Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een 3D printerportfolio

Een 3D printerportfolio

Nico bedankt! Vorige week vroeg ik hem of hij misschien wat namen van 3D printing fondsen voor mij heeft. Ik wil een portefeuille daarvoor optuigen. Hoog risico, maar ik wil de boot niet missen. Weet iemand toevallig ETF's of beleggingsfondsen daarvoor? Op bijvoorbeeld Morningstar kan ik niks vinden.

Als antwoord stuurde Nico mij dit blog. Bij deze. Sportief als ik ben (not, ik kan niet tegen mijn verlies, behalve op de beurs) laat ik Nico's aanhef en het standje dat ik veuls en veuls te laat ben met 3D gewoon staan. Want misschien geldt het ook wel een beetje voor u :-)

Arend Jan Kamp
IEX


 

Beste Arend Jan,

Je vroeg me onlangs naar mijn mening en visie op 3D printing aandelen. Het moet gezegd, je komt wel wat laat aanzetten met je vraag AJ. De betreffende aandelen stond in de voorbije jaren al in vuur en vlam, maar met de ingang van 2014 raast er een gigantische verkoopgolf door de sector.

Bij Slim Beleggen houden we zelf een 3D printing index bij en zoals je op onderstaande grafiek kan zien, donderde dez naar beneden. Voor 2014 staat het verlies van de Slim Beleggen 3D printing reeds op 30%. Ik vertel er ook maar meteen bij dat onze index nog steeds 75% procent hoger staat dan een jaar eerder.

Dat is nog steeds bijna vier keer beter dan de S&P 500. Op de piek in oktober 2013 stond de index bijna 200% hoger! Wat is er momenteel aan de hand met 3D printing aandelen? Fundamenteel niet zo veel. De markt ziet er nog steeds hetzelfde uit als een jaar eerder, alleen blijft de groei van de sector hoog.

 

 

Disruption

Ik zou zeggen dat we vandaag getuige zijn van een klassieke afkoelperiode na een oververhitte situatie. De koersen liepen in de tweede helft van 2013 te snel vooruit op de muziek. Afgaande op diverse cijfers en indicatoren, zien we een groei van de 3D printing sector tussen 30 en 50% op jaarbasis.

Dat is nog altijd gaan 200%, zoals de aandelenkoersen zich gedroegen. Die afkoelingsfase is wat mij betreft een gezonde evolutie. Immers, je kan dezelfde 3D printing aandelen vandaag kopen aan 30% korting ten opzichte van enkele maanden terug. Hoewel ze nog altijd relatief duur zijn, ze zijn een stuk goedkoper dan enige tijd terug.

Laten we wel wezen, voor dit soort groeibedrijven betaal je altijd een premie, afkoelingsfase of niet. Dus ik vermoed dat we in de komende weken of maanden een bodem zullen vinden. Hoeveel dieper die ligt valt moeilijk in te schatten, maar ik heb zo’n gevoel dat we er niet meer zo ver van verwijderd zijn.

As je een portefeuille wil inrichten naar de toekomst, dan moet je gewoon 3D printing aandelen hebben. Vele mensen beseffen de impact van deze technologie niet goed, maar het hele industriële productieapparaat gaat op de schop. 3D printing brengt disruption naar de oudste economische tak binnen onze maatschappij.

Het beeld dat producten momenteel in massa geproduceerd worden in grote productiehallen zal op termijn verdwijnen door 3D printing. Het is de flexibele, digitale, virtuele variant. Het lopende band systeem dat Henry Ford ooit invoerde, zal door de komende generatie vervangen worden door 3D printers.

Uiteraard begeven we ons vandaag nog in een vroeg stadium, er zullen nog tientallen jaren overheen gaan vooraleer ons productieapparaat zich heeft aangepast aan de nieuwe technologie. Maar deze omwenteling is niet meer te stoppen. En daarom heb je vandaag 3D printing aandelen nodig in een toekomst gerichte portefeuille.

3D Systems & Protolabs

Je vroeg me om een of meerdere aandelen te selecteren. Ik zou dan in eerste instantie kijken naar de marktleiders in 3D printing. In dit segment zijn er twee stromingen:

  • De verkopers van 3D printers
  • De leveranciers van 3D printing als een dienst

De grootste leverancier van 3D printers vandaag is 3D Systems (ticker: DDD), een bedrijf dat zich naar de top van deze markt heeft geknokt door knappe, laagdrempelige apparaten, maar ook door slimme en vele overnames, gebruikmakend van hun stevige beurskoers. Een slimme aanpak, als je het mij vraagt.

De markt van 3D printing als een dienst is meer gesegmenteerd, dus een duidelijk marktleider is er niet. Wel zijn we bij Slim Beleggen fans van Protolabs (ticker: PRLB), een van de eerste leveranciers van deze dienstverlening. Zij hebben de grootste industriële 3D printers in huis en kunnen de meeste ontwerpen aan.

Wat je ook doet, zorg nooit dat een segment van de toekomst gaat doorwegen in een portefeuille. Ik zou meerdere segmenten in de technologiesector opnemen. In het Technologie Rapport van Slim Beleggen focussen we op 3D printing, maar ook op robotica, drones, internet of things, wearable tech, solar, aerospace…

Wie deze pilaren opneemt in een toekomst gerichte portefeuille, zal over enkele jaren met de nodige voldoening terugkijken op zijn beleggingen. Moest je nog vragen hebben, je weet me te vinden ;-)

Mvg,
Nico


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links