Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Gratis beleggen" in fonds en ETF

"Gratis beleggen" in fonds en ETF

De prijzenslag breidt zich verder uit. Niet alleen worden de kosten van producten, met name ETF's, steeds verder verlaagd, broker DeGiro gaat nu ook 750 ETF's en 250 beleggingsfondsen in het schap leggen waarin gratis kan worden gehandeld. Gratis, dat betekent zonder transactiekosten. Beleggers betalen aalleen de kosten van het fonds zelf. 

Hoe zit het met die beurswijsheid 'there's no free lunch'? Natuurlijk moet de schoorsteen bij DeGiro ook roken, erkent mede-oprichter Gijs Nagel. Met het gratis handelen in fondsen en ETF's hoopt de broker beleggers naar zich toe te halen die ook met andere producten - waar nog wel transactiekosten aan verbonden zijn - op hun platform zullen handelen.

“Nederlandse fondsbeleggers zullen door de afschaffing van de distributievergoedingen en de hoge kosten op zoek gaan naar een alternatief platform om hun beleggingsfondsen onder te brengen. Deze beweging was al eerder te zien in het Verenigd Koninkrijk, nadat de distributievergoeding daar in 2013 verdween,” zegt Gijs Nagel, één van de vijf oud Binck-medewerkers die in 2008 DeGiro oprichtten.

Alternatief verdienmodel
DeGiro heeft nog een tweede, alternatieve bron van inkomsten op het oog. Aanbieders van de 'gratis' fondsen en ETF's krijgen in de toekomst wellicht de mogelijkheid om advertorials op het platform te plaatsen. Ziet de toezichthouder dat niet als een verkapte vorm van distributievergoeding? Nagel denkt van niet. "Iedereen kan bij ons dan advertorials plaatsen, niet alleen de aanbieders de producten bij ons in het schap hebben liggen. maar we zijn hierover in gesprek met de AFM."

Die kwam - toeval of niet - afgelopen week met een bericht naar buiten dat 'marketingvergoedingen niet toegestaan zijn onder het provisieverbod'. Het lijkt erop dat DeGiro daar nog wel wat plooien plat te strijken heeft. In het bericht zegt de toezichthouder: 

"Het betalen van vergoedingen aan beleggingsondernemingen of financiële dienstverleners door aanbieders van financiële – en beleggingsproducten voor marketingactiviteiten, creëert een economische afhankelijkheid. Dit kan ertoe leiden dat de adviseur/bemiddelaar of de beleggingsonderneming beïnvloed wordt in zijn assortimentskeuze."

De toezichthouder lijkt daar wel een argument te hebben dat hout snijdt. Aan de andere kant mag van beleggers ook wel enig eigen denkwerk worden verwacht, zeker als iets 'gratis' wordt aangeboden. Uiteindelijk zal de industrie uitkomen ergens in het midden tussen de huidige zwarte en witte loopgraven in deze discussie. Maar dat er nog het nodige water door de Maas vloeit eer we zo ver zijn, dat is evident met de stellingname van de AFM in deze.

Zwerfkei
Dat neemt niet weg dat het initiatief van DeGiro wel eens een eerste stap kan zijn richting een nieuw tijdperk. Goed om in de gaten houden! Een maand geleden berichtten we op IEXProfs al dat Amerikaanse marktwatcher opperden dat gratis beleggen 'binnen vijf jaar'mogelijk zou zijn. Dit gaat wel snel, zo.

Het wordt vooral interessant om te zien welke reacties het initiatief van DeGiro bij andere brokers en fondsenplatforms losmaakt. Want dat de belegger, na jarenlang vastgeroest te hebben gezeten bij de eigen bank, door de afschaffing van retrocessies een lucratieve zwerfkei is geworden, dat moge duidelijk zijn.


 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Hallo! 20 maart 2014 09:42
    "Dat neemt niet weg dat het initiatief van DeGiro wel eens een eerste stap kan zijn richting een nieuw tijdperk."

    DeGiro is niet de eerste die beleggingsfondsen gratis aanbiedt. Dat is Fitvermogen.

    Vele fondsinstellingen werken met een basisfonds met daaraan diverse kopfondsen gekoppeld. De kopfondsen zijn in wezen een soort trackers die goedkoop kunnen worden aangeboden. De fondshuizen die hun eigen fondsen via een execution-only platform aanbieden, krijgen een grotere omzet en maken daardoor meer winst.

    Voor de belegger is het even wennen. De fondshuizen bieden niet de buitenlandse Morningstar Gold fondsen aan. Toch kan de belegger een prima rendement halen met de aangeboden fondsen. Zelf heb ik straks een kwart van mijn belegd vermogen ondergebracht bij een gratis aanbieder. Ik sluit niet uit dat dit meer gaat worden in de toekomst.
  2. Focus 20 maart 2014 12:31
    Wel weer jammer dat er maar een paar met een en notering in NL worden aangeboden waaronder maar twee van Think en dan niet de AEX. Maar ook bij de fondsen mis ik bijvoorbeeld die van Kempen en andere NL genoteerde fondsen. Ik vraag me af waarom. Zeker is dat er op de anderen dividendbelasting wordt ingehouden. Jammer is ook dat bij ordering niet direct in het schermpje komt te staan of je wel of geen transactiekosten hebt en noe hoog die zijn. Verder mis ik afhandelingsinformatie voor wat betreft fondsen. Tot wanneer kan ik opdracht doorgeven en annuleren.

    Maar blijft mooi! Nu nog handelen van een geblokkeerde rekening mogelijk maken en dan kan ik mijn eigen pensioen derde peiler bij hun onderbrengen en bij OHRA weghalen (oude woekerpolisgebeuren). Als men toch met transacties geld willen verdienen bij DeGiro, dan valt daar nog veel weg te halen. Banken en instanties als OHRA of Aegon zitten nu op dat langdurig goedkoop geld, wat voor de meeste mensen geen rendement oplevert, vanwege eigen of te dure fondsen.
  3. Hallo! 20 maart 2014 18:26
    quote:

    Peter van Kleef schreef op 20 maart 2014 10:30:

    Da's iets anders.
    Fitvermogen was het eerste beleggingsplatform dat geen servicekosten kent. DeGiro is nummer 2 en wie wordt nummer 3?

    Wellicht dat jij verschil ziet, maar 'gratis' is 'gratis'. Zelf bieden ING fondsen me genoeg mogelijkheden om een prima portefeuille samen te stellen.

    Natuurlijk biedt DeGiro meer mogelijkheden en meer keus aan fondsaanbieders, maar is dat altijd beter?
  4. Cybres 20 maart 2014 21:37
    quote:

    RT2014 schreef op 20 maart 2014 11:55:

    De Giro bespaart kosten door transacties zoveel mogelijk intern te verrekenen. D.w.z. orders van cliënten worden tegen elkaar afgewikkeld zonder tussenkomst van de beurs. Voor een groot deel van de transacties hoeven er dus geen kosten gemaakt te worden.
    Dat lijkt me niet, intern matchen zie ik nergens hoor....je order gaat rechtstreeks naar de betreffende beurzen. Klant tegen klant matchen is sowieso tricky met MIFID etc. Hooguit zouden ze kunnen werken aan een soort TOM of zich daar bij aansluiten.

    Kortom, DeGiro...vertel eens, slikken jullie de beurs en clearingkosten zelf of komt dat links of rechtsom wel goed maar niet uit jullie zak?

  5. Pavlov44 20 maart 2014 23:30
    Global Selection, of iemand anders, kunnen jullie mij vertellen wat je dan nog betaalt aan "kosten van het fonds zelf" zoals DeGiro het noemt? Ik heb tot nu toe altijd geheel een eigen portefeuille gebouwd maar ben wel geinteresseerd in fondsen. Nu heb ik zo wat vermogen in 1 van de 2 Aziatische financiele centra, waar je toch zou verwachten dat de markt competitief is, en ik bekeek eens wat fondsen en wat denk je: 1.5% beheersvergoeding en even 5% load fee /sales charge aftikken. WAT een afzetterij, gaat dus mooi niet gebeuren. En load vrije fondsen worden gewoon niet aangeboden daar. Zie je dit soort tafelen nou ook hier in Nederland bij DeGiro bijvoorbeeld? Dat je bij "gratis" verhandelde fondsen het wel voor je kiezen krijgt in het fonds zelf (wat dan weer wellicht in de vorm van hoge advertentievergoedingen of andere betalingen onder de tafel aan DeGiro wordt terugbetaald?). Ik vind het maar een schemerige wereld - zijnde iemand die niet zo goed bekend is in de wereld van beleggingsfondsen
  6. Hallo! 22 maart 2014 16:17
    quote:

    Pavlov44 schreef op 20 maart 2014 23:30:

    1.5% beheersvergoeding en even 5% load fee /sales charge aftikken. WAT een afzetterij,
    Een broker heeft een contract met een fondshuis. Wat jij die 5% sales charge weghaalt, is mij een raadsel. Als de broker meldt dat je geen transactiekosten betaalt, betaal je die niet. Zo eenvoudig is dat. De broker doet alle aankopen/verkopen tegen de IW van die dag. Sommige brokers hebben een contract dat de sales charge 1% is, b.v. Carmignac. Dat weet je op voorhand. Het gaat erom hoe de broker het heeft geregeld.

    Wat beheersvergoeding betreft, betaal je die niet rechtstreeks. Dit wordt dagelijks verrekend in de IW van het fonds. Een fondshuis heeft een analistenteam in dienst, fondsbeheerders, etc. Die worden allemaal betaald uit die beheersvergoeding. Als jij het geld voor een vergoeding niet over hebt, kun je je eigen onderzoek natuurlijk ook doen. Op grond van je eigen criteria bepaal je welke aandelen koopwaardig zijn en welke aandelen dat niet zijn. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je aankoop- en verkoopprovisie betaalt, evenals beheerloon. In de koffiekamer zijn diverse DHZ beleggers.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links