Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse gap

De AEX brak gisteren met een forse opwaartse gap het niveau van de jaartop van 380,20. Ik gaf eerder al aan dat een test en doorbraak van dit niveau realistisch was binnen enkele dagen. Opnieuw was er wel sprake van een zeer smalle handelsruimte tussen het hoogste en laagste punt van de dag.

Vandaag kan de AEX een poging ondernemen om de gisteren gevormde gap tussen 377,30 en 379,20 voor een deel te dichten. Als de AEX vandaag met een neerwaartse gap opent en die niet meer opvult, is er sprake van een kleine island reversal en was er slechts sprake van een eerste speldenprik boven de voormalige jaartop.

In dat scenario lijkt een verdere terugtest reëel richting mogelijk de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn. Deze bodemlijn startte bij de recente hogere bodem van 362,30 en ligt nu bij 372,80. Tussenliggend steunpunt ligt nog bij de voormalige lagere top van 375,50.

Smal trendkanaal
Dit alles neemt niet weg dat de AEX in de komende paar weken naar mijn mening zijn jaartop verder zal aanscherpen. Mijn richtpunt voor de komende weken ligt bij de bovenkant van een relatief smal stijgend trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek van nu 389.

Zodra de AEX dit niveau nadert, moeten we alert zijn op toppatronen vanuit de candlesticks. De kans is dan namelijk aanwezig dat een vijfde terugval tot kleine correctieve beweging zal plaatsvinden.

Pas boven deze stijgende toppenlijn wordt een opwaartse versteiling gestart buiten de grenzen van het sinds begin 2012 stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek.

Voor de komende laatste maanden van dit jaar blijf ik bij mijn visie dat de AEX de zone 400 tot 420 moet kunnen testen. In deze zone liggen meerdere oude horizontale weerstanden, maar ook het te berekenen koersdoel van het recent afgeronde vlagpatroon (vierde correctie van dit jaar).

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Toch geen gap
Mocht er geen neerwaartse gap vandaag (einde dag) zijn gevormd, dan blijft de opwaartse druk in stand in het zeerkortetermijnbeeld en mag snel een verder vervolg worden verwacht naar hogere jaartoppen. In dat scenario zal er waarschijnlijk geen terugtest naar de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn plaatsvinden.

De eerste weerstand ligt dan bij de stijgende toppenlijn op de daggrafiek van 383,40. De voormalige horizontale weerstanden (uit 2008) van 385 en 388 zullen naar mijn mening maar beperkte tegendruk veroorzaken. De trend in het kortetermijnbeeld is sterk en opwaarts gericht.

DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: snel opwaarts?
Ook de DAX brak zijn jaartop (en tevens all-time high) van 8557. Wel bleef de DAX gisteren op slotbasis ruim boven zijn jaartop. Net als bij de AEX ging deze uitbraak gepaard met een opwaartse gap. De eerstvolgende weerstand is net niet bereikt.

Als we namelijk het 161,8%-Fibonacci-projectiedoel nemen van de recente correctieve beweging komt een niveau van 8680 uit de koker rollen. Voor de komende weken acht ik een verdere stijging naar mijn uiteindelijke (begin dit jaar gestelde) doel van 9200 al mogelijk.

Tot aan dit niveau zijn verder geen noemenswaardige weerstanden te vinden. Voor vandaag is het belangrijk dat de gisteren gevormde openingsgap open blijft staan om een snel verder opwaarts vervolg te bewerkstelligen. Deze gap ligt tussen de 8518 en 8578.

Binnen deze gap ligt ook de voormalige jaartop van 8557. Zodra deze gap wordt gesloten, ontstaat meer neerwaartse ruimte richting de horizontale steunniveaus van 8450 tot 8350. In dat scenario is een groter aanloopje noodzakelijk voor een verdere stijging naar hogere jaartoppen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

311 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 september 2013 09:09
    De spirrit is eruit, geld aan de zeilijn.
    Shorts, en puts zo.

    Vele willen mega correctie dus.
    axe 300 kan nog dit jaar, net als dax 8000 weer.
    Verdere echte tops verwacht ik echt niet in een zware crisis.
    Annalisten denken het geld ineens uit de bomen zien rollen.

    Komen slechte weken aan nu, dan over week of 4 a 5 kunnen we eens gaan denken aan nieuwe toppatronen maken, voor de einde jaars rally.
311 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links