Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liever Brazilië dan AEX

Van heinde en verre komen de wereldleiders naar Nederland, ik denk dat er veel vreemd opkijken dat mevrouw Merkel ze niet op het vliegveld ontvangt. We zijn namelijk maar een heel klein landje en ik denk dat niet iedereen alle details weet.

Dit weekend werden we bang gemaakt door de Telegraaf dat er maandag aanslagen op Obama gepleegd gaan worden met het gestolen vliegtuig uit Maleisië. Vermoedelijk is het verhaal bedacht om u vandaag een goed gevoel te geven over het nut van de top als u in de file staat.

Wat ik pas echt schokkend nieuws vind is dat één op de drie huizenbezitters onder water staat. Dus dat de waarde van zijn of haar huis lager is dan de hypotheek. Dit houdt in dat veel mensen in de toekomst na scheiding, overlijden, baan kwijt, et cetera in de problemen komen en dat de banken daarmee ook een probleem krijgen.

Nu mogen we heel dankbaar zijn dat we geen jingle mail kennen in Nederland en dus dat je niet zo je sleutels in kan leveren bij de bank. Om niet iedereen depri te maken op deze mooie dag is het ook goed te weten dat er in het onderzoek geen rekening gehouden is met spaarhypotheken en andere spaarvormen die mogelijkerwijs de schuld oplossen aan het einde looptijd.

Daarnaast zijn er ook andere bedragen zoals pensioen die gebruikt kunnen worden. Maar gauw naar wat concrete zaken.

Eerst even naar een aandeel dat ik long zit in vermogensbeheer en in mijn fonds en dat ik op allerlei presentaties benoem als koopwaardig: First Solar Afgelopen week sprong het omhoog waardoor het nu mogelijk even tot rust komt. Wellicht even een call schrijven op uw stukken.

Dan nog sneller naar een paar aandelen die ik short zit en omlaag gingen. Tesla krijgt geen toestemming voor directe verkoop in een aantal staten in de Verenigde Staten en daarom kwam de koers licht onder druk te staan. Met een beetje geluk gaat de spreekwoordelijke stop er nu eindelijk even uit.

Voor de fans van Tesla nog een gedachte. Als je nu al met nog geen 30.000 auto’s deze market cap hebt, wat moet het dan gaan worden als je net zoveel auto’s als BMW in China verkoopt? BMW verkocht in China 300.000 auto’s... 

Om in de uitspraak van Hannibal Smith van het A-team te blijven: I Love it when a plan comes together.  Ik vond de 3D-printers wat duur en kijk nou eens wat er gebeurd is?

Ballard Power vond ik ook iets wat wel met een B begint (bullsh.t) Ook in deze short heb ik leuk verdiend. Ik ga hem dicht gooien en op naar de volgende.

Facebook is ook leuk weg gezakt en onder de 66,83 dollar krijgen we eindelijk een officiële sell. Zal dit gaan gebeuren? We zien al dit soort aandelen verzwakken.

Kandidaatshort is Amazon. Ik ga weer naar een leuk hefboomproduct kijken.

Pandora Media is ook leuk weggezakt, maar kan nog heel veel lager.

Voor iemand denkt dat ik er verstand van heb. Niet al mijn trades gingen goed. Want ik had putjes op Harley Davidson, maar die expireerde waardeloos want wonderwel blijft HD het prima doen. Het was gelukkig een kleine positie.

Een grotere shortpositie heb ik in de Biotech-ETF (IBB). In mijn tradingfonds zit ik short Biotech, deze sector is extreem overgewaardeerd.

Zeker als u naar de wat langere termijn kijkt, dan wil je als contrair trader maar één ding en dat is shorten.

Nu heb ik ook een paar longs en u kunt dit zien als een soort pair trade-strategie maar ik zit groter short dan long. Een long van me is China, ik geloof dat ondanks het schaduwbankenverhaal de overheid best in is voor stimulatie en daarmee wil ik best China long.

Brazilië is ook een long van mij. Ik geloof dat dit land al zo hard gevallen is dat u best een gokje kunt wagen. De Reuters-pool was opmerkelijk en ook de Twindicator geeft een long

U kunt bijvoorbeeld een long nemen in de Ishares MSCI Brazil in euro genoteerd.

Of koop een positie in een belangrijk aandeel Petroleo Brazil. Natuurlijk is het beter breder te zitten, maar het is wel een opmerkelijke grafiek. Met dus een koop in de Twindicator.

Goed te weten: u koopt het onder de bodem van 2008... Maar inderdaad het kan ook een vallend mes zijn. Maar dan geloof ik nog steeds dat Tesla en andere extreem dure aandelen harder omlaag kunnen dan Brazilië.

Nog even de Dow Jones want die heeft met een slot onder de 16.369 een verkoopsignaal gegeven.

De S&P 500 heeft nog geen officieel verkoopsignaal maar die krijgen we pas ook onder de 1840 punten.

Het is dan ook nog maar de vraag of de AEX de rit omhoog kan vasthouden. Ik zou zeggen van niet.

Goud heeft op de korte termijn weer even een verkoopsignaal gegeven. Ik heb een leuk ritje gemaakt omdat ik kocht toen niemand het meer zag zitten. In het fund houd ik de positie nog even aan. Zeker nu de maginbedragen op een all time high staan en de insiders aan het verkopen zijn.

Voor wie van berenmarkten houdt een column over Cyprus de grootste berenmarkt ooit.  Maar los van alles blijf ik strategisch voor 10% in goud. Natuurlijk kan zilver en koper, et cetera ook.

Volatility is nog laag ondanks dat er onderhuids toch het nodige aan de hand is.

Nog even een positief einde. Corbion (oude CSM) is voor mij als een van de weinige Biotech een koop. Ik zit long in calls. Veel andere beleggers hebben mogelijk de moed een beetje verloren, maar ik nog niet.

En een leuke quote: "It is better to be vaguely right than precisely wrong." -Wildon Carr, Economic Journal December 1942, Iedereen veel plezier bij de AEX-herweging en mocht u nog meer willen weten kijk dan nog even het filmpje van Laura Kranenburg over dit onderwerp. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 3,620
    +1,97% +0,070
  2. AEX 03 mei
    887,44
    +0,99% +8,73
  3. Amazon.com 03 mei
    186,235
    +0,82% +1,515
  4. 0,00
    0,00% 0,00
  5. 3.104,82
    0,00% 0,00
  6. Corbion 03 mei
    20,940
    -0,48% -0,100
  7. First Solar 03 mei
    191,550
    +6,12% +11,040
  8. 2.301,75
    -0,08% -1,95
  9. 35,050
    +0,06% +0,020
  10. 452,050
    +2,35% +10,370
  11. 0,00
    0,00% 0,00
  12. NY-S&P 500 nov '18
    0,00
    0,00% 0,00
  13. Tesla 03 mei
    181,140
    +0,63% +1,130

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links