Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is 3D-printing een hype?

Terwijl de aandelenmarkten week na week hogere oorden opzoeken, beginnen de verschillen tussen de diverse segmenten beduidend op te lopen. Vaste lezers van mijn columns weten ondertussen wel dat mijn voorkeur uitgaat naar de technologiesector.

De reden hiervoor is vrij simpel: de gemiddelde waarderingen zijn verre van overdreven, de groei ligt hoger dan gemiddeld en de sector was toe aan een enorme inhaalbeweging.

Ondertussen zitten we midden in die inhaalslag. Het jaarrendement van de Nasdaq, de referentie-index voor technologie, steekt in schril contrast af tegen de traditionele aandelensegmenten met rendementen van respectievelijk 32% en 20%.

Juiste keuze
Mijn strategische keuze voor technologie was de juiste. Maar ook binnen de technologiesector zijn er grote verschillen op te merken. Technologie is in feite een term voor vernieuwing in de breedste zin van het woord.

In alle geledingen vind je technologische vernieuwingen, van de meest geavanceerde technologische ontwikkelingen tot de traditioneelste producten. In het eerste geval moet u denken aan de zaken die u vroeger al eens zag in sciencefictionfilms.

In het laatste geval hoeft u meestal niet zo ver te zoeken. Denk immers aan gewone dingen die u dagelijks gebruikt, maar die nog een heel eind kunnen verbeteren en evolueren.

3D-printen
Een technologie die ons dagelijkse leven op een drastische, maar toch ook subtiele wijze kan gaan wijzigen, is 3D-printing. Je zou verwachten dat bij een dergelijke term de meest waanzinnige ontwikkelingen passen, maar niets is minder waar.

In feite komt het neer op het (re)produceren van een artikel op een nieuwe manier, namelijk uit één stuk. Onze huidige producten zijn in de meeste gevallen een samenstelling van onderdelen.

Bij 3D-printing wordt het in toenemende mate mogelijk om producten in hun geheel te produceren, vanuit een 3D-ontwerp op een pc. Ook dit klinkt allemaal ingewikkelder dan het is.

Nieuwe productiemethode
Tegenwoordig heb je al desktop 3D-printers waarmee je thuis nieuw speelgoed voor de kinderen kan uitprinten, of als je heggenschaar stuk is, dan kan je dat soort artikelen ook al reproduceren met een 3D-printer.

Maar ook op vlak van industriële productie doet 3D-printing steeds meer zijn intrede. Want in feite is 3D-printing een nieuwe productiemethode. Ik  noem het ook wel eens de digitale productie, want die start bij 3D-printing in een virtueel computerprogramma, om daarna tot leven te komen met een 3D-printer.

Het is ook mogelijk om met 3D-printing driedimensionale ontwerpen te creëren. Zo zijn enkele Nederlandse architecten er al in geslaagd om een huis te printen, waarbij ze vormen (ovale of afgeronde muren) hebben aangebracht die voorheen praktisch onmogelijk waren.

Revolutie
Ook hoef je geen gigantische productiehallen meer te hebben, een loods met een stevige 3D-printer en je bent vertrokken. 3D-printing zet als het ware de traditionele productie volledig op z’n kop.

Dergelijke revolutionaire ontwikkelingen, vooral in traditionele segmenten, bieden enorme kansen voor beleggers die er vroeg bij zijn. Ik pikte redelijk vroeg in op de trend van 3D-printing in het Technologie Rapport.

Meer dan een jaar geleden namen 3D Systems en Proto Labs op, twee voorstaanders leveranciers van 3D-printers en 3D printing services. De koersen gingen compleet door het dak, zoals u kan zien op onderstaande grafiek.

Beurshype?
Terwijl Proto Labs een rendement van 190% kan voorleggen, staat het aandeel van 3D Systems maar liefst 200% hoger. Dergelijke cijfers spreken tot de verbeelding, maar roepen ook meteen de vraag op: is dit een beurshype?

Bekijkt u de zaken puur cijfermatig, dan zijn de verwachte koers-winstverhoudingen van meer dan 50x heel duur. Maar u krijgt er ook een jaarlijkse groei van meer dan 50% op omzetvlak voor terug. Dit betekent dat de winstgroei nog een trapje hoger kan gaan in de toekomst.

En bovendien is de wereldwijde markt voor 3D-printing nog erg klein, met een jaarlijkse omzet van 2 miljard dollar. Ik verwacht tegen 2015 al een jaarlijkse omzet van meer dan 5 miljard dollar. Dat lijkt enorm, maar ook dat is relatief. Vandaag wordt de volledige printermarkt immers al op 500 miljard dollar geschat.

3D-printing stelt in absolute termen weinig voor. Een hoge groei met een dergelijk potentieel kost nu eenmaal veel geld. Maar met marktkapitalisaties tussen 1 en 5 miljard dollar voor de belangrijkste 3D-printingbedrijven kan je moeilijk spreken van mastodonten.

De kans dat dit soort bedrijven in de komende jaren nog eens verdubbelt in marktwaarde is aanzienlijk. Toegegeven, het risico dat er ergens een kink in de kabel komt, is ook groter dan bij een traditionele sector.

Ik zou 3D-printing daarom nog niet meteen een hype noemen, want daarvoor is de sector nog te klein. Of beter, er zitten nog te weinig beleggers met 3D-printingaandelen in hun portefeuille. Maar dit soort aandelen mag ook geen al te zwaar gewicht meekrijgen binnen uw portefeuille.

Begrijp dus wat u koopt, en doe het met mate.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. geobeo 29 oktober 2013 17:14
    3D printen is technisch niet heel bijzonder en ook zeker niet nieuw: het bestaat al decennia en wordt ook al decennia lang in de industrie gebruikt. Wat wel nieuw is, is dat er nieuwe markten aangebroken worden: huis, tuin keuken hobbyist maar ook metaal printers e.d.

    Overigens, het verhaal over het kunnen printen uit 1 onderdeel is onzinnig. Met andere productiemethoden kun je ook prima producten uit 1 onderdeel maken (zie bijvoorbeeld aluminium unibody laptops van Apple die gewoon uitgefreest zijn). Het voordeel van 3D printen is dat prototypes makkelijk gemaakt kunnen worden (dit maakt ontwikkeltrajecten korter) en dat kleine oplages goedkoop geproduceerd kunnen worden ten opzichte van andere proctiemethoden als spuitgieten. Nog een laatste voordeel is dat onderdelen gemaakt kunnen worden die met andere productiemethoden niet of lastig te maken zijn. Zoals onderdelen omsloten door andere onderdelen (uit 1 stuk) of vormgeving binnen in een onderdeel.

    Een voorbeeld van een markt waar 3D printers de boel overhoop (gaan) gooien zijn bijvoorbeeld sieraden: sieraden zijn grotendeels producten die op maat gemaakt worden. 3D printers kunnen prima metaal printen en er is daardoor geen dure handarbeid meer nodig om sieraden te maken van goud/zilver, etc. De edelmetaalsmit van de toekomst zit achter een computer te tekenen en drukt op de print knop.
  2. [verwijderd] 30 oktober 2013 00:02

    Geo ik heb over dat 3D printing eerder gereageerd. Dat was een sceptische reactie. Eigenlijk snap ik er weinig van. Ik heb een printer en daar komt alleen papier uit. Mogelijk kan je het uitleggen.

    Stel: ik wil een nieuw douchekraantje met die 3D. Dan kan dat toch niet met papier en dan moet het anders. Kraantje is ijzer dus dan moet er toch iets in waarmee je ijzer kan maken?

    Ik zie het allemaal toch als meer voor de industrie, maar kan wat achterlopen zoals gebruikelijk.

    Groet, Jonas
  3. forum rang 5 theo1 30 oktober 2013 12:55
    Hoi Jonas,

    Eigenlijk werkt 3D printen inderdaad een beetje als een inkjet printer. Een inkjet printer spuit een dun laagje inkt op het papier. Een 3D printer spuit een laagje poeder (kunststof of metaal) op een drager. Als je een kraantje wil printen, gaat er dus ijzerpoeder in je printer (die moet daar geschikt voor zijn). En dan nog een laagje. Totdat je een voorwerp hebt. Natuurlijk moet dat poeder omgezet worden naar een vaste stof. Daar zijn technieken voor. Ik zit niet diep genoeg in de materie om te weten hoe dat precies werkt, ik neem aan dat het poeder bij ieder geprint laagje versmolten wordt of zo. Tegenwoordig kunnen 3D printers een behoorlijk hoge resolutie halen en zijn ze ook nog eens redelijk snel.

    Het lijkt me inderdaad vooral een techniek voor kleine series en prototypes en zo. Mooi spul, maar niet voor massaproductie.
  4. forum rang 5 theo1 30 oktober 2013 14:46
    Je kunt in principe een pistool maken. Maar dat is dan niet een erg goed pistool.

    Het verhaal in het nieuws ging er over dat je in principe thuis een pistool kon printen van plastic. Dus dat zou dan niet gedetecteerd worden door de apparatuur op de luchthavens. En dat kan.

    Alleen was het verhaal wel een beetje overdreven. Een plastic pistool is natuurlijk erg onnauwkeurig. En wat ze lieten zien was een pistool dat maar 1 schot kon afvuren en dan weer moest worden herladen. Niet heel erg nuttig, zelfs om een vliegtuig te kapen is zoiets amper bruikbaar. En de kogel is nog steeds van metaal en die moet je dus nog apart zien binnen te smokkelen. Dat detail verwaarloosden ze maar voor het gemak. En wat denk je dat er gebeurt als er een kogel wordt afgevuurd in een plastic pistool? Bij die explosie komt een hoop kracht en warmte vrij, dat het pistool vermoedelijk direct onbruikbaar maakt.

    Met een goede, professionele printer is het natuurlijk wel degelijk mogelijk om een bruikbaar metalen vuurwapen te produceren. Dat is dan niet geregistreerd en dat maakt alle bestaande vuurwapenwetten nutteloos. In zekere zin zijn die nu al nutteloos, zeker tegen serieuze criminelen en terroristen, want die gebruiken natuurlijk niet een wapen dat ze legaal op hun eigen naam hebben staan. Er zijn meer dan genoeg illegale wapens in omloop. Als een doorgedraaide VMBO scholier aan een illegaal pistool kan komen om zijn leraar overhoop te schieten, dan is dat voor een professionele crimineel natuurlijk helemaal geen probleem. Dus nu al zijn vuurwapenwetten vooral van symbolisch belang en dienen die vooral om te voorkomen dat er ongebreideld vuurwapens rondslingeren waarmee ongelukken gebeuren. De meeste ongelukken met vuurwapens komen doordat pa zijn pistool niet goed opbergt en de kinderen ermee gaan spelen.

    En wie handig is, kan natuurlijk ook gewoon op de ouderwetse manier een wapen produceren. Een AK-47 is niet heel erg ingewikkeld en het ontwerp is geen geheim. Er zijn bepaalde gebieden in deze wereld waar iedere dorpssmid een geweer kan maken. Dat natuurlijk ook nergens geregistreerd is.
  5. MeGustasTu 5 november 2013 14:08
    Leuk geschreven stuk :) Ik beschouw 3D printing wel als een van de nieuwe technologieen die een impact kunnen hebben op het dagelijks leven. Mijn inziens zijn er twee opties voor mogelijke klanten voor gebruik, natuurlijk particulieren en fabrikanten.
    Bij de eerste groep verwacht ik slechts dat een zeer beperkte groep hier mogelijk gebruik van gaat maken, met name hobby matig.
    Het gebruik bij de tweede groep vind ik moeilijk in te schatten. Ik denk niet dat er nu al veel productie plaats zal vinden middels 3D printing, mogelijk enige customized toepassingen met beperkte oplage.

    Ik heb 1-2 jaar wel overwogen aandelen in zulk soort bedrijven aan te schaffen, echter besloten dit niet te doen aangezien ik toch het gevoel heb met een hype te maken te hebben. Er is zeker sprake van een markt, maar getallen van een EPS van x 50 geven mijn inziens een zeer hoge verwachting. Daarnaast verwacht ik dat een 3e hond er met het bot vandoor zal gaan ;) De kleine bedrijven ontwerpen een goede, klantvriendelijke printer en een groot bedrijf brengt een soortgelijk ontwerp met goede marketing succesvol op de markt. De tijd zal het leren.

    Overigens staan op youtube wel fraaie voorbeelden van wat voor complexe dingen mogelijk zijn met 3D printers.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links