Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VS: licht aan het eind van de tunnel

  • ECB wijzigt beleid vooralsnog niet, maar een sterke euro kan tot handelen aanzetten.
  • Japan en China kampen met groeiproblemen.
  • Overweging in Europese aandelen gesloten vanwege spanningen in Oekraïne.

Vorige week hielden de markten nog net stand, deze week vielen ze echter alsnog terug. De Amerikaanse economische cijfers verbeterden, maar mogelijk waren beleggers ontgoocheld over de beslissing van de ECB om het monetaire beleid van de eurozone niet te wijzigen.

Het nieuwe groeidoel van 7,5% in China kan daarnaast onverenigbaar blijken met een aantal onderliggende beleidsdoelstellingen van de regering en in Japan schemert de aankomende btw-verhoging al door in de vertrouwenscijfers. Bovendien lijken de spanningen in Oekraïne toe te nemen.

Assetallocatie

In het licht van de problemen rond Oekraïne en de toenemende kans op sancties sloten wij onze overweging in Europese aandelen vergeleken met Amerikaanse aandelen. Volgens ons blijven de waarderingen in Europa aantrekkelijk, de economie verbetert en lage marges en beperkte kostenstijgingen zijn dit jaar wellicht gunstig voor het winstpotentieel. De positie had echter het maximaal aanvaardbare dalingspotentieel bereikt.

Een andere positie die gevoelig is voor de toenemende spanningen is onze short duration in Duitse Bunds. Die positie kan daarentegen profiteren van een aantrekkende groei en een ECB die vooralsnog geen maatregelen neemt tegen mogelijke deflatie. Voorlopig blijven wij een stuk boven ons stop-lossniveau, ondanks de dalingsdruk op de Bund-rente nu beleggers door de impasse in Oekraïne weer veilige havens opzoeken.

Wij blijven overwogen in aandelen wereldwijd. Volgens ons is de geopolitieke situatie onvoldoende negatief om een reële impact te kunnen hebben. Met positieve verwachtingen voor de eurozone, enige verbetering in de VS, een lage rente en lage inflatie is het beleggingsklimaat volgens ons per saldo gunstig voor aandelen.

VS: licht aan het einde van de tunnel

De lange en strenge winter in de VS drukte op de economie, maar de daling van het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering begin maart was bemoedigend. Bovendien zag de arbeidsmarkt er in februari beter uit dan verwacht en werd de groei van de werkgelegenheid voor december en januari naar boven bijgesteld, zij het slechts marginaal. Het effect van het weer schemerde door in de cijfers: meer dan 600.000 mensen geraakten door de kou en het ijs niet op hun werk.

Ondanks de degelijke banengroei steeg de werkloosheid op basis van een afzonderlijke peiling onder huishoudens naar 6,7%, maar de participatiegraad stabiliseerde na de recente dalingen. Die waren dan ook gedeeltelijk cyclisch door het effect van ontmoedigde werknemers. Omdat de daling ook een gevolg is van de vergrijzing, verkrapte de arbeidsmarkt de laatste jaren geleidelijk.

Het uurloon steeg recentelijk relatief sterk. Lager betaalde werknemers werden harder getroffen door het barre weer dan hoger betaalde werknemers, wat het gemiddelde mogelijk omhoog trok. Andere indicatoren van de arbeidskosten toonden namelijk geen stijgende trend. Het is dus te vroeg om inflatiedruk te verwachten, maar wel iets om in de gaten te houden.

Het vertrouwen onder kleine ondernemingen bleef laag. Sinds medio 2013, toen de tijdelijke sluiting van overheidsinstellingen en nieuwe wetten in de gezondheidszorg op het sentiment drukten, is er weinig tot geen verbetering te zien. Dit verdient de aandacht, omdat het kleinbedrijf erg belangrijk is voor de banencreatie.

De recente cijfers bevestigen ons standpunt dat de Amerikaanse economie zal opleven, maar niet al te sterk. Wij verwachten dat de Federal Reserve haar activa-aankopen met 10 miljard USD per FOMC-vergadering blijft afbouwen.

IEX Kennispartner BNP Paribas

ECB: geen wijziging voor lange tijd

Wat de componenten van de bbp-groei voor de eurozone in 2013 betreft, stemde de groei van de bedrijfsinvesteringen ons bijzonder tevreden. In feite is onze groeiverwachting voor 2014 positiever dan die van 1,2% van de ECB. De laatste verwachtingen van de ECB tot 2016 – een geleidelijke verbetering van de groei en in lijn daarmee van de inflatie – wijzen erop dat de centrale bank wellicht weinig of niets zal veranderen in het beleid.

Omdat het risico op een stijging of daling van de inflatie beperkt is, lijkt er inderdaad weinig reden te zijn tot handelen. De sterkte van de euro zorgde echter voor een daling van de inflatie en kan de ECB toch nog tot interventie aanzetten om deflatie te voorkomen.

Wij zijn het met de ECB eens dat er geen dalingsrisico's zijn voor de groei binnen de eurozone. De ontwikkelingen in Oekraïne en het bescheiden rendement van veel opkomende economieën behoren tot de belangrijkste risico's.

Japan en China: beleid kan stempel op de vooruitzichten drukken

Volgens ons kan het beleid de komende maanden bepalend worden voor de ontwikkelingen in China en Japan. Die zullen niet altijd positief zijn. In Japan staat in april de btw-verhoging voor de deur. De Economy Watchers’ Survey daalde en hetzelfde gold voor het consumentenvertrouwen. De privébestedingen waren de laatste tijd sterk, maar dat kan samenhangen met de verwachte btw-verhoging.

De reële lonen blijven dalen, dus die sterkte van de uitgaven lijkt onhoudbaar. Niet alles is echter negatief. Bedrijven zullen wellicht profiteren van de zwakke yen en het bedrijfsleven blijft optimistisch. Als blijkt dat producenten slechts reageren op de tijdelijke opvering van de uitgaven bestaat de kans dat de economie vanaf april fors vertraagt. De Bank van Japan (BoJ) kan haar kwantitatieve versoepeling uitbreiden, maar tot nu gaf ze geen signalen dat dit binnenkort gebeurt.

De Chinese autoriteiten lijken bereid hun groeidoel van 7,5% indien nodig te verdedigen. En dat kan nodig blijken, gelet op hun plannen om de groei van de vaste investeringen te vertragen. De consumptie zou sterk moeten versnellen om dit op te vangen. Plannen om de kredietgroei te vertragen kunnen de groei beteugelen en het toelaten van een aantal (kleine) wanbetalingen kan onrust veroorzaken in China’s enorme obligatiemarkt. Evolueren naar een meer evenwichtige economie en tegelijkertijd de groei in stand houden, is dus een uitdaging.

Volgens ons zullen de autoriteiten uiteindelijk de voorkeur geven aan groei boven een nieuw economisch evenwicht met minder nadruk op vaste investeringen en een grotere rol voor de consumptie. Daar zien we nu al tekenen van. Een daling van de interbancaire rente en van de renminbi werden toegestaan, dat laatste mogelijk om de export te ondersteunen. Naar verluidt is de centrale bank bereid om de vereiste bankreserves te verlagen wanneer de groei blijft vertragen. De inflatie zal haar wellicht niet tegenhouden om op te treden: die was de laatste tijd gunstig.


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links