Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Twitter IPO: kopen of niet?

Ondanks alle doemverhalen over de stillegging van het Amerikaanse overheidsapparaat, het sluimerende schuldplafond of andere problemen, noteren de markten wereldwijd dicht tegen hun recordniveaus. Inderdaad; nooit eerder noteerden de aandelenindices hoger dan vandaag.

Dit zijn de harde feiten die beleggers al te vaak negeren. De beurzen zijn in topvorm. Dat zie je niet enkel aan de prijsactie, maar ook aan de gezondheid van de markt; de kwaliteit van de beurshandel.

Hoe staan bedrijven ten opzichte van een beursnotering? In slechte tijden is een beursgenoteerd aandeel een blok aan het been. In goede tijden kan een publiek aandeel extra meerwaarde brengen. In die periodes trekken steeds meer bedrijven naar de beurs.

Facebook-debacle
Dit proces komt ook vandaag op gang, maar het is nog wel met vallen en opstaan. Bijna letterlijk in sommige gevallen. Iedereen zal zich het debacle van de IPO (Initial Public Offering) van Facebook in 2012 nog wel herinneren.

Het aandeel werd met veel bombarie naar de beurs gebracht, waardoor de prijs in de aanloop naar de beursintroductie fors werd opgekrikt. Uiteindelijk werd een stevige prijs van meer dan 40 dollar (of omgerekend 100 miljard dollar marktwaarde) neergeteld tijdens de eerste handelsuren van het aandeel.

Maar al snel dook Facebook de dieperik in. Door een beperkte omzetgroei, met name in het mobiele segment, zag de markt plots geen heil meer in Facebook. De koers halveerde in de maanden nadien.

Facebook

Klik op de grafiek voor een grote versie

Rond de 50
Eerlijk is eerlijk: de Nasdaq, de handelsbeurs voor Facebook, had behoorlijk geklungeld voor de introductie van Facebook. Toch was het kalf nog niet helemaal verdronken voor het grootste sociale netwerk ter wereld.

Als CEO Zuckerberg het kon klaarspelen om een groter deel van de omzet van Facebook via de mobiele platforms te realiseren, dan zou de aanvankelijk hoge waardering uiteindelijk best meevallen. Meer nog, het aandeel zou zelfs hoger kunnen dan de aanvankelijke IPO-prijs.

En dat is precies wat er gebeurde in de daaropvolgende maanden. Zuckerberg focuste op mobiel en de resultaten lieten niet lang op zich wachten. Zowel de cijfers als de beurskoers gingen mooi hoger. Vandaag handelt Facebook rond 50 dollar!

Eerste stapjes
Vandaag is dat andere sociale medium, Twitter, ook klaar om de eerste stappen naar de beursvloer te zetten. Tenminste, de papieren hiervoor zijn inmiddels ingediend bij de instanties, maar een officiële IPO-datum heeft Twitter nog niet bekendgemaakt.

Volgens het papierwerk zou 15 november wel eens tot de grote kanshebbers behoren. En Twitter verkiest de New York Stock Exchange (NYSE) boven de Nasdaq, wat niet zo heel vreemd is na de Facebook IPO-flop.

Wat weten we verder nog over Twitter?

Factor 3
De microblogsite groeit als kool, net als de overige socialmediaplatforms trouwens. De in 2006 opgerichte website heeft vandaag al meer 200 miljoen gebruikers wereldwijd en daar komen er maandelijks tientallen miljoenen bij.

Bij Twitter hebben ze al in een vroeg stadium begrepen dat hun systeem van 140-tekens tellende berichten geld moet opleveren. In 2010 boekte de onderneming nog 28 miljoen dollar omzet. Over de eerste helft van 2013 realiseerde Twitter al meer dan 250 miljoen dollar aan inkomsten en schatten marktwaarnemers de jaaromzet op 500 tot 750 miljoen dollar.

Kortom, een jaarlijkse stijging met een factor 3 op omzetvlak: hallucinante groeicijfers! Maar voor deze groei zal u ook weer flink moeten betalen. De eerste prognoses wijzen immers op een IPO-prijsvork van 28 tot 30 dollar per aandeel, waarbij men de uitgifte van nieuwe aandelen flexibel wil houden, van 50 miljoen tot >55 miljoen aandelen.

Omzetgroei
Dat wil zeggen, hoe meer vraag, hoe meer aandelen ze gaan uitgeven met de IPO. Het bedrijf wil hiermee naar schatting 1,4 à 1,6 miljard dollar ophalen met de beursintroductie, wat betekent dat de onderneming 15 à 16 miljard dollar waard zou zijn.

Dat is omgerekend 30x de verwachte omzet voor 2013. Over winst praat ik nog niet eens, want die is er voorlopig niet. Een dergelijke waardering is enkel te verantwoorden als Twitter erin slaagt om de komende jaren, tot minstens 2015, evenveel omzetgroei te boeken als de voorbije jaren.

Dat is geen onmogelijke opdracht, maar de lat wordt hiermee wel heel hoog gelegd voor het management van de microblog. Of anders gesteld, de foutenmarge is bijzonder klein voor CEO Dick Costolo en zijn team.

Teleurstelling
Zelfs als Twitter een gelijkaardige groei kan voorleggen als die van onlineresearchbureau e-Marketer – 583 miljoen dollar in 2013, 1 miljard dollar in 2014 – dan zou de markt dit als een teleurstelling kunnen beschouwen, met alle gevolgen van dien voor de koers van Twitter, waarvan inmiddels ook al het symbool bekend is: TWTR.

Uiteraard heeft Twitter wel een groot voordeel ten opzichte van zijn concurrenten. Meer dan de helft van de inkomsten komt immers uit mobiele platforms, waarmee Twitter de concurrenten het nakijken geeft in dit supersnelle groeisegment.

Volatiel verloop
Ik kijk toch liever vanaf de zijlijn naar de eerste beurshandel van een populair aandeel zoals Twitter. De kans dat u de volle pot betaalt, is immers erg groot. Bovendien waagt u zich op een financiële achtbaan.

Vooral in de eerste handelsdagen, of zelfs weken, kan het koersverloop erg volatiel zijn. Een geweldige omgeving voor kortetermijnhandelaars, maar beleggers met weinig ervaring op dat gebied houden zich best afzijdig tot de rust terugkeert. Hierna kan u nog altijd instappen indien een aandeel als Twitter bij uw profiel past.

En ik zit bij de laatste vijf genomineerden voor de Gouden Stier.
U kunt hier op mij stemmen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 holenbeer 15 oktober 2013 19:52
    quote:

    plof® schreef op 15 oktober 2013 13:57:

    15 a 16 mrd zijn natuurlijk idiote bedragen, maar in vergelijk met Linkedin 25 mrd of facebook 100 mrd zou ik liever twitter hebben.

    Maar goed, het blijft belachelijk veel.
    Ach, als er elke maand 85 mrd dollar 'geprint' wordt, lijken dit soort bedragen al snel minder idioot. Die dollars moeten ergens naar toe.
  2. Scorpio_nl 18 oktober 2013 10:09
    kids today zeggen dat Twitter zoo 2011 is !

    tumbler en andere platforms hebben de plaats ingenomen, alleen nog een verdwaalde BNer gebruikt twitter om ons zijn mening te verkondigen of te vertellen welke niet interesante dingen hij vandaag heeft gedaan

    kortom Twitter is uit, maakt verlies en is twee jaar te laat voor IPO
  3. [verwijderd] 18 oktober 2013 12:47
    Allen Gore (bestuurder van Apple) heeft Twitter willen kopen.
    Het is een kansrijk aandeel. Als je Facebook ziet, dan staan zijn ook vet boven de introductiekoers. Social media is een belangrijke bedrijfsinstrument geworden, waar je heel veel geld in kunt verdienen.
    Met name de advertentiekosten met de mobiele telefoon schijnt hard te groeien. Facebook heeft hier een belangrijk aandeel in verovert. Analisten verwachten hoge winstgroei in de toekomst. P/E is momenteel 235.
  4. nhp22 24 oktober 2013 22:24
    SAN FRANCISCO (MarketWatch) -- Twitter Inc. TWTR 0.00% said it sees an initial public offering price of $17 to $20 a share, according to a Securities and Exchange Commission filing late Thursday. The microblogging platform expects to raise up to $1.25 billion on the 70 million-share offering based on a midpoint price of $18.50, or $1.44 billion if 10.5 million shares of underwriters options are exercised, but the cash haul could be as much as $1.61 billion at the maximum offering price of $20 a share.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links