Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Optiecombi Philips

Optiecombi Philips

Nieuw op IEX, derivatenspecialist Rick Duijvestein. Hij gaat u via het IEX-blog regelmatig interessante optieconstructies uitleggen.


Philips hield vandaag een Capital Markets Day. CEO Frans van Houten gaf vanmorgen een update, waarin hij de nieuwe doelen voor 2014-2016 presenteerde. De mid-term doelen voor 2013 zijn onder andere:

  • omzetgroei van 4 tot 6% bij een bbp-groei van 3 tot 4% per jaar
  • een gerapporteerde EBITA-marge van 10 tot 12%

Van Houten heeft eerder al aangegeven nog aanzienlijke verdere kostenbesparingen te verwachten in de komende jaren. Het aandeel is volgens analisten koopwaardig met koersdoelen tussen de 27 en 30 euro.

Mijn voorkeur gaat ernaar uit om het aandeel te combineren met opties.

Aandeel plus geschreven call
Door het aandeel te kopen en een call PHI juni 2014 28 te schrijven (verkopen), kunt u de investering van het aandeel een stuk verlagen. Met het schrijven van deze call PHI juni 2014 28 gaat u de verplichting aan om aandelen Philips te moeten leveren op 28 euro. Om volledig gedekt te blijven, dienen tegen elke geschreven call 100 aandelen Philips te staan.

Hierdoor kan altijd voldaan worden aan een eventuele leverplicht. Doordat het schrijven van de call PHI juni 2014 28 momenteel 85 euro (100 x 0,85) oplevert en de koers van het aandeel Philips 24,85 eruo noteert, is uw totale investering per 100 aandelen Philips 2400 euro (24,00 euro per aandeel).

Strangle
U kunt ook een stap verder gaan om de investering te verlagen, door naast een call een put te schrijven. Door dit te doen, verlaagt u nogmaals de investering per aandeel. Het risico is echter dat u nog meer aandelen in positie krijgt. Immers met de verkoop van een putoptie heeft u de plicht om per geschreven optie 100 aandelen af te nemen tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Om die reden adviseer ik om per 200 aandelen slechts 1 put te schrijven. Wanneer u 1000 aandelen Philips koopt in combinatie met het schrijven van 10 bovenstaande calls, doet u een investering van 24.000 euro.

Een aanvulling door het schrijven van 5 puts Philips juni 2014 22 betekent een mogelijke extra afname van 500 aandelen Philips tegen een koers van 22 euro. Hierdoor neemt uw investering wellicht met 11.000 euro toe. Omdat deze put PHI juni 2014 22 circa 1,20 euro oplevert, wordt uw totale investering van de 1000 aandelen met 600 euro (5 x 1,20) verlaagd naar 23.400 euro.

Wanneer de koers van het aandeel in het komende jaar (tot de derde vrijdag van juni 2014) boven de 28 euro noteert, moeten de aandelen geleverd worden op 28 euro. In dat geval wordt er met deze constructie, bij een stijging van de koers van het aandeel Philips van 12,5%, een rendement behaald van 19,5%. Daarnaast ontvangt u gedurende de looptijd naar verwachting nog dividend (dit jaar was dat 0,80 euro per aandeel).

Rendement constructie, waarbij stippellijn het aandeel Philips is

De praktijk
Wanneer de koers van het aandeel Philips in juni 2014 tussen de 22 en 28 euro noteert, zullen de geschreven opties waardeloos aflopen. Op dat moment kunt u opnieuw besluiten opties te schrijven.

Indien de koers onder de 22 of boven de 28 euro noteert (en u nog geen assignment heeft gekregen), kunt u de geschreven opties doorrollen. Dit doorrollen houdt in dat u een geschreven optie terug koopt en een nieuwe optie (met een langere looptijd) schrijft.


Rick Duijvestein is Senior Private Banker bij Theodoor Gilissen Bankiers. Het doel van deze attendering is het verstrekken van globale informatie, en dient niet te worden opgevat als een aanbod om financiële instrumenten te (ver)kopen. Eventuele adviezen en aanbevelingen zijn generiek en informatief van aard, en houden derhalve geen rekening met de specifieke beleggingsdoelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. Deze informatie is bedoeld als uitnodiging om contact op te nemen met uw accountmanager (teneinde overeenstemming te bereiken) over de geschiktheid en/of passendheid van deze specifieke (soort) belegging voor uw persoonlijke situatie. Publicaties door Theodoor Gilissen Bankiers N.V. worden gebaseerd op door Theodoor Gilissen Bankiers N.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Theodoor Gilissen Bankiers N.V. is niet aansprakelijk voor schade die op enigerlei wijze kan voortvloeien uit het gebruik van deze attendering. Tot slot geldt nog een algemene waarschuwing. Aan alle beleggingen zijn risico's verbonden. Hierbij verwijzen wij onze naar de specifieke risico’s die aan het beleggen in opties zijn verbonden. Deze risico’s zijn beschreven in het hoofdstuk ‘Kenmerken van effecten en de daaraan verbonden specifieke risico’s’ in de Algemene Voorwaarden Theodoor Gilissen Bankiers.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rick Duijvestein

Rick Duijvestein RBA MFP, Senior Private Banker bij Theodoor Gilissen Bankiers. Duijvestein startte zijn loopbaan in 1989 bij commissionairsbedrijf Rocorp & Partners en stapte in 1994 over naar Effectenbank Stroeve, dat later samen ging met Theodoor Gilissen. Naast de opleidingen Register Beleggings Analist en Master Financia...

Meer over Rick Duijvestein

Recente artikelen van Rick Duijvestein

  1. nov '13 Ford met versnelling
  2. okt '13 Optie Arcelor 5
  3. sep '13 Optiecombi Philips 6

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 september 2013 15:07
    De theorie luidt:

    aandelen + geschreven call = contante waarde uitoefenprijs + geschreven put (zelfde maand en strike).

    Daarbij moet ook nog worden opgemerkt dat er wordt gerekend met de risicovrije voet (praktisch 0), terwijl je als particulier op een spaarrekening nog bijna 2% op jaarbasis kan vangen.

    Met andere woorden, ik snap niet waarom je niet gewoon de p jun 14 28 schrijft en geld reserveert voor een eventuele assignment. Scheelt toch transactiekosten.
  2. Met Effekt 17 september 2013 15:09
    Ik snap dit soort adviezen nooit. Na aftrek van bid/ask spread en kosten blijft er niet veel potentie over.

    Wil je echt gokken en een redelijke winst kunnen halen, doe dan een call spread of Turbo Long en schrijven van call. Met een Turbo ontvang je ook nog dividend (ca 0.75).
  3. forum rang 6 Koffiezondersuiker 17 september 2013 16:52
    deze strategie lijkt me een goede.
    Ik heb hier al vaker waardeloze combinaties gezien
    (KPN begin 2013, dan had je al je geld verloren omdat men men
    geschreven puts werkte meen ik).

    Philips zit goed op het moment, maar niet té.
    Lijkt me wel wat dit.
    Mocht de koers terugvallen dan heb je in ieder geval geen last vd geschreven calloptie.

    Bij een overname hoef je geen geld bij te leggen want de aandelen
    vangen de verplichting vd geschreven call op. Tóch?
  4. [verwijderd] 19 september 2013 14:24
    Reactie van Rick Duijvestein:
    Het is interessant om te zien dat er meerdere reacties zijn, die een behoorlijk speculatief karakter hebben (o.a. turbo kopen in plaats van het aandeel). Dit hoeft niet verkeerd te zijn, maar de praktijk is dat men sneller het overzicht kwijt raakt over de totale exposure van alle afgeleide instrumenten tezamen. Wanneer u teveel van dit soort instrumenten in portfeuille opneemt, loopt u het risico ongewenst grote exposure (te grote hefboomwerking) in portefeuille te krijgen. Wanneer de markt dan tegen zit kan dit extra negatief doorwerken in de portefeuille.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links