Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Overshoots en vlagpatronen

De opgaande kortetermijnbeweging in de AEX is sterk en nog steeds opwaarts gericht. Zoals u weet, houd ik voor de komende twee weken een koersdoel aan van 389. Dit doel loopt wekelijks iets op aangezien dit de toppenlijn is van een stijgend trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek. In de afgelopen dagen bleef de AEX dicht in de buurt van zijn vorige jaartop (380,20).

Deze jaartop werd in de afgelopen dagen al enkele keren verder aangescherpt. Vandaag zal de AEX met opnieuw een opwaartse gap de opgaande kortetermijntrend verder vervolgen. De eerste weerstand ligt bij de stijgende toppenlijn op de daggrafiek van nu 383,60. Dit was het eerste doel voor deze week.

De kans is groot dat hij direct hierboven breekt en daarmee de deur openzet voor een test van mijn kortetermijnkoersdoel van 389. Als we overigens kijken naar het eerste Fibonacci-projectieniveau van de recente vierde correctie dan ligt dit punt bij 391. Een kleine overshoot boven de genoemde stijgende toppenlijn blijft dan ook mogelijk in de komende twee weken. Wel moeten we alert zijn op topvormingssignalen zodra dit doel in zicht komt.

Vlagpatroon
Een volgende en opnieuw beperkte terugval is namelijk niet uit te sluiten als laatste springplank naar mijn uiteindelijke doel van 400 tot 420. Pas een structurele doorbraak boven de 389-grens (enkele dagen hierboven sluiten) zorgt voor een versteiling van de sinds begin 2012 stijgende ‘kortetermijn’trend op de logaritmische weekgrafiek.

In dat scenario mag een directe verdere stijging worden verwacht naar de zone 400 tot 420. Opvallend is dat bij 420 ook het te berekenen koersdoel is te vinden van het recent afgeronde vlagpatroon. Vanochtend zal de eerste weerstand van 383,60 waarschijnlijk direct worden gebroken.  Daarboven staat de weg open naar 389 met nog tussenliggende horizontale weerstanden bij 385 en 388.



Klik op de grafiek voor een grote versie

Zodra de AEX met opnieuw een gap opent vandaag en deze niet meer sluit zou dit de derde gap vanaf de recente hogere middellangetermijnbodem van 362,30 betekenen. Ik ga er vanuit dat dit een runaway-gap is en nog geen exhausting gap. Dit zou betekenen dat de top van gisteren (onderkant nieuw gap) het eerste steunniveau gaat worden bij 381,30.

Overige steunniveaus zijn te vinden bij de tweede gap tussen 377,30 en 378,50. Als laatste steunpunt noem ik de steil stijgende bodemlijn vanaf de recente bodem die nu bij 374,50 is te vinden. Door zijn steilheid is hij uiteindelijk onhoudbaar, maar ik gaf in de afgelopen dagen al dat zolang deze bodemlijn niet wordt gebroken een snelle test binnen twee weken mocht worden verwacht van mijn kortetermijndoel van 389.

S&P 500
Onder mijn column werd in de afgelopen twee dagen veel geschreven over de aanwezige negatieve divergentie die was ontstaan. Deze divergentie was zeker aanwezig, maar verkoopsignalen vanuit de indices werden niet gegeven. Overigens werd deze negatieve divergentie gisteren in de S&P 500 alweer opgeheven.



Klik op de grafiek voor een grote versie

Negatieve divergentie is geen verkoopsignaal op zich, maar een aandachtspunt dat een top gevormd kan worden. De signalen vanuit de grafiek zelf zijn het belangrijkste signaal. Als ik kijk naar de S&P 500, dan werd met een forse opwaartse candle een doorbraak bewerkstelligd boven de vorige jaartop (en all time high) van 1.709.

Zoals u weet, houd ik als doel voor de huidige kortetermijnbeweging de bovenkant aan van de stijgende en brede langetermijntrend. Deze is vandaag te vinden bij 1.758. Opvallend is dat dit bijna gelijk ligt aan het eerste Fibonacci-projectieniveau van de recente correctie.

Deze is namelijk te vinden bij 1.760. Rond die niveaus moeten we dan ook alert worden op potentiele toppatronen vanuit de candlesticks die een volgende terugval kunnen inluiden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

313 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 september 2013 09:06
    Gelezen: Die Entscheidung der US-Notenbank Federal Reserve, weiter unbegrenzt Geld zu drucken (hier) könnte auf „Befehl von oben“ gefallen sein. Offenbar dämmert den Zentralbanken, dass es eng wird. Sehr eng.
    Die mächtigste Bank der Welt, die Bank für Internationalen Zahlungsausgleich (BIZ) hat in ihrem vor wenigen Tagen veröffentlichten Quartals-Bericht das mögliche Ende der Geldschwemme direkt angesprochen – und gleichzeitig die Lage auf den Schulden-Märkten als äußerst kritisch beschrieben. Die „außergewöhnlichen Maßnahmen der Zentralbanken“ – aka das hemmungslose Drucken – hätten auf den Märkten die Illusion geweckt, dass die massiv in den Markt gepumpte Liquidität die fundamentalen Probleme lösen könnte (mehr zu den gewaltig angestiegenen Schulden – hier).

    Diese klaren Worte dürften dazu geführt haben, dass Ben Bernanke und der Offenmarkt-Ausschuss der Fed kalte Füße bekommen haben. Statt wie erwartet, das Ende der Geldschwemme nun auch formell anzukündigen, hat sich die Fed entschlossen, einfach weiterzumachen wie bisher.

    Wenn man den BIZ-Experten glauben darf, wird damit kein einziges Problem gelöst.

    Alle Probleme werden nur noch größer.


    Waarom dan de vlucht in aandelen?
  2. [verwijderd] 19 september 2013 09:11
    quote:

    geefhetstockjenogmaareenkeerdoor schreef op 19 september 2013 08:50:

    Ik moet zeggen Bas, knap hoor, je zit al het hele jaar goed.
    Hopelijk heb je op je eigen strategie ook posities ingenomen.
    Dat is niet waar. Bas heeft de bodem in juni te vroeg geplaatst. Daarna zakten we nog behoorlijk door.
    Verder, de recente bodem op 362.5, heeft Bas lang volgehouden dat de correctie niet ten einde was. Dit was gelijktijdig met oplopende Syrië spanningen. Ik ben toen 'contrair' aan Bas gegaan omdat de fear&greed index al zo laag stond.

    Neemt allemaal niet weg dat Bas het uitstekend doet en zeer waardevolle analyses maakt. Maar hij zit echt niet 'het hele jaar goed'. Gelukkig maar.
  3. [verwijderd] 19 september 2013 09:21
    @Deflationist,

    De zone 400 - 420 is al sinds begin dit jaar mijn doel voor het einde van dit jaar. Zolang de trends intact blijven, is dit slechts een (tussenliggend) koersdoel en niet het einde van de huidige bullmarkt. Mijn visie voor het komende handelsjaar zal ik pas over een tijdje presenteren.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
313 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links