Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Optie Arcelor

Optie Arcelor

De productiecapaciteit van Arcelor Mittal - 119 miljoen ton staal - in Europa is door de stagnerende economische ontwikkeling maar voor de helft in gebruik. Als de Europese economie verbetert, dan leidt dit tot meer investeringen in de staalverwerkende sectoren infrastructuur en bouw.

En dat is gunstig voor Arcelor Mittal. Bovendien is het staalconcern goed gepositioneerd voor sectorconsolidatie en zal het bedrijf door de aankoop van ijzer - en kolenmijnen de marktpositie verder kunnen versterken.

Mijn collega, aandelenanalist Tom Muller, ziet Arcelor Mittal dan ook als een Nederlandse toppick met een koersdoel van 13,50 euro. 

Lager risico
Ik koop geen aandelen, maar zet een optiecombinatie op. De constructie is vergelijkbaar met een directe investering in het aandeel Arcelor Mittal, echter met een verlaagd risico en een bijna vergelijkbaar opwaarts potentieel.

Koop callopties om te profiteren van een stijging van de koers van het aandeel Arcelor Mittal. Door tevens een putoptie te schrijven (verkopen), verlaagt u de investering van de calloptie.

Door het kopen van een calloptie die licht in-the-money is (uitoefenprijs ligt iets onder de huidige koers van het aandeel) en het schrijven van een putoptie die out-of-the-money is (uitoefenprijs is lager dan de huidige koers van het aandeel) profiteert u met een verlaagd risico van een stijging van de koers van Arcelor Mittal in vergelijking met een directe investering in het aandeel.

Voorbeeld
Koop de call MT december 2014 met een uitoefenprijs van 10 euro voor een premie van 2,30 euro en schrijf een put MT december 2014 9 euro voor 0,70 euro. De totale investering bedraagt slechts 100 maal 160 euro (het verschil tussen de betaalde callpremie en de ontvangen putpremie maal 100 aandelen).

  • Als de koers van het aandeel op de derde vrijdag van december 2014 boven de 9 euro noteert, zal de put waardeloos aflopen.
  • Bij een koers onder de 9 euro, zal u per geschreven put 100 aandelen Arcelor Mittal moeten afnemen tegen een koers van 9 euro. Dit is een investering van 900 euro (100 aandelen maal 9 euro).
  • Als de koers van het aandeel naar het koersdoel van 13,50 euro gaat, heeft u met de gekochte call het recht om aandelen Arcelor Mittal te kopen op 10 euro. Bij een koers van 13,50 euro, zal de call MT december 2014 10 euro een premie bedragen van minimaal 3,50 euro (het verschil tussen de koers van 13,50 euro en de uitoefenprijs van 10 euro). In dat geval levert de verkoop van de call 350 euro op en een winst van 190 euro per optiecombinatie.

Het is ook mogelijk om de call (tussentijds) te verkopen.

Conclusie
Wanneer bovenstaande combinatie één maal wordt opgezet, is dit te vergelijken met een directe investering van 100 aandelen Arcelor Mittal (onderliggende waarde in euro’s is momenteel circa 1130 euro (aandelenkoers circa 11,30 euro).

Met de constructie wordt het neerwaartse risico echter verkleind, doordat de afnameplicht op 9 euro per aandeel ligt. En dat is beduidend lager dan de huidige koers. Aan de andere kant profiteert u ook minder van een opgaande beweging. Het dividend van 0,20 dollar per aandeel heeft hier een beperkte invloed op.

NB: Omdat geschreven putopties een afnameverplichting hebben moet u rekening houden met een marginverplichting.


Rick Duijvestein is Senior Private Banker bij Theodoor Gilissen Bankiers. Het doel van deze attendering is het verstrekken van globale informatie, en dient niet te worden opgevat als een aanbod om financiële instrumenten te (ver)kopen. Eventuele adviezen en aanbevelingen zijn generiek en informatief van aard, en houden derhalve geen rekening met de specifieke beleggingsdoelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. Deze informatie is bedoeld als uitnodiging om contact op te nemen met uw accountmanager (teneinde overeenstemming te bereiken) over de geschiktheid en/of passendheid van deze specifieke (soort) belegging voor uw persoonlijke situatie. Publicaties door Theodoor Gilissen Bankiers N.V. worden gebaseerd op door Theodoor Gilissen Bankiers N.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Theodoor Gilissen Bankiers N.V. is niet aansprakelijk voor schade die op enigerlei wijze kan voortvloeien uit het gebruik van deze attendering. Tot slot geldt nog een algemene waarschuwing. Aan alle beleggingen zijn risico's verbonden. Hierbij verwijzen wij onze naar de specifieke risico’s die aan het beleggen in opties zijn verbonden. Deze risico’s zijn beschreven in het hoofdstuk ‘Kenmerken van effecten en de daaraan verbonden specifieke risico’s’ in de Algemene Voorwaarden Theodoor Gilissen Bankiers.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rick Duijvestein

Rick Duijvestein RBA MFP, Senior Private Banker bij Theodoor Gilissen Bankiers. Duijvestein startte zijn loopbaan in 1989 bij commissionairsbedrijf Rocorp & Partners en stapte in 1994 over naar Effectenbank Stroeve, dat later samen ging met Theodoor Gilissen. Naast de opleidingen Register Beleggings Analist en Master Financia...

Meer over Rick Duijvestein

Recente artikelen van Rick Duijvestein

  1. nov '13 Ford met versnelling
  2. okt '13 Optie Arcelor 5
  3. sep '13 Optiecombi Philips 6

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 oktober 2013 16:01
    De positie die u voorstelt kan worden herschreven als 100 stukken en een dec 14 10-9 long PS. Volgens mij heft dit slechts zin als degene die de positie op zet van mening is dat de 10 put ondergewaardeerd is t.o.v. de 9 put. Ik vraag me af waarom u meent dat dit het geval is.

    Het verlaagde risico van 1 euro staat tegenover de investering in de put spread + de kosten van het handelen hiervan oftewel 32 cent + kosten. De vraag is nu wat u vindt dat de spread waard zou moeten zijn?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links