Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wachten op een signaal

Ruim 130 lezers hebben meegedaan aan de prijsvraag van eind vorige week. U verwacht:

  • een gemiddeld dieptepunt in december van ongeveer 390,50
  • een top bij 409
  • een slotstand eind december van 403,92

Begin januari maak ik de winnaars per categorie bekend en eens kijken hoe u het als totale groep heeft gedaan.

Wachten
De AEX is de laatste weken bijna volledig stilgevallen. De bewegingsruimte is zeer beperkt en het is wachten op een vervolgsignaal. De tijd begint te dringen om er nog een laatste opgaande beweging uit te persen in de laatste weken van dit jaar.

De kans blijft aanwezig dat een beweging naar ongeveer 420 in deze laatste weken zal plaatsvinden, maar het tijdsaspect blijft een van de moeilijkste zaken om mee te geven aan een bepaalde richting. Of de top nu in januari of december geplaatst zal worden richting de 420 laat ik dan ook in het midden.

Ik houd er wel rekening mee dat de komende opwaartse versnelling uiteindelijk zal leiden tot een belangrijke middellangetermijntop waarna een forse correctie kan worden gestart. Pas in de loop van de eerste helft van volgend jaar verwacht ik een volgende opwaartse beweging tot ruim boven de 420 punten.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

In het kortetermijnbeeld zijn nu twee belangrijke weerstanden te onderkennen:

  • de recent gevormde jaartop bij 398,60
  • de stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek bij nu 399,20

Pas een structureel slot boven de laatstgenoemde weerstand zou de opwaartse versnelling starten en een beweging kunnen inzetten naar mijn uiteindelijke doel van ongeveer 420 punten. Zolang deze beweging uitblijft, blijft de huidige consolidatiefase intact.

Krachtopbouw
Komt van uitstel dan afstel? Nee, kijkend naar de huidige consolidatiefase verwacht ik dat dit een situatie is van krachtopbouw in een vrij dunne (qua handelsvolume) markt. Wel duurt deze situatie aanzienlijk langer dan ik had verwacht.

Aan de onderkant ligt een batterij aan steunpunten. De laatste twee weken wordt de 393,70 gebruikt als steunpunt. Hier is de bovenkant van de recent gevormde vijfde gap te vinden. Hierdoor bedraagt de handelsruimte al ruim twee weken tussen de 4 en 5 punten.

Zolang de vijfde gap tussen de 392,50 en 393,70 (deels) open blijft staan, blijft de opwaartse druk in stand en is het naar mijn mening slechts een kwestie van tijd voordat de stijgende toppenlijn wordt gebroken. Deze gap maakt deel uit van een dubbel bodempatroon van ruim twee weken geleden.

Destijds werd de horizontale steun van 388 teruggetest waarbij een doji-hammer en een island reversal werden gevormd. Als de vijfde gap tot aan de 392,50 wordt gesloten, ontstaat meer neerwaartse ruimte naar de horizontale steun van 388.

In dat scenario wordt de zijwaartse consolidatiefase weer breder (ruim 10 punten) en ebt de opwaartse kortetermijndruk enigszins weg.

Start versnelling
Feit blijft wel dat tijdens de vorige vijf correcties de stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek slechts kortstondig werd aangeraakt, terwijl de AEX nu al een maand hier tegenaan drukt.

Dit pleit in het voordeel van de verwachte opwaartse versnelling. Toch moet deze doorbraak nog plaatsvinden om deze versnelling daadwerkelijk te starten. Onder de 388 lijkt een doorbraak dit jaar minder realistisch.

In dat scenario komt de vierde gap tussen de 385,70 en 387,20 weer in zicht. Tussenliggend is dan nog het 50-daags gemiddelde te vinden bij 387,10. Bij de 385,70 ligt verder ook de voormalige jaartop en het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366-bodem.

Zoals u weet blijft er sprake van een krachtige opgaande beweging zolang een index boven een dergelijke Fibonacci-niveau weet te blijven. Ook de vanaf de jaarbodem (331 uit juni) stijgende bodemlijn komt gestaag in de buurt van deze ondergrens (nu bij 383,80).

Voor nu is de bewegingsruimte zeer smal in het zeerkortetermijnbeeld en blijft de AEX stuiteren binnen deze zone, oftewel er gebeurt eigenlijk niet veel.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

418 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 december 2013 09:01
    Die mop garantie komt steeds meer uit, en waar is die grapjas van mallta.

    \Psv is net de beurs, omgekeerd, he 040. sinds aug. stijgt de beurs en psv kan niet winnen, als de beurs zakt gaat psv winnen.

    Het is even rood geweest, nipt, en gelijk moet het weer up
    Straks bij opening us, glijden we weg over de rode loper, en gaan we 1 % zakken, dan wat herstel na 16.30
  2. [verwijderd] 3 december 2013 09:21
    afstort zal pas begin volgend jaar plaats vinden, heren bankiers moeten eerst nog hun target bonus opstrijken. teven probeert men al vanaf de zomer de particulieren in de markt te zuigen. dit is nl nodig om pas echt te kunnen dalen, verliezen moeten nl niet bij de handelshuizen zelf terecht komen.
  3. dmmsch 3 december 2013 09:26
    wie schon oefters gepostet Zins/credit und stocks passen nicht mehr zusammen. Daran sieht man wieder intermarket analyse statt "chartastrologie" einzeln fuer jedes underly. Und noch was ist fast alarmierend: JPY carry trade ist wirkungslos. Bulls vergessen immer damit der Kurs steigen kann muss jemand kaufen. Damit jemand kaufen kann muss credit da sein ( mit geld kaufen nur Kleinanleger und Fonds) damit jemand gewinne auf credit realisieren kann muss echtes geld da sein . Das ist so einfach darauf kommt ein chartist und wellenzaehler nie im Leben. Also Buchgewinn mit credit realisieren mit credit DAS WIRD NICHTS. Das ist Ponzi schema. D.h. wenn der absturz kommt ist der gigantisch
  4. dmmsch 3 december 2013 09:30
    quote:

    B. Heijink schreef op 3 december 2013 09:23:

    Mocht de AEX in het onmogelijke geval toch de 400 gaat aanraken binnenkort, hoe gaat de mop dan verder Robin3000?
    hallo bas ich kom am abend hier nicht rein warum gestern abend in dein dradje von 26,11 wohl ist das nicht komisch Gr dmmsch
  5. Patmania 3 december 2013 09:33
    quote:

    B. Heijink schreef op 3 december 2013 09:23:

    Mocht de AEX in het onmogelijke geval toch de 400 gaat aanraken binnenkort, hoe gaat de mop dan verder Robin3000?
    Ik zou het woord onmogelijke eruit halen. Waarschijnlijk cynisch bedoeld maar nu geeft het een andere lading aan je eigen TA.
418 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links