Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nieuwe kansen omhoog

Bevindt de AEX zich in een uitbodemingsproces na de snelle en felle daling van de afgelopen dagen? De kans is realistisch, maar er is meer bevestiging voor nodig om te kunnen spreken van een definitieve bodem.

Ik ga er nu vanuit dat de AEX tijdens deze derde beperkte correctie van dit jaar op zoek is naar de vorming van de eerste hogere bodem na de hertest van de jaarbodem (379,50) enkele weken geleden. Een beperkte correctie omdat de daling van ongeveer 17 punten precies in het grensgebied ligt van mijn definitie van een mini-correctie en een normale correctie.

Nadat een aantal indices in de afgelopen dagen omkeerpatronen vanuit de candlesticks hebben gevormd, moeten we vooral de voortgang in de komende dagen nauwlettend in de gaten houden.

Niet de AEX maar wel een aantal andere indices hebben vanaf de recente (hogere) toppen duidelijke dalende toppenlijnen gevormd. Zodra deze worden gebroken, lijkt de hogere bodem definitief op de borden te staan.

Positieve omkeer

En de kans op deze positieve omkeer neemt steeds verder toe. In het lange- en middellangetermijnbeeld van de AEX en ook van veel andere indices, is er technisch gezien niets aan de hand.

De terugvallen van de afgelopen maanden zijn daarbij slechts een rimpeling binnen de grenzen van de langere stijgende trend. Zolang het patroon van hogere bodems en hogere toppen daarbij intact blijft, moeten we de grenzen van deze trends respecteren.

Binnen de AEX ligt de belangrijkste ondergrens van de stijgende middellangetermijntrend in de zone 375 tot 385. Sinds begin dit jaar is er sprake van een tijdelijke onderbreking van deze stijgende middellangetermijntrend en is er een zijwaartse consolidatiefase in de AEX en de DAX.

Andere indices hebben hun jaartoppen veelal wel aangescherpt. Begin dit jaar wist de AEX voor de laatste keer zijn jaartop aan te scherpen naar een niveau van 409. Mijn voorkeursscenario voor de komende tijd blijft een opwaarts vervolg boven de 409 en voortzetting naar hogere toppen.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Terugtest

In het kortetermijnbeeld vond in de afgelopen dagen een terugtest plaats naar de voormalige en minst steil dalende toppenlijn vanaf de jaartop van begin dit jaar. Vandaag ligt deze dalende toppenlijn bij 391,40 en ligt daarmee ongeveer gelijk aan de bodem van de afgelopen dagen.

Bij het dieptepunt van deze terugval werd verder een grote hammer gevormd en dit omkeerpatroon is nog steeds geldig. Zodra de AEX onder de 391,30 tot 391,40 terecht komt en daaronder blijft is een verdere terugval naar de 385 tot 386 realistisch.

Ik vraag mij alleen af of het zover komt. In veel indices was het neerwaarts potentieel in de afgelopen dagen beperkt geworden. De bodem werd gisteren dus verder versterkt, een stijging in de komende dagen naar de recente neerwaartse gap tussen de 399 en 401,15 is dus haalbaar.

Bevestiging?

Vlak daarboven ligt bij 402,40 de vanaf de recente hertest van de jaartop dalende toppenlijn. Zoals u echter in de afgelopen dagen heeft kunnen lezen in mijn columns, hecht ik aan deze weerstandslijn slechts beperkte waarde. Zodra de gap wordt opgevuld lijkt de bodem definitief te zijn gezet.

In dat geval kan de AEX weer de opwaartse druk naar de jaartop opvoeren. De eerste bodemsignalen in de AEX en veel andere indices zijn dus met omkeerpatronen gegeven, maar deze moeten in de komende dagen een verder vervolg krijgen met de bevestiging boven belangrijke weerstandsniveaus.

Verenigde Staten

De Nasdaq 100 vormde na de forse daling drie omkeerpatronen. Gisteren werd de bodem nog iets verder aangescherpt maar de zware steunzone werd niet neerwaarts doorbroken. Hier liggen:

  • de jaarbodem
  • het 200-daags gemiddelde
  • de voormalige stijgende toppenlijn waarboven de Nasdaq 100 enige tijd geleden al opwaarts versnellende

Gisteren werd opnieuw een enorme hammer gevormd maar bevestiging van bodemvorming treedt pas op boven de dalende toppenlijn van de huidige dalende wig (ook positief omkeerpatroon). Het te breken niveau ligt vandaag bij 3530.

Daggrafiek Nasdaq 100

Klik op de grafiek voor een grote versie

Het te breken niveau in de S&P 500 (de dalende toppenlijn) ligt vandaag bij 1850. Ook hier was de neerwaartse ruimte beperkt geworden in de afgelopen dagen en was er sprake van positieve divergentie met de VIX.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

377 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 16 april 2014 09:20
    Gisteren CFD's ASML opgepikt voor 62,31, dus dat was even schrikken vanmorgen, daling naar zelfs 57,71 en op hele slechte cijfers!
    De gebruikelijke reactie wanneer verwachtingen iets naar beneden worden bij gesteld en de komende dagen zal de koers wel weer herstellen. ASML is en blijft nog steeds een top bedrijf en de langere termijn vooruitzichten zien er goed uit dus geen paniek.
377 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links