Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Island reversal?

Met nog slechts enkele handelsdagen te gaan, rondde de AEX zijn zesde correctie van dit jaar af. Met slechts 0,20 indexpunt sloot de AEX boven de dalende toppenlijn van deze correctiefase. Op de bijgevoegde grafiek is dit overigens niet heel duidelijk te zien.

Vandaag zal dit eindsignaal een vervolg krijgen met hogere koersen die wel duidelijk hierboven zullen liggen. Hiermee is opnieuw een hogere middellangetermijnbodem gevormd, ditmaal bij 375,90, opnieuw ongeveer vijf punten boven de onderkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek.

Dit zagen we ook tijdens de vierde en vijfde correctie van dit jaar. Ook was er nu opnieuw sprake van een vlagpatroon. Dit zijn smalle en tijdelijke dalende trendkanaaltjes die uiteindelijk een hogere bodem moeten produceren. Deze correctie was overigens wel forser dan de vierde en vijfde correctie en heeft qua vorm en steilheid ook veel overeenkomsten met de zwaarste (derde) correctie van dit jaar uit juni.

Maximaal richtpunt
Belangrijkste punt is echter dat de dalende toppenlijn van het vlagpatroon opwaarts werd gebroken. Hiermee heeft opnieuw de bullish engulfing zijn waarde getoond als bodempatroon. Deze tweedaagse patronen zien we geregeld ontstaan na een forse daling als bodempatroon. Opvallend is dat vandaag mogelijk een tweede bodempatroon kan worden afgerond.

Mocht de AEX met een forse opwaartse gap beginnen dan kan vandaag ook een island reversal worden gevormd. Recent werd namelijk een neerwaartse gap op de borden gezet, die voor de helft is gesloten. Het openstaande deel van deze gap ligt nu nog tussen de 382,45 en 383. Zodra de AEX vandaag boven de 383 opent en daarboven weet te blijven, is dit tweede bodempatroon een feit. In dat scenario is de 383 direct de eerste steun.

Daaronder ligt de voormalige toppenlijn van het gisteren gebroken vlagpatroon bij 379,80 als tweede steunpunt. Een terugtest is mogelijk maar deze lijn daalt snel en de markt is krachtig, dus de kans hierop is beperkt. Andere steunpunten liggen verder nog bij het dieptepunt van 375,90 en de zone 371 – 373. Deze laatste zone gold als maximaal richtpunt tijdens deze correctie.

Volgende fase
Hier lagen de onderkant van het genoemde stijgende trendkanaal op de weekgrafiek, het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau tussen de jaarbodem en jaartop en het voormalige uitbraakniveau (de top uit 2011). De doorbraak hierboven was het signaal dat de volgende fase in de stijgende langetermijntrend sinds 2009 was gestart.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Met de afronding van deze correctie en de vorming van (mogelijk) een dubbel bodempatroon, staat de weg weer open in de komende weken naar de jaartop van 398,60 tot de bovenkant van het genoemde stijgende trendkanaal. Deze is ondertussen opgelopen naar 401.

Ook op de weekgrafiek kan overigens in de komende twee handelsdagen nog een omkeerpatroon vanuit de weekcandles worden gevormd. Ik acht de kans zeer klein dat de AEX nog dit jaar zijn jaartop zal aanscherpen, maar het richtpunt voor de komende periode ligt in eerste instantie bij de langzaam oplopende stijgende toppenlijn en uiteindelijk bij ongeveer de 420.

Correctie afgerond
Zodra we de deze niveaus naderen, moeten we alert zijn op topvormingsignalen, tezamen met het feit wat er plaatsvindt op dat moment in de overige belangrijke indices. Voor dit moment is de correctie afgerond en ligt de opgaande weg weer open. Eerste weerstand is te vinden bij de zone 388 – 389,70.

Hier liggen de voormalige bodems van een eerdere consolidatiefase, het 50-daags gemiddelde en de recente lagere top. Daarboven ligt alleen nog de 393,70 als laatste tussenstop tot aan de jaartop. Kortom de correctie is afgerond en het vizier is weer opwaarts gericht.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

263 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 december 2013 08:51
    Jammer dat er in de TA geen FED-retracementniveau bestaat of zo. Of een Bernanke harami (verzin maar een naam) dan had ik misschien nog enigszins geloof gehad in de TA. Alles wat de laatste weken is gebeurd, tot vandaag aan toe, is met geen enkele TA te voorspellen geweest. Op naar de 398!
263 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links