Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud: winst verzekerd

Goud is na weken van daling niet meer onder de laagste koers van begin april gekomen en met een waarde van 1313 op het moment van schrijven ruim 2,5% gestegen. Vorige week schreef ik dat goud een hoge waarde in mijn draai-indicator had bereikt (73) en ik een bodem verwachtte.

Ik adviseerde u toen om ter bevestiging de opwaartse doorbraak van 1289 af te wachten en een stoploss op 1275 te leggen. Nu goud verder is hersteld adviseer ik u om op de helft van uw goudposities winst te nemen en de andere helft met een stoploss op 1295 door te laten lopen.

Winst op deze tip is daarmee verzekerd. Het langetermijnscenario (goud is in een dalende trend sinds 2011) draait bij een opwaartse doorbraak van 1430 pas weer omhoog.

Mijn huidige verwachting is dat goud niet door het 1430-niveau zal breken en de neerwaartse trend op lange termijn intact blijft. Met de resterende long uit deze trade kunt u long blijven in anticipatie op een mogelijke test van het 1400 niveau.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX: verzwakking 

Midden vorige week verwachtte ik een top. Mijn draai-indicator gaf op korte termijn woensdag en vervolgens vrijdag aan. Richting belangrijke macro-economische cijfers is er altijd een verhoogd volatiel verloop te verwachten.

Vrijdag kwam de koers nog iets boven het topje van woensdag maar de toon is de afgelopen dagen gezet.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Voor de korte termijn is de AEX nu in een neutrale zone.

Op de lange termijn mocht eveneens gedeeltelijk winst worden genomen. Pas bij een doorbraak van de belangrijke 410-strike (veel optiehandel concentreert zich voor de huidige maand rond dit niveau) is er voldoende duidelijkheid voor een verdere stijging.

Bij 380 is een dubbele bodem en ook de RSI vindt steeds rond het 45-niveau een steun. Een doorbraak van het 380-niveau tezamen met een doorbraak van het RSI-steunniveau zet het langetermijnbeeld op losse schroeven.

Wat zegt de open interest?

Begin maart liet ik zien dat rond de 380-strike beleggers de meeste putcontracten in portefeuille hebben, dit wordt de open interest genoemd en vormt naar eigen ervaring vaak een punt van aantrekking en steun.

In het geval van calls is de situatie omgekeerd en is bij een hoge open interest vaak een weerstand te vinden. 

Tussen 430 en 380

Er is nog steeds een hoge optie-interesse bij 430. Aan de onderkant blijft 380 net als in de afgelopen maanden het belangrijkste niveau. Het worst case-scenario is een doorbraak hiervan. De optie-interesse geeft dan 350 aan als volgende interessante strike.

Hier ligt in de AEX-chart op dit moment ook een steunlijn. Deze lijn loopt over de belangrijke bodems van september 2011 en mei 2012. Duidelijk is dat het 380-niveau een bepalende rol speelt in het langetermijnbeeld.

Mocht de index de komende maanden bij een verdere stijging het 430-niveau halen verwacht ik dat de opgaande trend in ieder geval ver aan zijn einde zal zijn. Momenteel is deze trend nog intact.


Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links