om dergelijke uitwassen tegen te gaan heeft allerlei ongewenste bij-effecten die nog negatiever zijn dan de bestaande situatie; (4) een combinatie van 1 t/m 3; (5) iets anders
  2. Da Freeze 1 mei 2014 13:01
    5)Iets anders.
    In het Verenigd Koninkrijk werd besloten om de bonussen van topbestuurders van (genationaliseerde?) banken te verlagen. Hier hebben de banken gehoor aan gegeven en vervolgens werd de bonus weer gecompenseerd door een fors hoger salaris mee te geven.

    Mocht er nu hier iets aan de salariscultuur veranderen, zal je zien dat deze bestuurder een bonus krijgen in andere vorm. Kilometervergoeding wordt bijvoorbeeld geen 19 cent maar 10 euro per kilometer. Er wordt wel weer iets bedacht om topbestuurders niet "te kort" te laten komen.
  3. forum rang 4 holenbeer 1 mei 2014 15:10
    Quote:

    ''Kunnen aandeelhouders goed doorgronden wat de capaciteiten en de kwaliteit van de visie van de bestuurders is? Ik denk het niet.''

    Dat is toch ook niet wat de commissie voorstelt?

    Quote:
    'De bedrijven krijgen de plicht het beloningsbeleid helder uiteen te zetten, waarna aandeelhouders over dit beleidsdocument mogen stemmen. Daarmee krijgen aandeelhouders een belangrijke stem in de beloningsstructuur van de onderneming.'

    Volgens mij is dat beter te beoordelen. Wat vind je als aandeelhouder een bepaalde prestatie waard?
    De inschatting of een concrete functionaris die prestatie kan leveren lijkt me meer iets voor degene die hem of haar aanneemt.

    Als hij/zij vervolgens die prestatie levert, krijgt hij/zij X euro volgens het goedgekeurde beloningsbeleid, en anders niet.
  4. gam gam 1 mei 2014 15:34
    Die 11% is dan de verdienste van de bestuurders? Haha! Wel eens een vergadering van commissarissen bijgewoond? En ja dat is met ss en ari en nog een keer ss. Hahaha!
    En irritatie? Je weet zelf ook wel dat dat naief is. Het werkt, het kan, en daarom wordt er gegraaid. Geweldig altijd weer om te zien hoeveel mensen er zijn die niet weten wat hun bazen binnenharken of het zelfs niet willen weten. Het zijn vaak dezelfden die geloven in "fair play" in de topsport (vandaar dat die voetballers Ok zijn). En het zijn vaak ook VVD stemmers die dus stemmen op de partij van hun baas, die dat natuurlijk ook geweldig vindt!

    Geld haalt het slechtste in mensen naar boven. Als ergens veel geld omgaat dan kan het gewoon niet anders. Maar het is zo leuk dat er hier zelfs een column verschijnt als de beurs dicht is. Ik zelf kwam alleen maar even langs hoor, moest even naar tante ES, afromen. Hahaha.
  5. [verwijderd] 1 mei 2014 18:43
    Ik maak me nog het minst zorgen over de bonussen van de zogenaamde "topbestuurders". Dat miljoentje meer of minder maakt niet uit als je weet welk levensgevaarlijk piramidespel ze spelen om nog meer te kunnen graaien.....De meesten van deze lieden beschikken over riante optie en aandelenpakketten. Zij zijn bereid om de toekomst van het bedrijf waarvoor ze werken op het spel te zetten om er zodoende op de korte termijn zelf beter van te worden. De zogenaamde "scheepsbouwertjes"zie je steeds meer onstaan, met name in de VS. Veel bedrijven daar gaan allang niet meer zo goed als de koers van het aandeel doet geloven, daarom halen deze graaiers allerlei trucs uit om hun optie en aandelen pakketten in waarde te laten stijgen, dit uiteraard ten koste van het bedrijf en (lange termijn) aandeelhouders. Ze kopen voor miljarden eigen aandelen in waarvoor ze, geholpen door de lage rente, evenveel bakken met geld lenen. De ingekochte aandelen worden ingetrokken en zie daar de winst per aandeel stijgt. Alles prima zou je toch denken. Beetje common sense en je weet dat dit binnenkort een keer goed fout gaat. Beetje stijgende rente en wat economische tegenwind, boem, daar ploffen de aandeeltjes. Management weg met gevulde zakken, en de nieuwelingen beginnen weer van voorafaan. allereerst met een vette emissie (zie KPN als schoolvoorbeeld, vraag me nog steeds af waarom die topper die daar zat niet in het gevang zit) want ze hebben geld nodig om de schulden te herfinancieren...Een keer raden wie er buiten schot blijven en wie de rekening gaat betalen....juist.........
  6. MoreMoney 2 mei 2014 10:10
    Nederlanders worden tegenwoordig lekker gemaakt met een fantastische hoofdprijs in de loterij. 30 jaar lang elke maand 10.000 cash. Nou, dat wil iedereen wel.

    In werkelijkheid zijn dus veel bestuurders, politici, televisiepresentatoren of sporters die deze prijs altijd winnen. Altijd! Ze hoeven niet eens een lot te kopen. Ze krijgen elke maand de hoofdprijs in de schoot geworpen en vaak meerdere hoofdprijzen tegelijk. Die knakker van DWDD wint dus zo maar 5x de hoofdprijs in de loterij.

    We vergeten wel eens dat wij, met zijn allen, deze salarissen moeten ophoesten. Er is altijd euforie (op de beurs) als een bedrijf miljarden winsten maakt. Vanuit een belegger gezien is dat wel te verklaren. Het leidt tot hogere koersen of meer dividend.

    Maar vanuit het oogpunt van de klanten van een bedrijf is de euforie onzinnig. Als ING 3 miljard winst maakt in een kwartaal vraag ik mij toch altijd af waarom ik 0% rente krijg op mijn betaalrekening en waarom ik moet betalen voor mijn pasje, mijn creditcard en mijn af- en bijschrijvingen.

    Vroeger was de dienstverlening gratis en kreeg ik rente. Tegenwoordig moeten er hoofdprijzen in de loterij uitgedeeld worden aan het bestuur.

  7. [verwijderd] 8 mei 2014 22:17
    Geheel eens met de conclusie van het artikel.

    Beleggen gaat om het behalen van een rendement, en niet om het zorgen maken over en het voeren van tot niets leidende discussies over wat welke bestuurder aan salaris nodig heeft, en met welke middelen hij of zij dit salaris verdient of "verdient", omdat de bestuurder uiteraard altijd zal zeggen dat hij of zij dit salaris op de arbeidsmarkt voor bestuurders verdient, en als hij of zij dit salaris niet ontvangt hij of zij dit dan bij een andere onderneming - die er uiteraard de tijd voor zal nemen om het heldere beloningsbeleid in een helder document voor de aandeelhouders uiteen te zetten - gaat verdienen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links