Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Krappe handelsruimte

Onder mijn column gisteren werden veel reacties geplaatst naar aanleiding van mijn jaarlijkse lunchuitnodiging. Mijn dank daarvoor. Ook vandaag kunt u nog tot 24 uur reageren om uw standen door te geven. Tot op heden mis ik nog een groot aantal dagelijkse reageerders, waar blijft u met uw voorspellingen? Dit zijn de categorieën:

  1. Het laagste niveau van de AEX tussen 1 dec en 31 dec 2013
  2. Het hoogste niveau van de AEX tussen 1 dec en 31 dec 2013
  3. De slotstand van het jaar 2013

De spelregels zijn als volgt. Per categorie is er een winnaar. Als er voor een categorie meerdere personen hetzelfde goede antwoord geven, dan doet alleen diegene mee die de betreffende stand als eerste heeft gemeld.

AEX: krappe handelsruimte
Nu terug naar de technische analyse van de AEX. De opwaartse druk voor de lang verwachte doorbraak boven de stijgende toppenlijn blijft aanwezig. Toch duurt de huidige consolidatie langer dan ik had verwacht, maar de neerwaartse terugvallen blijven ook zeer beperkt.

Een sterk signaal komt doordat de AEX op hoog niveau blijft consolideren. Als ik kijk naar de vorige vijf correcties van dit jaar dan werden deze telkens vanaf een hogere jaartop gestart met een raakpunt langs deze stijgende toppenlijn. Daarbij werd de stijgende toppenlijn slechts kortstondig aangetikt.

De laatste weken blijft de AEX juist tegen deze toppenlijn aandrukken en dat verhoogd naar mijn mening de kans dat het meest realistische scenario de verwachte opwaartse versnelling blijft. Daarbij moeten we ook de andere indices in de gaten houden en daarbij hebben belangrijke indices als de S&P 500, Nasdaq 100 en de DAX de versnelling al gestart.

Springplank
Deze versnelling zal volgens mij in de komende weken uiteindelijk wel leiden tot een hogere middellangetermijntop vanwaar een forsere correctie kan worden gestart. Deze correctie zal dan nodig zijn om de eerste contouren van de nieuwe en steilere stijgende middellangetermijntrend te bepalen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Het te breken niveau op slotbasis is de stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Deze toppenlijn maakt al ruim een jaar deel uit van de handelsgrenzen in de AEX. Voor de eerste keer dit jaar brak de AEX al intraday enkele keren hierboven, waarbij er tot op heden een jaartop is gevormd bij 398,60.

Deze week ligt de stijgende toppenlijn nog bij 398,20, volgende week zal deze zijn opgelopen naar ongeveer 399 punten. Daarmee komt hij gelijk te liggen aan het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de voormalige vijfde correctie (dieptepunt bij 366). Als we inzoomen naar het zeerkortetermijnbeeld dan wordt de laatste anderhalve week de bovenkant van de vijfde opwaartse gap vanaf de 366-bodem gebruikt als springplank.

Sterk signaal
Dit niveau is te vinden bij 393,70. Deze gap maakt deel uit van een eerder dubbel bodempatroon. Een week eerder werd namelijk de horizontale meervoudige bodemlijn bij 388 eenmalig getest waarbij een doji-hammer en een island reversal werden gevormd. Op dit moment biedt de 393,70 genoeg steun, waardoor de handelsruimte ook zeer beperkt is.

Zodra deze gap tussen 392,50 en 393,70 echter wordt gesloten, ontstaat ruimte naar opnieuw 388, maar deze kans neemt zienderogen af. Voor vandaag verwacht ik opnieuw dat de opwaartse druk naar de 398,20 verder kan worden opgevoerd. Een doorbraak vandaag (weekslotbasis) zou een zeer sterk signaal zijn als startpunt van de verwachte opwaartse beweging naar ongeveer 420 punten.

Geregeld wordt gerefereerd aan de dalende tendens in de technische indicatoren als de RSI en de MACD. Dit klopt, maar is ook een normaal verschijnsel tijdens een langer durende consolidatieperiode. Vooral als in de voorafgaande periode een zeer krachtige opwaartse beweging heeft plaatsgevonden. Belangrijker vind ik de opwaartse doorbraak enige tijd geleden van de RSI op weekbasis boven zijn voormalige jaartoppen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

353 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 29 november 2013 09:14
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 29 november 2013 09:02:

    Raar, groene fruts, en -0,17 % down opening, zou groene opening moeten zijn dacht ik.
    Ga nu vol long en call kopen denk ik.
    Lijkt me een inkoppertje toch
    De dagen rond Thanksgiving gaat de beurs nooit naar beneden.
    Als je met dat gegeven geen geld wilt verdienen, dan niet
353 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links