Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Belangrijke steunzone

De laatste handelsmaand van het jaar is over de helft en de jaartop is geplaatst bij 398,60. Ondanks de langdurige consolidatie onder de stijgende toppenlijn en voor de eerste keer de opwaartse doorbraken intraday in de afgelopen twee maanden werd de consolidatie tegen mijn verwachting in aan de onderkant verlaten.

Met de daaropvolgende neerwaartse doorbraak van de zone 385,50 tot 386 was de zesde correctie van dit jaar een feit. In deze zone lagen onder ander:

  • het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366-bodem
  • een voormalige jaartop
  • de sinds juni stijgende bodemlijn

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Belangrijke top
Zolang de dalende toppenlijn van deze correctie niet wordt gebroken, blijft de neerwaartse druk in stand. Deze dalende toppenlijn startte rond de jaartop en heeft de recent lagere top van 389,70 als eerste lagere top. Vandaag ligt deze dalende toppenlijn bij 383,80.

Wekelijks daalt deze toppenlijn ongeveer 7 indexpunten. Aan de onderkant ligt de steunzone tussen de 371 tot 373. Hier liggen onder andere:

  • het eerste Fibonacci-retracementniveau tussen de jaarbodem van 331 en de jaartop van 398,60
  • de onderkant van het stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek sinds eind 2012
  • de voormalige 373-top

Dit was de top uit 2011 en de opwaartse doorbraak eerder dit jaar hiervan was een van de belangrijkste wapenfeiten van dit jaar. Hiermee werd een volgende fase in de stijgende langetermijntrend gestart.

Juni-correctie
Vandaag kan de AEX een poging ondernemen om deze steunzone te testen. Een structurele neerwaartse doorbraak zorgt voor een verdere verdieping van de correctie naar de bodems van de vierde en vijfde correctie van dit jaar in de zone 360 tot  366. In dat scenario is er sprake van een zware correctie.

En dan kan er een vergelijking gemaakt worden met de zeer forse correctie van juni dit jaar. Sowieso is er qua vorm, steilheid en snelheid van deze correctie een behoorlijke overlapping te zien met de juni-correctie.

We moeten eerst maar eens bezien wat de AEX rond de steunzone van 371 tot 373 gaat doen. Zolang deze zone niet structureel wordt gebroken, moeten we zeer alert zijn op positieve omkeersignalen vanuit de candlesticks.

De RSI is (net als in juni) een oversoldsituatie ingetrokken. Een dergelijke situatie kan enige tijd aanhouden, maar ook hier moeten we alert zijn op de verdere ontwikkeling.

Onder de 371 tot 373 ligt bij 368,50 ook nog het 200-daags gemiddelde. Vanuit het verleden weten we dat een snelle test van dit niveau ook geregeld een omkeermoment is. Een tijdelijke doorbraak van 371 tot 373 mogen we dan ook niet uitsluiten om dit gemiddelde te testen.

Zolang de genoemde dalende toppenlijn niet wordt gebroken, blijft de neerwaartse druk dus in stand.

Normale correctie
Binnen het langeretermijnbeeld is dit opnieuw een normale correctie die het stijgende langetermijnverhaal niet in gevaar brengt. Wel zal ook in de komende maand (januari) een behoorlijke uitdaging voor de AEX worden om de jaartop te gaan aanscherpen en op weg te gaan naar mijn eerstvolgende doel van ongeveer 420.

Dit blijft overigens wel mijn verwachting voor de eerste maanden van het komende handelsjaar. Op zeer korte termijn ligt de recente neerwaartse gap tussen de 381,80 en 383 als eerste weerstand boven de markt.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

343 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 december 2013 09:41
    quote:

    the gold and silver guy schreef op 16 december 2013 09:13:

    vandaag en dinsdag zwak, voordat cowboy bennie gaat praten woensdag.
    vanmiddag en dinsdag down.
    dinsdag 370,dan woensdag omhoog .
    einde jaar 390-398
    Al in positie? Bennie vindt het heerlijk om een paar dagen voor zijn praatje de metalen te shorten.
343 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links